sunnuntai 1. syyskuuta 2013

teemu & ADHD

Olen kerta kerralta vakuuttuneempi siitä että Teemussa piilee "pieni" ADHD-sairaus, ainakin mikäli muistelee kahta viimeisintä ratsastuskertaa!

Perjantaina oli luvassa sänkipeltoratsastelua kera muutamien maastoesteiden, mutta heti pellolle päästyämme kyseisellä herralla kärähti jokin piuha pahasti päästä ja vuorossa olikin peruuttelua, pientä pomppimista, syöksähtelyä, pään viskomista ja ihmeellistä örinää kuin karhulla kiima-aikaan (mistähän tuokin tuli). Joka tapauksessa jokin siinä pellossa on niin kovin ihmeellistä että se saa Teemun aivan sekaisin, eikä se enää tiedä mitä tarkoittaa "käynti".
Aada ja Becks olivat meidän mukanamme, ja ravailimme hetken aikaa yhdessä pitkin peltoa. Sain Teemun onneksi rauhoittumaan hetken päästä ja pääsin verkkaamaan sitä oikein mukavasti niin ravissa kuin laukassa. Omat kädethän siinä koville joutui, mutta pääasia ettei Teemu päässyt niskan päälle vaan kuunteli ja kunnioitti ratsastajaa.


Laukassa tein hetken aikaa isolla ympyrällä töitä rauhallisemmassa temmossa, kunnes päästin ohjat vapaaksi ja Teemuhan lähti samantien kuin tykin suusta konsanaan. Annoin Teemun laukata muutaman kerran peltoa päästä päähän jotta se saisi vähän höyryjä päästeltyä, mutta auta armias; siitä se kaikki vasta lähtikin. Ensimmäisten spurttien jälkeen ei Teemu enää suostunut kävelemään vaan poukkoili sinne tänne ja tonne pienenpienessä ravissa, ja vaikka mitä tein selässä niin kaikki avut menivät kuuroille korville. Todella ärsyttävää käytöstä ja itsellehän siinä tulee avuton olo vaikka kuinka yrittää ja hevosella ei liiku mitään päässä!

Hetken lepuutettuani omia käsiäni ja rauhoitettua Teemua, otimme vielä yhden laukkapätkän rinnakkain Aadan ja Becksin kanssa. Johan lähti kuin Annikki Tähti! - Paitsi Teemu väärään suuntaan.. En tiedä onko sillä jokin fetissi metsiä kohtaan vai mikä, sillä se yritti kokoajan viedä (ja onnistuikin) metsään päin, eikä taaskaan auttanut mitkään avut. Siihen jäi sekin laukkakilpailu eikä koskaan selvinnyt kumpi hevosista oli nopeampi (se on kyllä varmaa että Becks on täysjärkisempi!).

Lopuksi otin muutaman hypyn heinäpaaleista koostuvalle esteelle sekä meidän omatekemälle Nybacka-esteelle. Yllättäen Teemu rauhoittui todella paljon hypätessä ja oli muutoin hyvä, mutta pudotti jokaisella kerralla heinäpaalit, koska ei jaksanut nostaa tarpeeksi jalkojaan.
Hyppyjen jälkeen kävimme loppuravailemassa hevoset vielä kentällä ja Teemu pääsi kokovartalopesulle, sillä hikosi aivan litimäräksi.

Yhteenvetona Teemusta voi sanoa perjantaista päätellen, että sillä ei kyllä energia lopu koskaan. Ei vaikka laukkaisi maailman ääriin kymmenentuhatta kertaa. Noh, onpahan ainakin vastapainoa maailman rauhallisimmalle Viksulle (;


Lauantaina kävin ilman satulaa ratsastamassa suhteellisen kevyesti ja rauhallisesti Teemun. Tai no rauhallista sen piti olla, mutta heti selkään noustuani Teemu lähti samantien siihen erittäin ärsyttävään pikkuraviin eikä meinannut suostua taaskaan kävelemään askeltakaan. Pidättäessäni katseli vain yläkautta silmiin. Siinä sitten komensin ja rauhoittelin kunnolla ja sain kun sainkin Teemun kävelemään hetken kuluttua.
Ratsastin aluksi maneesissa hetken aikaa keskittyen vain siihen, että Teemu liikkuu rauhallisesti ja rennosti kaikissa askellajeissa. Volttien ja taivuttelujen avulla Teemu pysyikin hyvin rauhallisena ja mukavana, mutta jos vähänkin hipaisin enemmän pohkeella kylkiin niin Teemu lisäsi reippaasti vauhtia.
Puolessa välissä siirryin ulkokentälle vielä vähän ravailemaan ja laukkailemaan, sillä maneesissa alkoi tunti enkä viitsinyt häiritä. Heti kentällä Teemu aloitti taas hössöttämisen eikä malttanut aluksi rentoutua. Erittäin hyvin se tulee edestä läpi eikä mun tarvitse kuin ottaa muutama puolipidäte niin Teemu kevenee ja pyöristyy edestä, mutta takapäästä ja lavoista se on jännittynyt eikä liike lähde kunnolla eteen vaan askel on lyhyttä. Tämä asia on nyt tullut ongelmaksi, mutta se johtuu vain Teemun omasta päästään, sen pitäisi osata rentoutua ja keskittyä työntekoon eikä kuluttaa itseään hössöttämiseen. Energia on kyllä hyvä asia, mutta jos sitä löytyy hevoselta räjähdyspisteeseen saakka, niin se rupeaa olemaan jo todella rasittavaa!


