sunnuntai 5. tammikuuta 2014

viimeinen ratsastus bohemialla


Bohemia oli poni, joka oli suurin ratsastustaitojeni kehittäjä. Poni, jonka luokse menin joka kerta täynnä intoa. Rakastin ratsastaa ponilla, joka taitoi niin piruetit kuin piaffetkin ja kuljetti pienetkin lastit turvallisesti. Yhdessä treenasimme ponille luottamusta esteillä ja lopulta ylitimme esteet kuin esteet. Bohemian kanssa opin kahdessa vuodessa enemmän kuin koko viisivuotisen aikani ratsastuskoulussa. Bohemia oli poni isolla peellä, jonka kanssa olen viettänyt parhaimmat poniaikani.

Viime viikon maanantaina kävin viimeisen kerran ponin selässä fiilistelemässä. Bohemia muuttaa 'veteraanikotiin' viettämään ansaittuja vapaapäiviä pian, joten nämä ovat viimeiset hetket kun ponia vielä näen. Ikävä tietysti tulee, sillä näin meidän 'uramme' loputtua silti ponia joka päivä ja pääsin silloin tällöin sitä ratsastamaankin. Nyt asiaan tulee muutos, mutta olen ainoastaan onnellinen ponin puolesta, että se pääsee rentoutumaan ja elämään helppoa elämää muualle. Niin paljon Bohemia on kokenut elämänsä aikana!


Meidän uramme alkoi vuodesta 2010, jolloin aloin vuokraamaan Bohemiaa pari kertaa viikossa. Kävin sen kanssa paljon tunneilla ja opin valtavasti. Bohemia on vaativa ratsu, joka ei päästä ratsastajaa yhtään helpolla. Mulla kesti pitkään ennenkuin tajusin mistä oikeat nappulat löytyvät ja kuinka poni toimii. Se tunne, kun kaikki rullasi hyvin ja pääsin kokemaan korkean koulun liikkeitä, oli valtava. Tulin joka kerta Bohemian selästä iloisena ja tyytyväisenä, tuntui että sain kerta kerralta jotain uutta irti.

Kehityin ponin kanssa niin koulussa kuin esteillä. Esteratsastuksessa etenkin oli suuria ongelmia Bohemian puomikauhun vuoksi. Teimme kaverini Adan kanssa hurjasti ja ahkerasti töitä, jotta saataisiin Bohemia hyppäämään luottavaisesti. Joka tunnin alussa oli ongelmia ja oli työn ja tuskan takana saada poni yli jokaisesta esteestä. Pikkuhiljaa kieltäytymiset vähenivät ja laskimme tuntien jälkeen tyytyväisenä kuinka monta kieltoa enää tuli. Aika kului ja kiersimme parit pikkukisatkin saadaksemme kokemusta muilta talleilta. Bohemia kehittyi ja loppujen lopuksi se ei kiellellyt enää juuri yhtään. Päästiin hyppäämään kunnon ratoja ja joidenkin esteiden alle pystyi laittamaan vaikka mitä pelokkeita.


Bohemia annettiin ylläpitoon lokakuussa 2012, jolloin jouduin lopettamaan vuokraamisen. Harmi oli suuri, koska Bohemia oli vaan niin täydellinen. Sen kanssa työskentely oli parasta mitä tiesin. Olin samalla kuitenkin onnellinen, että poni pääsi nyt opettamaan paljon jollekin toiselle. Katselin tyytyväisenä vierestä, kuinka Bohemia kyyditti ylläpitäjiä niin koulupuolella kuin esteilläkin. Se hyppäsi mitä vain ja silmistä huomasi, kuinka poni tykkäsi hypätä. En voinut olla kuin iloinen siitä!

Jalkaongelmien vuoksi poni siirtyi viime vuoden aikana kevyeen liikutukseen ja jalat jatkoivat oireilua sen verran, että kunnollinen liikkuminen oli jätettävä pois. Kevyt ratsastus silloin tällöin kävelytyksen ohella tekee Bohemian mielelle oikein hyvää. Nyt se pääsee uuteen kotiin piristämään pieniä ihmisiä söpöydellään ja rauhallisuudellaan.. :)

Tässä kuvia, joita viimeiseltä ratsastukselta otettiin. Kyllä, mulla on farkut jalassa ja älkää säikähtäkö, vaikka ovatkin vaaleat, eivät menneet edes likaiseksi!


