torstai 16. toukokuuta 2013

erikoispostaus; Sputnik

Minulta toivottiin postausta muutaman kerran blogissani esiintyneestä Putte-ponista, jonka kerroin olevan entinen hoitoponini pari vuotta sitten. Sain luvan kirjoittaa niistä ajoista ja kertoa tästä ponista hieman enemmän, joten ajattelin toteuttaa nyt erikoispostauksen aiheenaan Sputnik!


Putte, oikealta nimeltään Sputnik, on 16 vuotias risteytysponiruuna. Säkäkorkeutta siltä löytyy noin 135cm, eli pienikokoinen ratsu kyseessä. Putte on poni isolla peellä, sillä se osaa kyllä kaikki ponimaiset jekut karkailusta pukitteluun.
Kaikki lähti siitä, kun vuonna 2009 mennessäni hoitamaan Viksua, tallille oli ilmestynyt pieni ruskea poniruuna. Sitä ihastelin muutamia viikkoja ja unelmoin, että olisi kiva päästä kokeilemaan sitä joskus. Aivan kuin ajatukseni olisi luettu, sillä eräänä syyskuisena päivänä multa extempore kysyttiin, haluaisinko ratsastaa Putella. Voitte arvata, että sehän sopi minulle paremmin kuin hyvin ja pian istuinkin jo ponin kyydissä.

"Tänään testasin Puttea ekan kerran ikinä. Oli tosi kiva, vähän katteli ja ihmetteli paikkoja, mutta meni älyttömän hyvin kun jaksoi keskittyä"

Näin kirjoitin ensimmäisen kerran Putesta. Muistan, että tykkäsin siitä hirvittävän paljon. Sain alkaa ratsastaa Putella kerran viikossa maanantaisin, ja lähdin aina innoissani tallille sitä liikuttamaan. Tietenkään Viksua en unohtanut, vaan ratsastin myös sillä kaksi kertaa viikossa tavalliseen tapaan. Oli vaan kiva saada uusi poni Viksun rinnalle, sehän jos mikä on jokaisen ponitytön unelma!

Viikon päästä ensimmäisestä ratsastuksesta pääsin hyppäämään Putella. Muistan kyseisen päivän kuin eilisen, sillä se oli aivan ihana ratsastuskerta! Itseasiassa minun ei ollut tarkoitus edes ratsastaa Putella silloin, mutta olin samaan aikaan tallilla ja poni temppuili omistajan tytön kanssa. Siispä minä kapusin selkään ja hyppäsin hetken aikaa noin 70cm korkuisia esteitä. Rakastuin Putteen vielä enemmän, sillä se hyppäsi todella hienosti eikä kytännyt yhtäkään estettä. Kaikesta mentiin yli epäröimättä vaikka itse hieman jännitinkin.


Vuonna 2010 tehty video Putesta.

Kilpailin muutaman kerran Putella kouluratsastuksessa. Ensimmäiset kisat sillä kävin 20.syyskuuta samaisena vuonna, ja saimme prosenttitulokseksi 55%. Putte oli aika sika ja säikkyili kaikenlaista turhaa radan aikana. Se jokaisella kilpailukerralla keksi aina jotain temppuja meidän pään menoksi. Kävin sillä kahdet koulukilpailut, jonka jälkeen lopetimme kisoissa kiertelyn ja keskityin ratsastamaan ponilla turvallisesti kotitallilla.


Kuukaudet etenivät ja tein ponin kanssa vaikka ja mitä. Kiinnyin Putteen oikein kovasti ja se oli ehdottomasti lempiponini. Ratsastin paljon ilman satulaa, menin koulua, silloin tällöin hyppäsin ja välillä irtojuoksutin ja vietin sen kanssa vain aikaa. Sain myös kokea sen hurjatkin puolet moneen kertaan. Se heitteli mua välillä alas rajuilla pukeillaan tai ryösti kentän päästä päähän vetäen samalla pään alas. Enhän minä siellä pysynyt ja milloin tulin kotiin selkä kipeänä, käsi kipeänä tai aivotärähdyksen kera. Kerran minulta murtui solisluu pukittelun johdosta ja jouduin muutaman kuukauden ratsastuskieltoon.
Näiden putoamisten takia ponilla ratsastamisesta tuli jollain tapaa hyvin jännittävää. Saatoin välillä vähän pelätä selkään menoa, sillä koskaan ei tiennyt mitä se keksii seuraavaksi. Kaikesta huolimatta se pysyi edelleen ykkösponina, kunnes aloin huomaamaan surullisen asian.

