keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

parin viikon hevoskuulumiset

Nyt viimein on aikaa kirjoitella parista viimeviikosta hevoskuulumisten merkeissä. Olen käynyt täysin normaalisti ratsastamassa sekä Viksulla että Teemulla, vaikka kaikenlaista muutakin tekemistä on ollut paljon.

Aloitetaan 22.5, joka oli keskiviikko. En maanantaisen leikkauksen vuoksi päässyt tiistaina käymään Viksulla, mutta keskiviikkona sain jo luvan ratsastaa. Hyppäsin Viksulla ilman satulaa pitkästä aikaa vähän erilaista tehtävää, nimittäin kolmoissarjaa. Viksulla hyppään erittäin harvoin mitään sarjoja tai oksereita, ja nyt olikin Viksun mielestä aivan kamalaa joutua tekemään vähän enemmän töitä!
Laitoin kokorataleikkaalle puomi -> pysty -> okseri -> kavaletti -hökötyksen, jota ratsastin alkuun ravissa. Viksu ei koskaan kiellä, joten luotin siihen liikaa ja nythän se sitten juoksi okserista ohi. Eikun uusi yritys, tällä kertaa olin jo täysin mukana ja sain ruunan kaikista esteistä yli, tosin hieman epämääräisesti mutta kuitenkin! Muutaman kerran sain Viksua hoppuutella hyppäämään, mutta pian se tajusi sarjan idean ja hyppäsi puhtaasti ja siististi kaiken. Hyppäsin kolmoissarjaa hetken aikaa molemmista suunnista nostaen aina okseria pikkuhiljaa. Viksu tuntui erittäin hyvältä ja sain sen tuotua oikein hyvin sisälle.
Otin lopuksi yhden esteistä pois ja nostin okseria noin 80cm korkeuteen. Halusin nyt saada Viksun kunnolla hyppäämään leveitäkin esteitä, jotta venyttäisi selkäänsä kunnolla. Hypyt olivat oikein hyviä, vaikka välillä tultiinkin vähän pohjaan. Muutoin ei ollut mitään ongelmia ja olin enemmän kuin tyytyväinen Viksun työskentelyyn :)


Ihmettelin kyllä suuresti Viksun käyttäytymistä siltä osin, että se kielteli/yritti päästä niskan päälle useamman kerran. Selvästi tällaiset tehtävät, joissa se joutuu miettimään mihin asettelisi jalkansa, ovat sen mielestä tylsiä ja siksi yrittää päästä pälkähästä. Mutta ehei, tästähän tämä treeni vasta alkaakin, täytyy jatkossa aina tehdä sarjoja ja aivoja vaativia tehtäviä hypätessämme (;

Täytyy vielä kehua Viksua koulupuolella, sillä se on parantunut niin hitosti! Ensinnäkin se tulee nykyään jo laukassa heti läpi selästään, se laukkaa täysin pyöreää ja kolmitahtista laukkaa molemmissa suunnissa. Olen erityisen tyytyväinen sen takia, että se on alkanut rentouttamaan selkäänsä mikä edesauttaa sen selkäkipuja (joita sillä on joskus aikaisemmin ollut). Myös ravissa olen ruvennut nyt ottamaan sitä taasen enemmän ylös ja takajalkoja paremmin alleen lyhemmissä pätkissä, sillä vanhaa hevosta ei voi liikaa yrittää koota, eikä Viksu edes jaksaisi. Tein alle pienen vertauskuvan, jossa vanhemmassa kuvassa sain sen eteenalas-pyöreäksi, ja nykyään tosiaan se kulkee ryhdikkäämpänä. Hieno viksu :)


Torstaina 30.5 ratsastin Teemun. Hypättiin Roosan ja Coloradon kanssa viiden esteen jumppasarjaa. Laitoin itse Teemulle gramaanit, jotta saisin jumpattua sen selkää, muutoin kun se hyppää niin kovin selättömästi pää taivaissa.
Teemu oli tällä kerralla hieman vahva ja sain ratsastaa sitä aika vahvalla pohkeella. Pikkuhiljaa se kuitenkin keveni edestä ja tuntui oikein hyvältä. Kaikki hypyt sujuivat ongelmitta ja sain Teemun hyppäämään paremmin selkää käyttäen, vaikken sitä liikaa voinut pyöreäksi esteillä "vetää". Jos ei muuta, niin ainakin sain sitä paljon aktiivisemmaksi takaosasta ja koulua ratsastaessani Teemu oli sairaan kiva. Olen taas psyykannut itseäni istuntani kanssa ja ainakin omasta mielestäni istuin taas paremmin siellä ison hevosen kyydissä!