<3
Tein hyvien muistojen ja fiilistelyjen kunniaksi pienen videon minun ja Bohemian parhaista ja mieleenpainuvimmista hetkistä. Stellan ihana kappale jotenkin upposi minuun kuultuani sen pitkästä aikaa radiosta, että se inspiroi tekemään vielä yhden ja viimeisen videon meistä kahdesta. Toivottavasti pidätte :)

49 kommenttia:

 1. Voi että, hyvän työn oot tehny varmasti tuon ponin eteen! Voimia sulle ♥

  VastaaPoista
 2. Aivan ihana video ja postaus ♥ Te olitte niin hyvä pari, harmi kun jouduit lopettaman Bohemian ratsastamisen.. :-(

  VastaaPoista
 3. Ihana video! Oot hirmuisesti tehny kyllä töitä ponin eteen, voimia sulle! ♥

  VastaaPoista
 4. ihana video, tuli ihan kylmät väreet :) !

  VastaaPoista
 5. Voi :( harmi että se nyt lähtee...
  mutta voitko päinä kuvina ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvennätkö mitä tuolla kysymyksellä meinasit? :D

   Poista
  2. luulisin että tarkoitti päivä kuvina postausta :D

   Poista
 6. Ihana video, tunnelma vältty tänne tosi hyvin ja tuli ihan kylmätväreet!

  VastaaPoista
 7. Kuinka korkee Bohemia on? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 140cm mutta leveä kuin mikä :)

   Poista
  2. Et näytä yhtään liian pitkältä sinne selkään! :) Poni näyttää ihan isolta suomenhevoselta :D

   Poista
  3. Livenä se ei isolta suokilta näytä, mutta kyllä sitä on kieltämättä luultu suomenpienhevoseksi! Hassu poni (;

   Poista
 8. Härreguud mikä jättipää Bohemia on Karkkiin verrattuna!:o Mutta ihana video ja kivoja kuvia! :)

  VastaaPoista
 9. Ihana video!:) Ja voimia sulle!<3

  VastaaPoista
 10. Voi ihana video <3 hyvältä näytti vieläkin teidän meno!! :) Voisitko tehdä joskus Teemun päivä videon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin sellaista on vaikea tehdä, niin en tiedä onko tulossa.. Olen joskus yrittänyt mutta ei ne ole kovin erikoisia olleet ;D

   Poista
 11. Ihana video ja harmi kun bohemia lähtee :(
  Jääkö se silti vielä aadan ja jutan omistukseen vai myydäänkö poni ? Minkä ikäinen bohemia muuten on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bohemia ihan myydään ja se on noin 18 vuotias :)

   Poista
 12. Ihana postaus ja video oli tosi hieno! (:♥

  VastaaPoista
 13. Ihana video, ja upean näköinen on ponikin :) Ponit <3

  VastaaPoista
 14. voi ihana video! Ja bohis on kyl nii symppis :')

  VastaaPoista
 15. Meet kyllä paljon paremmin Bohella kun se sen ylläpitäjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli myönnätkö et meet paljon paremmin ku se yyläpitäjä ku et vastaa :):)

   Poista
  2. Haha, mitä ihmeen väliä sillä on kuka ratsastaa jollakin hevosella parhaiten? Ihan turhia tämmöiset kommentit johon en näe aihetta vastata.

   Poista
  3. Hyvin vastattu Emmi!;) Nää on näitä iänikuisia vihan/kateuden/sun muun hysterian - lietsomis anonyymikommentteja :D

   Poista
 16. Video oli kyllä tosi ihanasti tehty ja siitä tuli vähän haikea, mutta myös jotenkin hieno fiilis siinä mielessä, kuinka paljon ootkaan tehnyt tuon ponin kanssa töitä! Vaikka en olekkaan teitä koskaan livenä nähnyt, oon seurannut tätä blogia aina ja muistan vielä ekoja kuvia ja videoita, joten hienosti kyllä ponin kanssa kehityitte yhdessä! On upeaa, että jotkut hevoset vain antavat ihmisille niin paljon, että ne jäävät ikuisesti mieleen. :)