"Ratsastin Puten tänäänkin. Ei siitä kyl tullut oikein mitään, kun jalat on niin pitkät ettei pysy pohje paikallaan :("

Aloin kasvamaan hurjaa vauhtia. Murrosikäni alkoi melko myöhään, ja olin ollut kahdeksanteen luokkaan asti pieni ja laiha. Yhtäkkiä hurahdin pitkäksi ja sen huomasi viimeistään Puten kanssa. Satulalla ratsastaminen oli hyvin hankalaa, sillä jalat roikkuivat eikä pohjetta pystynyt antamaan normaalisti. Ilman satulaa sain jalkoja paremmin koukistettua jotta sain annettua pohjetta. Ratsastinkin monta kuukautta pelkästään ilman satulaa siinä toivossa, että kyllä minä tällä pystyn vielä ratsastamaan.
Ainoaksi ongelmaksi ei jäänyt jalat. Selkäni alkoi oireilemaan ratsastuskertojen jälkeen, koska istuntani kärsi liian pienellä ponilla ratsastamisesta. Jos ratsu on liian pieni, istunta ei saa samanlaista tukea kuin sopivalla hevosella ratsastaessa.
Samoihin aikoihin aloitin ratsastamaan toista ponia, Gandia. Ja koska minulla oli myös Viksu ratsastettavana, ei olisi ollut aikaa liikuttaa kolmea hevosta, kun kouluakin piti käydä. Siispä yhdestä oli luovuttava, ja päätös oli tietenkin hyvin selvä; Putte. Valitsin Puten juurikin sen takia, että olin sille liian pitkä. 

Puten 'muistovideo'

Tammikuussa 2011 lopetin Puten hoitamisen. Ei siitä ollut helppo kertoa ponin omistajalle, mutta valintoja on joskus tehtävä. Suuresta luopumisesta ei kuitenkaan ollut kyse, sillä näin Puttea aina kun kävin ratsastamassa Viksulla, ja näen sitä edelleen. Silloin tällöin sain liikuttaa ponia, kun sen omistaja tarvitsi apua. Niin myös teen joskus nykyäänkin, vaikka pitkä tietysti sille olen edelleen. Ratsastan sitä kuitenkin niin harvoin, ettei istuntani/poni siitä kärsi millään tavalla. 

Tässä päästäänkin nyt lauantaihin, jolloin Aada, Santra ja Vilja tulivat mukaan tallille auttamaan ja kuvaamaan, kun ratsastin Puten. Itseasiassa Viksukin oli mukana, mutta itse en sillä mennyt, vaan tytöt pääsivät testaamaan Viksun tasaista kyytiä.
Kävimme aluksi verkkaamassa hetken aikaa sänkkärillä ja baanatettiin pari kertaa vierekkäin. Puttehan oli taas ponimaisella tuulella ja heittelikin muutamat pukit kesken laukan, voi sitä (; Siirryimme sitten kentälle, jossa hyppäsin vähän Puten kanssa jumppista ja yhtä pystyä. Vanhojen aikojen kunniaksi poni päättikin heittää minut ketoon saatuaan siihen mahdollisuuden, kun lähdin työntämään esteelle vähän liikaa. Hetken aikaa näin tähtiä ja ilmatkin meinasi mennä pihalle, mutta pian jo kapusin kyytiin ja poni sai vuorostaan kurinpalautuksen. Sen jälkeen se kulkikin oikein kauniisti ilmaan minkäänlaisia yrityksiä saada minua alas selästään.Putte on laadukas ja hieno poni, joka hyppää todella hyvin ja kulkee sileälläkin mallikkaasti, kun sitä osaa käskeä. Minua harmittaa niiiin paljon, että olen liian pitkä Putelle. Voi kun sille voisi saada edes reilu 10 senttiä lisää korkeutta, niin voisin sitä vähän enemmän ratsastaa! Kaikkea vaan ei voi saada. Olen kuitenkin onnellinen siitä, että tiedän Puten olevan hyvissä, rakastavissa käsissä ja saan sitä nähdä vaikka päivittäin. Putte tulee aina olemaan ehdoton lempparini ja ikävöin vielä tänä päivänäkin niitä hetkiä, joita sen kanssa olen saanut viettää <3

