torstai 2. tammikuuta 2014

paljon hevoskuulumisia

Nyt kun on muutama viimepostaus kirjoiteltu vähän muista jutuista, on aika palata taas näihin hevosiin ja ratsasteluihin. Paljon olen tässä loman aikana päässyt ratsastamaan mikä on ollut oikein kiva juttu. Hevoset ovat olleet vaihtelevasti hyviä ja huonoja, itsellä on pari kertaa tullut "olen huono ratsastaja" -fiilis, mutta nyt loman loputtua hyvä mieli on taas vallannut minut.

Palaillaanhan kuitenkin ihan loman alkuun, eli 17.joulukuuta kävin ratsastamassa Viksun ja lauantaina 21pv Saaran hevosen Eemelin. Viksun kanssa sitä samaa, eli hyvä läpiratsastus kaikissa askellajeissa ja vähän jumppamielessä väistöjä + avoja. Viksukin on taas ollut kevyellä liikutuksella joten ei voi aina ihan täysiä vedellä. Kuitenkin Viksu oli oikein kiva ja liikkui nätisti, mutta oli takaosasta jonkin verran jäykkä alkuun. Jumppaamisten avulla alkoi notkistumaan ja ravasikin pitkin, rennoin askelin loppuakohden :) Laukat sujuivat myös ihan mukavasti, mutta edelleen nelitahtisuutta on paljon.

Eemeliä ratsastin noin 40 minuuttia jumpaten myös sitä volteilla ja ympyröillä. Vasempaan kierrokseen Eemeli tahtoi olla hyvin kova eikä suostunut tulemaan helposti läpi. Lisäksi takaosaa yritti kokoajan sisälle, mutta Ada oli mukana ja koutsasi vähän, niin sain Eemeliä paljon paremmaksi. Laukat pyörivät kivasti kumpaankin suuntaan ja vauhdikkuutta ruunasta löytyi, sain kunnolla tehdä pidätteitä ettei Eemeli karannut istunnan alta! Muutoinkin sillä silmät ja korvat pyörivät kovasti päässä eikä keskittyminen ollut ihan sataprosenttista, niin Eemeli ei ollut aivan niin hyvä kuin ensimmäisellä ratsastuskerralla. Katsoin myös jälkikäteen videoilta, niin ohjat olisivat lopussa saaneet olla vähän lyhyemmät ja hevonen paremmin tuntumalla, jolloin olisin saanut sitä ehkä vielä paremmaksi. Aika hyvä mieli kuitenkin tunnin jälkeen jäi.


Joulun ajan ja joulunjälkeisen viikon Teemun omistaja oli lomalla, joten sain liikuttaa Teemua jokaisena päivänä 27.12 - 1.1.2013. Oli ihanaa pitää hevostaan kuin omanaan ja ratsastaa monena päivänä peräkkäin :) Jotenkin silloin myös saa Teemusta enemmän irti kun voi tavallaan jatkaa seuraavana päivänä siitä mihin on jäänyt.
Tuolloin perjantaina Teemu oli todella todella vaikea. Sillä oli hirveästi pöllöilyenergiaa eikä malttanut keskittyä työntekoon yhtään. Se kovetti suunsa ja mutkitteli allani kuin mikäkin, en yksinkertaisesti saanut siihen kunnolla mitään tuntumaa. Yritin taivutella ja rentouttaa sitä pienillä volteilla, mutta ruuna ei malttanut rentoutua sitten millään. Nostin sitten laukan ja verryttelin sitä laukassa jolloin vähän parani suusta ja pääsin tekemään enemmän. Silti oli hyvin vahva ja etupainoinen, etten päässyt istumaan syvälle satulaan.
Teemu on ravissa aina vaikeampi työstää ja sitä se oli nytkin. Jos en keskittynyt sataprosenttisesti, Teemu karkasi heti alta ja juoksenteli pää pystyssä. Itselleni jäi tunnin jälkeen harmittavasti vähän huono fiilis ja tuntui etten vain osannut ratsastaa, mutta jälkeenpäin miettiessä hevonen todella oli hankala, etten olisi pystynyt hirveästi parempaan.

perjantailta
perjantailta


Lauantaina tein kunnon treenin gramaanien kera, että saisin Teemun oikeasti keskittymään ja kunnioittamaan. Se olikin heti hurjasti parempi janiin paljon helpompi! Teki heti kaiken mitä pyysi laukanvaihdoista avotaivutuksiin ja väistöihin. Olin tunnin jälkeen todella tyytyväinen :)

Sunnuntaina ratsastelin samallailla kuin lauantainakin, ja Teemu oli jälleen oikein hieno. Etenkin laukassa sain sen todella hyvin läpi ja oli niskasta rento ja elastinen. Otin irti kaiken Teemun hyvästä käyttäytymisestä ja teinkin paljon erilaisia tehtäviä sen kanssa. Myöskin sunnuntaina olin hyvin tyytyväinen.