Toivotaan että tämä olisi vain jokin ohimenevä vaihe ja Teemu osaa ottaa lungimmin syksyn edetessä :) Tein perjantailta pienimuotoisen Teemun päivä-videon, mutta ei siitä niin hyvä tullut kuin ajattelin, sillä kuvaaminen jäi ratsastuksen jälkeen kokonaan. Saa nähdä teenkö joskus uuden paremman, mutta teen tallilla aina samat jutut rutiininomaisesti eikä siinä ole mitään ihmeellistä katseltavaa tai kuvattavaa :)
Pidemmittä puheitta päästän teidät videon pariin ja palaillaan taas!

29 kommenttia:

 1. Ää noi videot on ihan sikakivoi!! Ja teemu on sulonen :)

  VastaaPoista
 2. Mikset tykkää pitää hiuksia ponnarilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä niitä ponnarilla silloin tällöin pidän, enemmän kuitenkin nutturalla tai ihan auki koska pidän ulkonäöstäni silloin eniten :)

   Poista
 3. Niin ihanan näköistä kun vetelette täysiä pellolla :D kunpa meilläkin ois sellaiseen mahdollisuus.

  VastaaPoista
 4. mikä musa videon lopus? : )

  VastaaPoista
 5. Niin huvittavaa, kun alun rauhallisesta Teemusta on tullut tuollainen ADHD-hevonen. :D Hienosti saat sen kyllä pidettyä hanskassa ja kivasti myöskin saat sen liikkumaan. :) Ihanaa, kun voitte tuonne pellolle mennä päästelemään, se on kyllä varmasti hauskaa niin hevoselle kuin ratsastajallekin (kunhan jarrut löytyvät :D).

  Ja kuten jokaisesta videosta sanon, täytyy myös tästä sanoa, että oli oikein kiva video! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitäpä tässä itsekin ihmettelen! Voi olla että se vaikuttaa ettei edellisellä tallilla jossa Teemu asui, ollut mahdollisuutta päästä laukkaamaan kovaa/maastoilemaan ja Teemu on nyt siitä kovin innoissaan :')

   Poista
 6. iha tosi kiva postaus(::! kiva kun on nii monipuolisesti videoo ja kuvia, ja kuvat on superihania!(:

  VastaaPoista
 7. huii meettepä lujaa tuolla pellolla :D

  VastaaPoista
 8. tuli iha kylmätväreet ku näin kuinka lujaa se tuolla pellolla meni! :D hui!

  VastaaPoista
 9. opiskeletko sä tuusulan keudassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, lähihoitajaksi, mistä tiedät? :)

   Poista
  2. Oon nähny sut siellä :) en ollu aluks varma oliks se sä :D

   Poista
 10. Hyvä toi Teemun muokattu kuva x)

  VastaaPoista
 11. eeikä toi hyppykuva XD & tosi kiva video:)

  VastaaPoista
 12. waau, meettepä upeesti! sovitte kyllä tosi hyvin toisillenne :)

  VastaaPoista
 13. kuinka teet puolipidätteen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://www.tanjakortelainen.com/index.php?page=Puolipidaete

   Poista
 14. Ihan älyttömän upee banneri!! Teemu jotenkin muistuttaa tosi paljon mun vuokraheppaa :)

  VastaaPoista
 15. Mistä se sun edellinen vihree tausta oli? :)

  VastaaPoista
 16. Tosi kiva postaus! Olette Teemun kanssa todella hieno pari ja sun istunta on jotain niin taivaallista! ♡

  Ihana uusi banneri!! ♥

  VastaaPoista
 17. Vau, ootte hienoja! :) liityin lukijaks.

  http://mb-lifestyle.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 18. Onko noissa olympioissa tukiremmi? Ja miksi ylipäätään olympiat suussa? Aikamoista vermettä on tuon Teemun päällä ollut piuhoja myöten. Miksi näin?

  Muuten todella hienoa menoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut tukiremmiä sillä tallillamme ei tietääkseni keneltäkään sellaista löydy. Teemulla kokeilimme olympioita pellolla ihan kokeilumielessä katsoaksemme kunnioittaako se vahvempaa kuolainta paremmin, sillä on erittäin vahva pellolla ollut ja olisi vaarallista lähteä pelkillä kolmipaloilla liikenteeseen.
   Mitähän "aikamoista" vermettä mahdat tarkoittaa, emme ole käyttäneet Teemulla kuin gramaaneja auttaaksemme sitä hakemaan oikeaa muotoa uudelleen vanhojen satula- ja selkäongelmien vuoksi sekä kimblevickejä peltotreenissä, molemmat ovat hyvä apu oikein käytettynä. Ja tällä kerralla kokeilimme vain olympian vaikutusta Teemulle, mutta jatkossa emme aio olympiaa käyttää koska ei sopinut sille.

   Poista