Minun oli tarkoitus lisätä postaukseen vielä kooste kaikista näistä vuosista, mutta Puten materiaali on ulkoisella kovalevyllä ja kovalevy jäi kotiin (kirjoitin tämän töissä), mutta ehkä tämä postaus riittänee ihan näin :)

Vaihdoin muuten, kuten huomaatte, uudenlaista ulkoasua, bannerista ei pitänyt tulla tuollainen, mutta jostain syystä Blogger tummentaa bannereiden väriä ja kontrastia ja png-kuvat se muuttaa mustaksi, jos siinä ei ole mitään taustaa. Tämä blogi näyttäköön nyt ainakin väliaikaisesti tältä, eikai se ole ihan hirveä?! Kiitos muuten kaikill bannereita lähettäneille, katsotaan jos myöhemmin käytän niistä jotain, tällä hetkellä tein sittenkin kuitenkin itse bannerin nopeasti :)

34 kommenttia:

 1. Ihana Putte! ♥♥ Onko nuo vimpat kuvat tässä lähiaikoina otettuna? Ymmärsitkä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ovat tuona lauantaina otettuja mistä postauksessa kerroin :)

   Poista
 2. Voitko tehdä postauksen jossa näytät niitä bannereita? :)

  VastaaPoista
 3. Mikä sun sähköposti oli kun mulla ois sulle banneri mutta en ole ehtinyt lähettää sitä ja mulla ei oo sitä sun sähkärii ja jos se kisa meni jo umpee ni voisinko lähettää sen vähän niiku myöhäs? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. emmi246@luukku.com , voit laittaa vielä :)

   Poista
  2. jee! Kiva kiitooos :)
   Laitan sen heti tulemaa

   Poista
  3. jee! Kiva kiitooos :)
   Laitan sen heti tulemaa

   Poista
 4. Mäkin lähetän tänää illalla vielä bannerin jos ehin vaan :)

  VastaaPoista
 5. Kivoja kuvia, ja on tosi kiva tuo banneri! (:

  VastaaPoista
 6. haha ihana poni, muistan ku seurailin sillo jo sua ku teit putesta youtubeen videoita!:) liikkuu tosi hyvin sun kanssa ja kiva jos pääset sillä vieläkin menemään. Mun mielestä toi on kyllä poni jolle sovit ihan täydellisesti:)oli tosi kiva postaus!

  VastaaPoista
 7. Itekki muistan ku aina innoissaan seurailin noita sun puttevideoita tubesta! Mut älyttömän kiva postaus, Putte näyttää liikkuvan tosi hienosti sulla, ois ollu kiva nähä myös miten Viksu toimi jollain muulla! Banneri on hyvä kans! 8)

  -Roosa

  VastaaPoista
 8. Ihana tuo muistovideo :3 tuli jostai syystä kylmät väreet..:D

  VastaaPoista
 9. Harmi, kun kasvoit liian pitkäksi Putelle, olitte hyvä pari !:/

  VastaaPoista
 10. Kiva postaus :) Saako udella että missä olet töissä? :) Ja tuo banneri on tosi hieno! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teen toimittajantyötä eräässä helsinkiläisessä asiakaslehtitalossa, en sen tarkemmin halua mainita. Kiva että tykkäät bannerista, omasta mielestä värit vähän liian rajut taustaan nähden, mutta minkäs teet kun Blogger niitä sääti itse :/

   Poista
 11. Ihana postaus <3 Ja tosi hieno toi uus banneri!

  VastaaPoista
 12. Ihana Putte :3 Olitte hieno pari, kuten nyt Viksunki kaa !

