keskiviikko 28. elokuuta 2013

millainen on hyvä hevoskuva?

Tällä kertaa toivepostausta, jota minulta on toivottu jo pidemmän aikaa. Kyseessä lyhyt teoriatunti siitä, millainen on mielestäni hyvä ratsastuskuva, tai ylipäätään kuva hevosesta?
Suhteellisen paljon on juttuja niin netissä kuin hevoslehdissäkin hyvästä hevoskuvasta ja mikäli teitä ei kiinnosta lukea omaa näkemystäni samasta aiheesta, niin kannattaa jättää lukematta :)

Hevosia on erikokoisia; isoja, pieniä ja keskikokoisia, lyhytkaulaisia, pitkäkaulaisia, lyhytjalkaisia ja pitkäjalkaisia. Jokaisella hevosella on oman pituinen askellus, isommat liikkuvat luonnollisesti pidempiä askeleita kuin pienemmät. Poneilla on yleensä nopea ja pieni liike, ja tämän huomaa helposti esimerkiksi kuvatessa ravaavaa ponia. Erityisesti shetlanninponit ja welshponit ovat sen verran vikkeliä jaloistaan, että hyvän kuvan saamisessa saattaa kestää!

EDUSTUSKUVA
Aloitetaan kuitenkin ihan hevosen edustuskuvasta, toisinsanoen pää- tai rakennekuvasta.

Kohde
Kauniissa edustuskuvassa hevosen tulee olla siisti, iloisen ja kiinnostuneen näköinen (korvat hörössä, eloisa katse). Normaalia kuvaa ottaessa hevosta ei tietenkään tarvitse pestä, kiillottaa ja hinkata, mutta mikäli todella haluaa panostaa hyvään kuvaan, on hevosen oltava kiiltävä ja huolitellun näköinen. Pienetkin likatahrat saattavat pilata muutoin hyvän kuvan. Yksi asia joka usein myös itseltäni unohtuu puhdistaa, on hevosen silmät. Yleensä hevosen silmät rähmivät jonkin verran ötököiden ärsytyksestä, jolloin silmien ympärillä saattaa olla ällöttävää töhnää. Myös sieraimet  ja suupielet kannattaa tarkistaa, ettei niistä roiku räkää ja kuolaa.

Viksu on hyvin vaikea kuvattava esimerkiksi rakennekuvia ottaessa. Se on niin ylirauhallinen, ettei se millään meinaa höristää korviaan ja näyttää kiinnostuneelta. Hyvä keino saada hevonen kiinnostuneeksi ja katsomaan kameraan päin on heilutella vaikka kauranjyviä tai leipää ämpärissä/muovipussissa. Kaikenlainen rapiseva ääni saa etenkin Viksun heti innostumaan (mutta täytyy varoa ettei kuola valu pian pitkin suupieliä ;)).

Jaloilla on iso merkitys niin seisoma -kuin ratsastuskuvissa. Epätasaisesti seisova hevonen ei ole edustava. Jalkojen tulee olla tasaisesti niin, että hevonen on ryhdikkään näköinen (mm. ei notkoselkää, etu -tai takakorkealta näyttävää).

HUONO KUVA. Bohemia seisoo jaloillaan niin, että näyttää takakorkealta. Kaula on hieman jännittynyt ja saa ponin näyttämään lyhyemmältä mitä on. Katse ei ole kiinnostunut, Bohemia näyttää enemmänkin kyllästyneeltä!
HUONO KUVA. Viksu on likainen, seisoo epätasaisesti, ja vaikka korvat ovat hörössä, silmä näyttää jopa ilkeältä eikä kiinnostuneelta.
HYVÄ KUVA. Teemu seisoo hyvin, jolloin runko näyttää sopusuhtaiselta. Katse on utelias ja kiinnostunut.

Tausta
Se, millaisessa ympäristössä hevonen on, vaikuttaa erittäin paljon kuvan kokonaisuuteen. Mikäli takana näkyy rikkinäinen lato, iso kasa autonrenkaita tai muita rojuja, ei kuva voi olla hyvä. Tarkoituksenahan on esitellä itse hevosta eikä ympäristöä, joten katseen täytyisi ensimmäisenä kiinnittyä siis itse kuvattavaan. Levollinen tausta, esimerkiksi pelto, metsä, kuusiaita tai vastaava sopii hyvin taustaksi.

Alla muutama esimerkki huonosta sekä hyvästä taustasta. Kaikki kuvat eivät ole edustuskuvia, tarkoituksena kiinnittää huomio vain taustaan.

HUONO TAUSTA. Punainen maneesirakennus sekä etualalla olevat aidat tekevät kuvasta erittäin levottoman. Huomio kiinnittyy helposti taustaan eikä itse kohteeseen.
HYVÄ TAUSTA. Vaikka taustassa näkyy paljon eri värejä, se on rauhallinen eikä siellä näy mitään ylimääräistä.