Maanantaina kävimme Adan ja Becksin kanssa reilun kahden tunnin maastolenkillä ympäri Keravaa. Teemu pääsi viimein kuluttamaan ylimääräistä energiaansa ja huomasi että tykkäsi kovasti! Se oli kuitenkin yllättäen normaalia rauhallisempi maastossa ja "riehui" puolet vähemmän kuin aikaisemmin. Laukoissakaan ei yrittänyt rynniä mihinkään vaan kunnioitti mun pidätteitä hyvin. Toivottavasti tämä ei ollut vain väliaikaista vaan se oikeasti olisi vähän rauhoittunut... ;)

Tiistaina oli pitkästä aikaa Adan tunti ja ai että, Teemu oli vaan niin hieno alusta alkaen! Se oli hyvin kevyt (Teemuksi) edestä ja ihanan letkeä. Ratsastin kuitenkin alkutunnin gramaaneilla ihan siitä syystä, että pääsisin tekemään sen kanssa vähän paremmin ja kunnioittamaan apuja mikäli olisi ollut pöllöilypäivä. Otettiin ne kuitenkin heti alkuverkan jälkeen pois ja Teemu liikkui oikein kauniisti sen jälkeen.
Tehtiin paljon töitä ympyröiden ja volttien kera, jotta hevonen on hyvin läpi molemmista ohjista ja pohkeista eikä kulje lapa edellä ja takaosa ties missä. Teemulla käy usein niin, että se heittää takaosaa joko liikaa ulos tai jätättää sen sisälle. Nyt saatiin tehtyä monta hyvää volttia. Tämän jälkeen avoimella ympyränpuoliskolla avotaivutusta, sen Teemu suoritti tosi hyvin jokaisella kerralla. Avotaivutus onkin Teemun bravuuri, se tykkää tehdä niitä paljon :)
Laukassa jatkettiin näitä samoja juttuja muutamien laukanvaihtojen kera. Laukassa Teemu kulkee aina parhaiten ja oikein hämmästelin miten täydelliseltä se tuntuikaan, se ei varmaan koskaan ole tuntunut laukassa niin hyvältä! Oli niin helppo istua kyydissä ja pitää vain käsi paikallaan ilman, että Teemu hajoaisi paketista. Tehtiin vähän laukkakokoamisia pienellä ympyrällä eikä niissäkään ollut muuta ongelmaa kuin oma istuntani, en osannut tarpeeksi painautua satulaan vaan jäin pidättämään liikaa kädellä.
Loppulaukoissa ja -raveissa Teemu oli täysin rento ja täydellisesti istunnan alla, oli niin hyvä mieli ja hoin tytöille kuinka tällaista fiilistä olen odottanut pitkään! Että oikeasti saan Teemun rehellisesti alleni ja kulkemaan niska pyöreänä ja korkeimpana kohtana. Se fiilis on vaan niin huikea, varsinkin kun päädyin taas katsomaan vuosi sitten kuvattuja pätkiä kun meno näytti aivan erilaiselta.

Alkutunnista muoto oli paljon alempana ja Teemu oli vähän vahvempi, mutta kuitenkin aika hyvän tuntuinen.
Lyhyttä laukkaa tarkoituksena saada Teemu hyvin istunnalle eikä juoksemaan avuilta.
Pikkuhiljaa Teemu rentoutui edestä. Itsellä sisäjalka vielä takana koska tullaan juuri avotaivutuksesta.
Volteilla työskentelyä
Avotaivutuksen loppuosaa
Lopputunnista ravimuoto ylempänä ja niska korkeimpana kohtana.
Lopuksi laukkaa pidemmässä muodossa molempiin suuntiin.
Kaverikuva Santran ja Kurren kanssa ;)

Siitä puheenollen, nyt on vuosi siitä kun iso, vielä tuntematon ruuna saapui Nybackaan ja aloitin sen liikuttamisen. Niin se aika vaan kuluu hurjaa vauhtia! En voi kun olla tyytyväinen siihen työhön, mitä ollaan Teemun kanssa tehty että saan sen kulkemaan näinkin kivasti mitä nyt. Teemu on rehellisesti sanoen vaikein hevonen, millä olen ikinä ratsastanut ja on se kyllä minua koetellut mutta myös palkinnut! Vuoteen on mahtunut niin paljon kaikenlaista.. Mutta Teemu on ihana ja hyvin tärkeä vaikka välillä (lue: usein) niin pöllö ja vähän tyhmäkin.. ;)