  VastaaPoista
 13. aivan ihana postaus! vaikkakin itelleni tuli vähän haikea olo lukiessani ku itelläni just sama tilanne ku sulla tuolloin, eli poni on käymäs liian pieneksi :( en vaa tiiä miten pystyn ikinä luopuu siitä, vaikka kysees on vuokraponi ja voisin viel nähä sitä jatkossakin.. mut yhteinen kesä viel onneksi edessä!
  löysin sun blogin muute joskus just putte-videoiden kautta ja tää oli ehkä ekoja blogeja joita aloitin lukemaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on rankkaa joutua myöntämään itselleen, että poni käy liian pieneksi :/ Mutta valitettavasti valinta täytyy joskus tehdä, ihan omaa ratsastustasikin ajatellen, ettei sulle käy samaa että rupee istunta muuttumaan huonompaan suuntaan. Tsemppiä!

   Poista
 14. ihana postaus! ja tää ulkoasu on myös tosi kiva, tollanen vaalee tausta on paljon kivempi ku joku räikee väri :)

  VastaaPoista
 15. Sovitte ihan täydellisesti! Näyttää hurja hienolta :) tuli ihan itku kun katoin näitä videoita ja luin tekstiä. Ennen kun Putte myytiin nykyiselle omistajalle(?) niin se oli ratsastuskoulussa missä ratsastin, ja ratsastin Putella tosi paljon! Ihan huippu poni oli jo sillon :) olin ihan murtunu kun se sitten lähti sieltä tallilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Putte tosiaan lähti Hagnäsin tilalta ja tuli tälle nykyiselle omistajalle. Putesta ei kyllä voi olla tykkäämättä, se on niin kiva poni :) Ja nyt tiedät, että Putte voi hyvin, niin voit olla rauhallisin mielin (;

   Poista
 16. Voi vitsi muistan sillon pari vuotta sitten, kun vielä vuokrasit Puttea ja teit siitä videoita. Se on niin suloinen poni, että on tosi harmi, että kasvoit sille pitkäksi. Mutta tosi kiva, että pääset välillä tolleen "muistelemaan menneitä". :) Huomaa kyllä, että kehitystä on sun ratsastuksessa tapahtunut paljon, kun vertaa noihin vanhoihin videoihin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut ja kyllä, kehitys on tosiaan aika suuri!

   Poista
 17. Ihana Putte, noista videoista tuli melkein sellanen olo et se olis kuollu, mut onnela erehdyin!:-)

  mylofedoglife.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sentään ole kuollut, vaikka aika surullisen meininki videossa on :)

   Poista
 18. Vooii tulipas ikävä edellistä ylläpitoponiani. Se oli aika samanlainen väriltään kuin Putte ja pilkettä silmäkulmasta löytyi. Poni oli osaava esteillä ja koulussakin eikä antanut mitään ilmaiseksi. Sen kanssa opin paremmaksi ratsastajaksi, se opetti minut istumaan ja vaatimaan hevoselta, ja sen kanssa löysin luottamuksen.
  Mutta valitettavasti viime syksynä poni lähti meillä vihreemmille niitylle iän ja jalkavaivojen vuoksi, ponin ehdin tuntea reilun vuoden mutta siihen mahtui niin paljon hyvää ja myös niitä huonoja hetkiä.. </3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä kuulla :( Rakkaan hevosen menettäminen on aina kamalaa, onneksi sulla on hyviä muistoja ponista!

   Poista
 19. Ihana postaus! Et näytä kyllä näissä uudemmissa kuvissa niin pitkältä putelle mutta huomaa miten selkäsi painuu hiukan kumaraan... Olit hyvin rohkea kun uskalsit lopettaa Puten ratsastamisen, se oli varmasti hyväksi ainkin sinun istunnallesi ;) Onneksi pääset vielä sillä aina välillä ridaamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selän asento tosiaan kärsii ja sen vuoksi kipeytyy kun on liian pieni poni alla :/ Siksi päätös oli vain tehtävä, jos halusi ajatella omaa parastaan :)

   Poista
 20. Ihana postaus Emmi! :) Mul olis semmonen kysymys, että minkä pitunen olit sillon 8lk?

  VastaaPoista
 21. siis toi on niin järkyttävän näköstä kun jengi kulkee tommosessa joulutonttu asussa kun on paita sekä housut punaset :DD niin suuri myötähäpeä....!!!!

  VastaaPoista