Kävimme hyppyjen jälkeen vielä ottamassa muutamat laukkaspurtit Roosan kanssa, ja voi että meillä oli kivaa! Laukattiin hevosilla rinta rinnan ja Teemu veti minkä jaloistaan pääsi, häviten kuitenkin nopealle kenttähevoselle.. Päätettiin, että täytyy useamminkin käydä rallittamassa yhdessä, niin Teemukin saa kuntoa nostettua :)









väsyneet fiilikset... on rankkaa!























Perjantaina sitten otimme niitä valmistujaiskuvia, jotka löydätte edellisestä postauksesta. Lauantai oli hevosvapaa päivä ja sunnuntaina kävin illalla maastossa Teemun kanssa. Menimme muuten tosi rennosti, mutta laukkasin vielä pari pätkää pellolla ja ravasin Teemun 'loppuun'. Oli ihana mennä minishortseissa ilta-auringossa ja oli niiiiin lämmin! Olen tämän viikon lomalla ja aion kyllä niin nauttia nyt jokaisen päivän täysillä tehden kaikkea ihanaa <3









Teemu on oikein hieno ja ratsastaja juuri sählää lyhentämällä ohjia....!
























Kiitos Aadalle aivan sairaan upeista kuvista, jotenkin nämä sunnuntaiset kuvat ovat juuri niin kesäisen täydellisiä! Voitte muuten kuvitella kuinka vaikeaa oli pysyä ison, innokkaan ja selästä hikisen hevosen kyydissä, kun meinasi liukua juuri tuon hikisyyden vuoksi kyydistä!

Torstaina juuri Roosan kanssa pohdittiin sitä, miten elämme juuri nyt sitä elämää, joka pienenä tyttönä oli meidän unelmaa. Nyt meillä on joko omia tai vuokrahevosia, joiden kanssa saa tehdä mitä vaan, vaikka juurikin laukata täyttä kiitoa pellolla yhdessä hevosten kanssa, nauttia lämpimistä kesäpäivistä hevosen selässä kavereiden kanssa ja tehdä tallitöitä sun muuta.. Sitä tulee harvoin ajatelleeksi, kuinka ihana tilanne meillä on, emme enää osaa arvostaa hevostelua samalla tavalla, sillä tämä on meille nykyään arkipäivää. Pienenä olimme maailman onnellisimpia siitä, että saimme vain syöttää hevosille vihreää heinää. Nyt voimme tehdä sitä, ja kaikkea muuta. Pitäisi osata juurikin välillä pysähtyä ja miettiä näitä ihania hetkiä, joita saamme hevosystävien kanssa viettää.
Valitettavasti kaikille ei ole mahdollisuutta harrastaa ratsastamista, saatika nähdä edes hevosia esimerkiksi allergian vuoksi. Pysähtykää tekin (hevosen omistajat jne) siis miettimään ja olkaa kiitollisia siitä, että saatte harrastaa tätä hienoa lajia, joka tuo meille miljoonia erilaisia kokemuksia! Nauttikaa niistä pienistäkin hetkistä, vaikka ne tuntuisivatkin mitättömiltä :)

45 kommenttia:

  1. ihan älyttömän upeita kuvia !! :) kivasti tekstiä ja sitä oli kiva lukea :D!

    VastaaPoista
  2. tosi kiva postaus! meet hyvin kummallakin hevosella! :--)

    VastaaPoista
  3. Jee! Vihdoin tuli postausta :) Sun blogi on paras! Video kooste oli kiva, ja vitsi että menitte Teemun kanssa kovaa :D Mä oisin varmaanki ite jo lentäny sieltä aikoja sitte :D +++kivoja kuvia ! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän siellä täytyy tosissaan olla jonkinlainen tasapaino hallussa kun tuommonen iso ja suuriliikkeinen hevonen alla!