<3

34 kommenttia:

 1. Vau, hienoa menoa Teemun kanssa ja olette edistyneet hienosti vuodessa! :)

  http://hemulin-hevostelut.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 2. Tosi nätisti kyllä menee tossa lopussa Teemu, hyvä Emmi :)

  Jännä kuitenkin miten ratsastat välillä niin eri avuilla mitä täällä toisella puolella Suomea. Esim. kun katsoi tuota videota, jossa ratsastat Eemelillä, niin sehän on vanhentunut tapa väistössä asettaa pois päin vaan hevosen kuuluisi olla kaulasta suora ja niskasta taipua ihan vähän väistön suuntaan. Tämän kuulin itsekkin vasta n. 1kk sitten, mutta en puhu palturia vaan on kyllä ihan totta, että tämä on se miten hevosen kuuluisi kulkea väistössä.
  Ja Teemun kanssa taas tuossa avolta kun olet tulossa, niin itse saan valmentajilta joka kerta noottia jos sisäjalka karkaa taakse, koska silloinhan ohjaat persettä ulos päin ja sehän on avon pahin virhe ratsastaa takajalat linjalta, kun hevosen kuuluisi taipua edestä sisään. Ja tosiaan muutenkin aina kun ratsastat niin olet oikeastaan järjestään kenen tahansa hevosen selässä tosi tiukka/kova sisältä ja ulko-ohja taas saattaa mutkissakin lepsuilla.
  En tässä siis moiti tai arvostele, enemmänkin ihmettelen kun meillä päin asiat ollaan aina tehty ihan eri kaavojen mukaan :)

  Hienoa ja tapahtumarikasta uutta vuotta 2014 teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten sanoit niin jokaisella saattaa olla eri tapa ratsastaa ja myös se vaikuttaa, miten asiat on opetettu :) Kyllä todellisuudessa ratsastan hevosen väistöön ihan kaula suorana, mutta tossa Eemeli-pätkässä mun oli vähän johdettava poispäin koska en saanut aluksi pohkeella tarpeeksi väistätystä. Välillä sitä tulee poikettua ihan ymmärrettävästi oikeista ratsastustavoista.
   Avossa olen oppinut laittamaan jalkaa taaemmas etenkin Teemun kanssa, koska helposti sen takaosa tulee sisällepäin ja tällöin kulkisi liialti banaaninmuotoisena (vaikka ulko-ohjasta suoristaisin). Opittu tapa ja jalkani muutenkin on taipuvainen menemään liian taakse.

   Tuosta sisäohjan kovuudesta ja tiukkuudesta täytyy sanoa etten todellakaan ole kova kädestä, vaikka siltä näköjään sinusta näyttää :) Myöskään en ratsasta pelkästään sisäohjalla, ja ota huomioon että blogissa oleva materiaali on vain pintaraapaisu ratsastuksistani, yleensä kaikki kuvat ja videot ovat otettu pätkistä joissa ratsastan ympyrällä/voltilla ja tällöin taivutan ja asetan hevosta enemmän sisälle. Kyllä kieltämättä välillä ulko-ohja jää enemmän huomioitta, en sitä sano, ja oppivaisiahan tässä kokoajan ollaan.
   Kiitos kuitenkin kommentistasi :)

   Poista
  2. ärsyttää välillä kun vastaat suunnilleen " en todellakaan tee tuollaisia virheitä " ja puolustelet jotenkin virheitäs kokoajan ..

   Poista
  3. Kyllä, niihin kohtiin vastaan tuollatavoin mikäli tiedän, että näin ei ole :) Anonyymeinä teidän on turha huudella asioita joista ette ole tietoisia, mitä tapahtuu ihan kaikissa blogeissa.
   Täytyy tähänkin vastata puolusteluna etten aina puolustele virheitäni, kyllä tuossakin vastauksessa sanoin ihan suoraan että jalkani menee liian taakse ja ulko-ohja jää välillä huomioitta (; Tiedän muutenkin, ettei ratsastukseni ole parhainta mahdollista ja siinä on hirveästi kehitettävää.