  VastaaPoista
 17. Ihana video :) tekee mieli hyppämään kun kattelee kaikkia tollasia videoita missä hypätään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaa vaan tuliko itselleni haikea fiilis videota ja vanhoja videoita tehdessä/katsoessa, voi kun voisi palata ajassa pari vuotta taaksepäin <3

   Poista
 18. Tosi ihana postaus! :) Ketkä kaikki kolme oli sinun lisäksi, yksi niistä oli ainakin Aada:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos meinaat tuota ryhmäkuvaa niin siinä on vasemmalta katsottuna Ada, minä, Jutta ja Santra :)

   Poista
  2. Onko se siis ihan Santra vai onks se oikeesti Sandra? :D

   Poista
  3. Ihan Santra kuten kirjoitin :)

   Poista
 19. Oi :3 Ihanasti kuitenkin kirjoitit, ei ollut mikään vali vali itku nyyv posus vaan jotenkin toit esii n hyvin sen, miten paljon arvostat Bohemiaa :) Ei kannata harmitella vaan olla onnelinensiitä mitäsai kokea, ihan niin kuin tuonne kuvaan kirjoitit ♡

  VastaaPoista
 20. Onko bohemian entisellä vuokraajalla blogia?:)

  VastaaPoista
 21. Aivan ihana video, kauniisti kirjoitit ja upeelta teidän meno näytti! Tänne ruudun taakse välittyi tosihyvin se, miten sä Bohemiasta välität<3

  VastaaPoista
 22. Aivan ihana video!! :D

  VastaaPoista
 23. Muistan että sinulla oli joskus videopostaus niistä sinun 18 (?) vuotis syntymäpäivästä. Oletko poistanut sen videon, vai miksi en löydä sitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se blogissani on edelleen:

   http://viksujaemmi.blogspot.fi/2012/11/emmi-18-v-videopostaus.html (;

   Poista
 24. Meet aivan upeesti :)♥ Ihania muistoja ja kaunis video! Ainoo juttu minkä nyt sun ratsastustyyliin liittyen keksin, tai siis tästä on sulle varmaan paljon sanottu - ja itsekin sen ehkä tiedostat, mutta noi sun kädet on kovin alhaalla ratsastaessa :-) Mulle tulee sama ongelma kun saan hepan asettumaan ja taipumaan, niin kädet laskee helposti kaulalle. Ois kiva nähä, oisko sillä jonkunlaista vaikutusta jos pidät kädet ylempänä! :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevosilla joilla on taipumus olla jännittyneitä kaulasta ja niskasta tai ovat vaikeita saada taipumaan kunnolla, ratsastan kädet normaalia alempana, jolloin pyrin johtamaan hevosta rennompaan muotoon. Kun hevonen on rento ja läpi, nostan käsiä ylemmäs pyrkien saamaan sitä korkeampaan muotoon.
   Teemun kanssa ratsastan paljonkin tällä tyylillä ja nimenomaan sillä täytyy liioitella käsien mataluudella, koska on niin jännittynyt ja vaikea edestä :) Sen vuoksi saatan välillä ratsastaa helpommillakin hevosilla kädet alempana, koska olen siihen niin tottunut.

   Poista
 25. wau! aivan tosi ihana video <3 olitte bohemian kanssa niin ihana pari ja teidän meno näytti aina upeelta :) Tuli itellekki haikee fiilis ku katoin videota :(..harmi ku jouduit lopettamaan sen vuokraamisen.

  VastaaPoista
 26. Olitte aivan ihana pari! <3 Tykkäsin erittäin paljon videosta! :)
  Montako vuotta Bohemia muuten on? Sori kun en vaivaudu jostain sitä etsimään...

  VastaaPoista
 27. Ei nyt liity mitenkään tähän postaukseen, mutta haluaisin kysellä sulta tosta media-assistentti opinnoista. Ootko tehnyt siitä jonkun postauksen? Itseä nimittäin kiinnostaisi kyseinen ala, niin olisi kiva kuulla sun mielipide siitä millaista oli opiskella yms. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://viksujaemmi.blogspot.fi/2011/12/erikoispostaus.html Tässä on pari vuotta sitten kirjoitettu lyhyt teksti alan opinnoista :)

   Poista