      Poista
  4. eka, ihania kuvia<3

    VastaaPoista
  5. oletko muuten nähnyt kaktua pitkään aikaan? en tiiä mistä tuli mieleen mut kumminki :D

    VastaaPoista
  6. taas upeita kuvia ja upeasti liikkuu molemmat ratsut sulla!

    niimpä aina sitä ei arvosta niin paljon kun pitäisi, jos miettii vaikka ettei olisi koskaan tavannut omaa vuokra-/omaaheppaa! :)

    VastaaPoista
  7. Vanha herra Viksuhan on vielä tosi magee ikäänsä ajatellen! Upeaa kehitystä :)

    VastaaPoista
  8. oi onpa nättejä kuvia, noi vikat varsinki ku niissä on tosi kiva tunnelma! ja mä oon jo pitkään kattonut että mun vuokraheppa on luonteeltaan ihan kopio Viksusta, ainakin millasen kuvan oon sun blogista saanut :D

    VastaaPoista
  9. Tosi kiva postaus ja itse mietin melko useinkin, että miten hyvä tilanne on nyt hevosten suhteen :)!

    VastaaPoista
  10. Ihana postaus:)♥ Ihana video oot niin hyvä ratsastaa ja viksu ja teemu on niin söpöjä, terveiset niile:) Olen samaa mieltä että pitäisi pysähtyä hetkeksi ja miettiä miten upeaa tämä on ja hiano laji.

    VastaaPoista
  11. Osaat iloita kaikista asioista, sulla on niin hyvä talliporukka, osaat ratsastaa aivan älyttömän hyvin ja tunnut olevan niin onnellinen kaikinpuolin. Se on hienoa! Minä en siihen pysty, vaikka kuinka haluaisin.. Kuinka kauan olet ratsastanut? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, kiva jos tuo fiilis välittyy myös blogin kautta :) Olen ratsastanut neljävuotiaasta lähtien, eli noin 14 vuotta.

      Poista
  12. Tuossa videolla teet puomien päällä laukanvaihdot, miten ne tehdään? Itse en osaa tehdä laukanvaihtoja, tai kyllä olen yrittänyt, vaihtamalla pohkeidenpaikkaa, esim. keskihalkaisijalla, mutta ei hevonen ole koskaan vaihtanut, joten sitä ei varmasti niin tehdä. :D Haluaisitko kertoa miten laukanvaihto tehdään? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laukanvaihto on vaikeaa selittää yksinkertaisesti, siinä otat puolipidätteen ennen vaihtoa, asetat hevosen vaihdettavaan suuntaan ja vaihdat hyvässä kohtaa jalkojesi paikan siihen vaihdettavaan laukkaan. Hevosen täytyy olla aktiivinen ja reagoitava apuihisi nopeasti ja sinun ratsastajana tulee "valmistella" hevonen.
      Yritä googlettaa tietoa laukanvaihdoista, suosittelen myös treenaamaan vaihtoja kokeneemman silmän alla, yksin ei kannata yrittää, koska aina ei huomaa vaihtoiko hevonen laukan puhtaasti tms.

      Poista
  13. Montako vuotta olet harrastanut ratsastusta? Ratsastat tosi hyvin!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ratsastanut neljävuotiaasta lähtien, eli yhteensä noin 14 vuotta, en tosin aina opetuksessa. Kiitos :)

      Poista
  14. Vähän hassu kysymys, mutta onko sulla jodhpureita tallikenkinä? Mitä käytät talvisin/syksysin tallilla kun ilmat alkaa viiletä niin ei pysty enää käyttämään tennareita? Mietin, että kun mulla ei ole kunnon tallikenkiä. Millaisia sinä suosittelisit vähän turvallisempia vaihtoehtoja kuin esim. tennarit, kuomat jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En omista jodhpureita, kuljen syksyllä kumisaappaissa ja talvella kuomissa, eiväthän ne tallikenkiä ole eikä sillä tavoin täysin turvallisia, mutta niillä olen pärjännyt :)

      Suosittelen ihan että hankit kunnon tallikengät jos et vielä kerta omista, ne ovat täysin talleiluun sopivat ja siksi turvalliset :)

      Poista
    2. Mitä tarkotat kunnon tallikengillä? Haluisitko linkata jonkun esimerkin? :)

      Poista
    3. Kannattaa kysellä hevosliikkeistä turvakärkisiä ratsastuskenkiä, siellä osataan neuvoa parhaiten :)