   Poista
  4. Emmi, olet todella hyvä kirjoittamaan ja ratsastamaan! KUKAAN ei ole täydellinen, eiväthän maailman parhaat kouluratsastajatkaan ole saaneet täysia 100% mistään koulukisasta, vaikka aika lähelle on menty. Anonyyminä täällä bittiverkossa on turha huudella virheistä sun muista; miksei meidän ihmisten pitää olla niin kateellisia että saadaksemme mielihyvän tunteen, pitää alkaa arvostella negatiivisessa valossa muita? :D

   Poista
  5. Näinhän se menee että huutelijoita löytyy ihan kaikkialta, ne täytyy vain ottaa vastaan ja tietää, että aina löytyy joku joka yrittää epätoivoisesti pahoittaa toisen mielen :) Itse kuitenkin otan jokaisen negatiivisen kommentin toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, välillä myös ihan huvittaa joidenkin kommentointi että niistä saa hyvää viihdettä (;

   Poista
 3. hirmuisesti olette kyllä menneet eteenpäin! teemu näyttää jo isolta ja hienolta kouluhevoselta :D

  VastaaPoista
 4. Te ootte kyllä kehittyneet Teemun kanssa tosi paljon, ja mun silmään se on saanut oikein kivasti lisää lihastakin, kun vertaa tuohon tammikuun kuvaan - hyvä te! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, lihasten saaminen on myös edistynyt! Kiitos :)

   Poista
 5. etkö ollukkin bohemian selässä kun oona kävi karkkia ratsastamassa? :o vai oonko kattonu väärin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä olin, tästä tulossa myöhemmin postausta.. :)

   Poista
 6. Wau mikä kehitys vuodessa! Hatunnoston arvoinen suoritus ja oot varmasti saanut tehdä rutkasti töitä.
  Lisäksi utelisin tuon koosteen Viksu kappaleen nimeä. Kun se on niin kielen päällä, että ärsyttää. Muistan melkein sanatkin...

  VastaaPoista
 7. Hienosti menette!!! Oot tosi taitava ratsastamaan ;)

  VastaaPoista
 8. Ootte kyllä kehittyny Teemun kanssa ihan hirveesti. Kateellisena täälä katon kuinka hienosti saat sen menemään!:)

  VastaaPoista
 9. Ootte kyllä kehittyny ihan hirveesti, huikeen näkönen ryhdikäs hevonen noissa joissain kuvissa :-)!

  VastaaPoista
 10. Ei oo varmaan mikään elämää suurempi asia mutta pistää silmään kun kevennät aika usein videoillasi väärää kevennystä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä sattuu jäämään väärä kevennys, ei iso ongelma kuten sanoit ;)

   Poista
 11. Mikähän menee pieleen kun oikeasti Teemu on aika helppo edestä ja kevyt....?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskaltautuisit ihan omalla nimelläsi kommentoimaan mikäli olet joskus Teemulla ratsastanut ;) Onhan se hevonen helppo ja kevyt kun sen on saanut läpi.

   Poista
 12. Aivan upeet♥ Unohdin mitä mun piti alun perin kommentoida, mutta huhhuh ihania kuvia kaikin puolin ja hyvää uuttavuotta vaan sullekkin! <:

  VastaaPoista
 13. Olet ratsastanut hyvät lihakset Teemulle vuoden aikana, jos vertaa tammikuun kuvaa joulukuun kuvaan :)

  VastaaPoista
 14. Ootko menny kihloihin kun sulla oli ig kuvassa vasemmassa nimettömässä sormus?! :) Onnea jos oot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuva on peilin kautta otettu joten se on oikeasti ihan oikeassa nimettömässä ;)

   Poista
 15. Vau, Teemu on kyllä upean näköinen tuossa ravikuvassa :p

  http://pirinransu.blogspot.fi

  VastaaPoista
 16. Oho ootte kehittyny ihan hirveesti! :D Mut ooij teemu on niin sulonen heppa! (:

  VastaaPoista
 17. Paljon kiitoksia taas kaikille kommentoijille näin yhteisesti! :)

  VastaaPoista
 18. Kauhea miten Teemu on laiha ja lihakseton! Meneekö sillä joku muukin ihan aktiivisesti kuin sinä, vai onko ns. tätiratsuna muuten?

  Itsehän et voi ko. hevosen ruokintaan tai muuhun liikutukseen vaikuttaa, joten ei se sinusta siis johdu! Olet oppinut ratsastamaan vuodessa taas paljon paremmin, tsemppiä jatkoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei Teemu ole laiha ja lihakseton, se on tällä hetkellä oikein hyvässä kunnossa :) Ei sinun tarvitse huolehtia hevosen hoidosta, se on erittäin hyvissä käsissä ja voi erinomaisesti. Teemua liikutetaan 6 kertaa viikossa.

   Poista
 19. Maksavatko vanhempasi kaiken ratsastelusi (vuokraus) puolestasi vai maksatko itse osan/kaiken? :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhempani maksavat ainoastaan vuokrauksen, muuten jos ostan jotain hevosjuttuja/käyn tunneilla, maksan ne itse :)

   Poista