Taustassa täytyy ottaa huomioon myös hevosen väri. Valkoinen hevonen ei voi seistä valkoista/vaaleaa taustaa vasten, samoin kuten ruskea hevonen ei erotu ruskeasta tai tummemmasta taustasta. Täytyy siis huomioida, ettei hevonen huku taustaan.

HUONO KUVA. Tässä Bohemia hukkuu tallia vasten, sillä molemmat ovat punertavan ruskean sävyisiä.
HYVÄ KUVA. Valkoinen hevonen erottuu erinomaisesti rauhallisen vihreästä taustasta.

Kontrasti ja valo
Vaikka aurinko onkin ihana ja aurinkoinen sää on upea, niin se ei valitettavasti ole kuitenkaan suotuisin sää kuvaamiselle. Aurinko heijastaa kuviin ikäviä varjoja ja tummentumia ja väärin valaistuna saattaa hukuttaa kohteesta osan. Liian kova valo voi myös tehdä kuvasta puhkipalaneen, eli kuva on jostain kohti ylivaloittunut, jopa valkoinen. Silloin kuva on pilalla, sillä harvoin edes kuvaa muokkaamalla pystyy korjaamaan puhkipalaneesta kuvasta kauniin.
Puolipilvinen ja pilvinen sää on erinomainen kuvaussää, sillä valo on pehmeämpi eikä varjoja synny tai ne ovat niin huomaamattomia, etteivät häiritse kuvaa.
Tärkeää on muistaa, ettei koskaan kuvaa vastavaloon, ellei tarkoituksena ole ottaa silhuettikuvia. Vastavaloon kuvatessa kohde muuttuu tummaksi eikä siitä erota kuin ääriviivat. Liian kirkas, kohtisuoraan osoitettu valo taas aiheuttaa juurikin edellämainittua ylivalottuneisuutta.

HUONO VALO. Kuva on hyvin epätasainen, Viksu hukkuu kuvassa melkein kokonaan. Aurinko luo ikäviä varjoja ja etenkin Viksun pää on varjoisa ja tumma.
HUONO VALO. Toinen puoli ponista on täysin varjon peitossa kun taas toinen puoli liiankin valoisa. Välillä huono valo saattaa kuitenkin tehdä kuvasta mielenkiintoisen, tässä tavallaan on hauskannäköistä, kuinka valo ikäänkuin puolittaa ponin keskeltä.
Ylivalottunut kuva.
Vastavaloon otettu kuva.

LIIKKUVA HEVONEN
Nyt keskitymme siihen, kuinka hevonen näyttää hyvältä liikkuessaan.

On hauska huomata, kuinka joillekin liikkuva kohde on suuri haaste ikuistaa kameraan. Välillä pyytäessäni vaikkapa isää kuvaamaan ratsastustani, ei sieltä löydy oikeastaan yhtään hyvää kuvaa, kaikissa joko hevonen tai ihminen on ihan ihmeellisessä asennossa. Yksikin väärä jalan asentokin voi pilata kuvan. 

Ravikuvissa keskityn siihen, että hevosen jalat ovat kuvaa ottaessa joko ns. V-asennossa (esim. vasen etujalka ja vasen takajalka ilmassa samanaikaisesti) tai hieman ennen kyseistä liitovaihetta (etu- ja takajalka tällöin enemmän koukussa).  Alla esimerkit.

HUONO KUVA. Jalat ovat huonossa asennossa, näyttää kuin Viksu ravaisi lähes paikallaan. Helposti myös tällaisessa asennossa hevonen näyttää ontuvalta.
Ennen liitovaihetta.
Liitovaihe.
"V-asennon" hahmotelma

Ravaavaa hevosta kuvatessa saatan laskea ravin tahtia mielessäni ja ottaa sen mukaan kuvia. Tällöin saan runsaasti valinnanvaraa ja varmasti edes muutaman onnistuneen ravikuvan.

Laukkakuvissa hevonen näyttää helposti epäryhdikkäältä, etupainoiselta ja löntystelevältä, joten on hyvä ottaa kuva siinä vaiheessa kun hevonen "kauhaisee" etujaloillaan, eli toisinsanoen hevonen on melkeinpä laukan liitovaiheessa. Monille laukkakuvien ottaminen on helpompaa kuin ravikuvien, sillä laukka on tietyllä tavalla rauhallisempi askellaji eikä jalat viuhdo niin nopeaan tahtiin. Henkilökohtaisesti itse tykkään silti ottaa mielummin ravikuvia, niissä hevonen näyttää paljon ryhdikkäämmältä!

HUONO KUVA. Hevonen näyttää hyvin etupainoiselta ja kyllähän nuo jalat aika hassulta näyttävät..! Kutsun tätä asentoa "laahaukseksi", vaikka hevonen saattaisi muutoin olla reipas.
HYVÄ KUVA. Hevonen on liitovaiheessa ja näyttää ryhdikkäältä, takajalat työntävät rungon alle.

HYVÄ KUVA. Teemu näyttää hyvältä venyttäessään vasenta etujalkaa eikä se näytä liian etupainoiselta. Kuva on otettu hyvässä kohtaa laukan askelta.