      Poista
  15. Kyllä kuvista huomaa, miten Viksu on koulupuolella kehittynyt. Hienoa työtä. (: Ja näyttää hurjalle toi sun ja Teemun meno, kun meette niin kovaa ja on niin iso ja suuriliikkeinen hevonen :D!
    Tollanen 'rallittelu' on välillä hyväksi, niin hevosen kunto pääsee nousemaan. Upeaa menoa teillä ja kuvista välttyy ratsastajan ja hevosen välinen yhteys, muutenkin kivan tunnelmallisia noi viimeiset kuvat. Näyttää ainakin, että ratsastaja ja hevonen molemmat nauttivat ja sehän onkin pääasia! (:

    VastaaPoista
  16. Hyvältä näyttää :D en tiedä olenko jotenkin outo mutta kiinnitin kuvissa huomiota siihen, että näytät pukeutuvan "tyylikkäämmin" tai "paremmin" Teemun tallille :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saatan silloin tällöin panostaa vähän väreihin enemmän Teemun tallilla käydessä, mutta kyllä ihan samoissa vermeissä kuljen kummallakin tallilla :)

      Poista
  17. Mitä musiikkeja tuossa videossa oli?:) Näytti kyllä hauskalta tuo pellolla laukkaaminen. Voikun itsekin pääsisi:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Midnight run - Hell yeah, Ellie Goulding - My blood ja Big girls don't cry on nimeltään toi missä hyppään Teemulla :)

      Poista
  18. Olipas kiva että Viksustakin kuulee kuulumisia. Kehittynyt se on hurjasti!
    Ja sun postaukset on ihanan posiitiivisia että iha alkaa oikeesti hymyilyttää :)

    VastaaPoista
  19. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  20. Ighania noi viimeiset Teemu kuvat, Teemun näyttäää tosi hienolle! Ja kiova video (:

    VastaaPoista
  21. Oho, onpas Viksu lihonnu! :0 Kuinka vanha se nyt olikaan?
    Ihania kuvia!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se hirveästi kyllä ole lihonut, mutta tottakai aina kesällä pääsee vähän paisumaan laidunkauden takia (; Ja Viksu täyttää elokuussa 25!

      Poista
    2. Oho! O.O Meidän tallilla oli 23 vuotias suokki ruuna joka joutu jo eläkkeelle:D Kävi vain aloittelijoiden tunneilla kun ei muuta jaksanut. Nykyään ruuna kai viettää kokonaan eläkepäiviä ja ei taida enää ratsastustunneilla käydä ollenkaan. Viksu on todellakin joku super pappa:D

      Poista
    3. Se on erittäin hevoskohtaista kuinka pitkään minkäkin ikäinen hevonen jaksaa, kyllä Viksukin varmasti jokapäiväisessä kovassa käytössä väsyisi, mutta minä olen ainoa kuka sitä ratsastaa kunnolla ja kuka sillä hyppää, niin jaksaa aivan mainiosti :)

      Poista
  22. mikä tuon aurinkolasisen tytön blogi on? :)

    VastaaPoista
  23. Mulla tuli vaan sellanen juttu mieleen, että kun Viksulla ollessa kuvaat aika usein esim. jalustalla, niin hypätessä, joudutko tulla joka välissä alas kun muutat esteitä ? :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä joudun, samoin välillä hyppään alas katkaisemaan videoinnin jottei kamera kuvaa mitään "turhaa", juurikin esim. esteiden muuttamista :D

      Poista
  24. onko santralla blogia? ;))

    VastaaPoista
  25. Hienosti kirjoitettu tuo viimeinen kappale, muutenkin kiva postaus :)

    VastaaPoista
  26. Minulla olisi pari kysymystä. Toivottavasti sä jaksaisit vastata niihi. :)

    1. Mikä on se koodi, millä saat noihin kuviin noi varjostukset?:)
    2. Voitko linkata sen tytön blogin, jolla bohemia on nykyää ylläpidossa?

    VastaaPoista
  27. Kauniita ja kesäisiä kuvia+ihana video.

    tsekatkaa blogini(?);-)

    mylifedoglife.blogspot.com

    VastaaPoista
  28. Teemu liikkuu nykyään ihan erilailla allasi kuin alkumetreillänne:) Se oli näissäkin videoissa/kuvissa ihan mahdottoman jäntevä ja korkeassa muodossa. Ja tuo kaulakin on lyhentynyt ja niska noussut paljon parempaan työskentely asentoon. Hyvä homma Emmi:)!

    VastaaPoista