Tässä suhteellisen nopeasti rustattu postaus hevoskuvista, toivottavasti etenkin hän, kuka pyysi tällaista postausta, sai vinkkejä ja miksei joku muukin :) 

P.S Kamerani on nyt korjattu ja loppuviikosta käyn ratsastamassa Teemulla, luvassa peltoilua ja pieniä peltoesteitä, siihen asti näkemiin ;)

30 kommenttia:

  1. Hyvä postaus:) Oli paljon hyviä vinkkejä:)

    VastaaPoista
  2. Hyviä vinkkejä! Kiva postaus ja Hienosti meette tossa vikassa kuvassa ! :)

    VastaaPoista
  3. Tää oli tosi kiva postaus!:)

    VastaaPoista
  4. Tosi kiva postaus ja hyviä vinkkejä! (:

    VastaaPoista
  5. Kiva postaus ja oli paljo vinkkejä!:)

    VastaaPoista
  6. Tosi mielenkiintoinen ja hauska postaus ;))

    VastaaPoista
  7. Liitovaihe on se, kun hevosen liike on "ilmassa". Kumpikin noista kuvista, minkä alle olet kirjoittanut "liitovaihe", on otettu ponnistusvaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parempia "liitovaihe"kuvia mulla ei ollut, joten nuo saavat nyt kelvata korvikkeeksi, luulen kuitenkin että kaikki tajuavat mitä tarkoitan liitovaihekuvalla :)

      Poista
  8. tää oli tosi kiva! :)

    VastaaPoista
  9. tosi kiva postaus ja hyvät vinkit !

    VastaaPoista
  10. Voisitko tehdä joskus ns. "jatko-osan", jossa kertoisit vähän syvemmin kuvaamisen saloista, esim. kameran asetuksista? :D Parhaiten toki oppii kokeilemalla, mutta silti kiinnostaisi minkälaisia asetuksia sinä suosittelisit. Esim. aukon kokoon, isoon, valotusaikaan yms. ja mitä nämä asiat ylipäätään vaikuttavat kuvaan.

    Tiedän, että on täysin tilannekohtaista, mutta voisit kertoa esimerkkejä (hyvä asetus vs. huono asetus) ja juurikin tuon, että miten isompi ISO-arvo vaikuttaa jne jne.

    En paljon manuaalilla kuvaamisesta tiedä, joten älä naura jos kuullostan tyhmältä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitäkin löytyy paljon, mutta katsotaan jos teen joskus tällaisen postauksen :)

      Poista
    2. Juu, esim. millä asetuksilla kannattaa maneesissa kuvata, kentällä kovassa auringonpaisteessa jne. :)

      Poista
  11. kiva postaus! miten saa valittuu sen kuvan joka tulee bloggeriin?
    http://tinypic.com/view.php?pic=54ahvo&s=5 < siis ton kuvan, piirsin nuolen siihen, että mitä tarkoitan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on tietääkseni aina automaattisesti se kuva, mikä on ensimmäisenä postauksessa, eli mulla on tässä postauksessa ensimmäisenä kuvana Bohemian kuva, joten se myöskin on bloggerin etusivulla kuvana :)

      Poista
  12. Todella kiva ja nätti postaus :) Rakastan NIIIIN paljon tota kuvaa, missä on valkonen heppa ja vihree tausta - ihan yli-sulonen!

    VastaaPoista
  13. http://equusphoto.kuvat.fi/kuvat/2011/20110902_suokki_kuninkaalliset/aarre_arvokkain_IMG_8185.jpg
    ^ liitovaihe

    VastaaPoista
  14. Tosi mielenkiintoinen postaus! :) Muokkaatko jotenkin näitä kuvia koneella vai onko nää kuvat "ihan vaan" kameralla otettuja ilman erillistä muokkausta? En oikein osaa selittää tarkemmin :DDd ja tuo jonkun anonyymin jatko-osa asetuksista olis kyllä kiinnostava! :)

    VastaaPoista
  15. vinkki hyvän ravikuvan ottamiseen: ota kuva juuri, kun etujalka on menossa taakse tai on takana :)

    VastaaPoista
  16. Oi tosi hyviä vinkkejä, kiitos sinulle! :)

    Nuo onnistuneet kuvat ovat kyllä todella hienoja ♡

    VastaaPoista
  17. oi mahtava postaus! :) kannatti odottaa terveisin tätä toivonut (:

    VastaaPoista
  18. Ihan sairaan ihana postaus, kiitos paljon <3

    VastaaPoista
  19. Ihania kuvia ja hyviä esimerkkejä!
    Millä tasolla Aada muuten kisaa?:)

    VastaaPoista
  20. Oi tosi kiva postaus! Tykkäsin erityisesti kuvista, jotka havainnollisti hyvin :)))

    VastaaPoista
  21. Toosi hyvä postaus!! Varmasti apua noista!:)

    VastaaPoista
  22. Ihana blogi <3 miten muuten saat noin hyviä kuvia maneesisakin ? Että mikä kamera sulla on ja mitä asetuksia käytä maneesissa ? :)

    VastaaPoista