tiistai 12. maaliskuuta 2013

uusia piirteitä esiin!

Viikonloppu on takana ja uusi viikkokin jo alkanut uusine kujeineen. Kuten viime viikolla kerroin, olen nyt tämän viikon vastuussa Teemusta ja hoidan ja liikutan sen päivittäin, kuitenkin pitäen muutaman vapaapäivän hevosella. Teemu on näyttänyt tässä muutaman päivän sisällä taas uusia puolia itsestään, opin mm. sen, että niinkin tyynen rauhallisena ja säikkymättömänä hevosena pitämäni Teemu osaa muuntautua varsan tasolle ja steppailla malttamattomana paikoillaan ja pelätä aivan kaikkea. Siis ihan kaikkea. Ja olla erittäin hölmö.

Lauantaina sää oli mitä mainioin, aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja oli ihanan kepeä pakkaspäivä. Halusin ottaa valokuvia Teemusta kentällä, johon päästin sen vapaaksi pyörimään. Muutaman pääkuvan siitä kerkesinkin saamaan kunnes maiskautin merkiksi, että voisi kuljeksia kentällä vapaana. Vaan herra päättikin pistää show'n pystyyn ja esitellä upeita liikkeitään häntä koholla pöristen uljaan näköisenä. Hetken aikaa annoin Teemun leikkiä ja sainkin siitä muutamia komeita otoksia. Katsokaa nyt, kuinka hieno se osaa innokkaan näköisenä olla!

Ja niin, ei tässä kaikki ollut. Oli tarkoituksena lähteä kuvausten jälkeen vielä käyntimaastoon nauttimaan kauniista säästä, ja rauhallinen lenkki muutoin olikin kunnes pääsimme tielle, jossa oli runsaasti erimallisia postilaatikoita. Yksi niistä olikin sitten Teemun mielestä enemmänkin hevosia syövä hirviö, jonka vierestä ei missään tapauksessa voinut mennä. Kuten normaali hevonen toimisi, se menisin pienellä syöksähdyksellä pelottavan asian ohi tai lähtisi peruuttamaan, mutta Teemu päättikin asian hyppäämällä pellolle metriseen umpihankeen ja laukkaamalla pienen lenkin sitä kautta. Vaikka itselläni pituutta onkin ihan mukavasti, ei voimaa löydy senkään vertaa että yli 175cm hevosen saisin kuriin, roikuin vain kyydissä ja ohjasin pikimmiten Teemun takaisin tielle. Taisi se itsekin tajuta että hups, tämä olikin syvä hanki ja laukkasi pellolta pois. Onneksi mitään ei sattunut ja loppujen lopuksi vain nauroin hevosen tyhmyydelle ja ratkaisulle.

Sunnuntaina pidin Teemulla vapaapäivän Horse Fair-messujen vuoksi, jotka olivat taas kivasti järjestetyt ja oli paljon katseltavaa. Valitettavasti mitään postausta en päivästä tänä vuonna tee, en ottanut edes kameraa mukaan (tämä erittäin harvinaista kohdallani!).
Maanantaina liikutin Teemun sitten kunnolla. Ratsastin taas aluksi ilman gramaaneja, mutta Teemu oli hyvin vaikea enkä saanut sitä mitenkään taipumaan. Oli kyljistä ja suusta kova kuin kivi ja omat voimani loppuivat kesken. Siispä tässä tapauksessa oli järkevintä laittaa gramaanit helpottamaan vähän omaa työtäni ja saamaan hevosen työskentelemään oikein. Ja katsos vaan, heti kun gramaanit olivat paikallaan, Teemu naksahti samantien pyöreäksi, rennoksi, aktiiviseksi ja oli parhaimman tuntuinen mitä on koskaan ollut! Työstin hieman avoja, takaosakäännöksiä ja tein temmonvaihteluja ravissa ja laukassa. Teemu teki kaiken nöyrästi ja sitä oli oikein kiva ratsastaa. Muutaman kerran kavaletinkin ylitin laukassa jotta takaosa työskentelisi vielä paremmin. 
Lopuksi ravissa Aada hieman koutsasi lisätyssä ravissa, jotta Teemu saataisiin enemmän ylös ja voimaa takapäähän. Kokeilin ensin lisäystä ilman apua, mutten saanut niin hyvää liikettä ruunasta irti. Syynä oli juuri se, etten pitänyt tarpeeksi hyvää tuntumaa hevosen suuhun eikä perus ravi ollut tarpeeksi kantavaa ja aktiivista. Eihän silloin hevonenkaan saa työnnettyä niin hyvää lisättyä ravia jos perusravikaan ei ole tarpeeksi aktiivinen. Otinkin sitten ohjia lyhyemmäksi ja pidätin hieman vastaan ja pyysin terävää ravia eteen. Johan liike muuttui aivan toisenlaiseksi ja iso hevonen alkoi tosissaan työstää itseään. Haloo Emmi, näinkin yksinkertainen asia kun hevonen kunnolla liikkumaan! Olen pyytänyt osaavaan, suureen ja voimaa vaativaan hevoseen nähden aivan liian vähän liikettä. Teemusta irtosi tämän jälkeen upeaa ravia ja olin todella tyytyväinen. Videomateriaalia en nyt kerkeä laittamaan, mutta voisin tehdä koosteen viimeisimmistä kerroista heti kun ennätän!


Nyt täytyy jatkossa tosiaan uskaltaa pyytää Teemulta hyvin aktiivista liikettä eikä jäädä matkustamaan sinne selkään, ei isosta hevosesta muuten saa irti läheskään niin paljoa, mihin sen kapasiteetti riittää. Treenit siis jatkuvat tällä viikolla ja kokoajan kehitymme yhdessä :)

Jo nyt kun katsoo alkuaikojen kuvia ja vertaa niitä nykyisiin kuviin, huomaa miten erilailla Teemu nykyään liikkuu. Se ei enää kulje jännittyneenä eteenpäin vaan on tarmokas ja käyttää itseään oikein. Esimerkiksi jos katsoo näitä kahta alla olevaa kuvaa, huomaa molempien kehityksen.
Tämä on otettu toisella ratsastuskerralla. Teemu on jännittynyt eikä kulje rentona ja koko kroppaa käyttäen.
Tässä Teemu ravaa voimakkaasti ja tahdikkaasti ryhdikkäänä mutta kuitenkin rentona. Kyydissä oli helppo istua.

27 kommenttia:

  1. Tosi kiva postaus :)
    terttujaronja.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Teemu on kyllä hienon näköinen! :)

    VastaaPoista
  3. Oot tosi hyvä ratsastaja! Miksi menet niin usein karvasatulalla?(:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä teemusta mutta monilla isoilla hevosilla on isot liikkeet jotka on aika epämiellyttävät istua, karva estää isomman tärähdyksen ja selkäkin tykkää :D ja myös että jos on kylmä päivä esim niin on talvella aikas kivaa mennä lömpimällä karvalla ;)

      Poista
    2. Teemulla ei ilmeisesti ole tällä hetkellä ollenkaan satulaa, Emmi menee sen aikaa karvasatulalla ennen kuin Teemulle tulee satula.

      Poista
    3. Tässä onkin jo puolestani vastattu, mutta vähän väärin kuitenkin. Teemu omistaa kyllä kolme satulaa, mutta sillä on ollut selän kanssa hieman ongelmia jonka vuoksi on ollut tärkeää ratsastaa Teemulla ilman satulaa jotta selkäongelmat saadaan korjattua. Ilman satulaa olisin nämä ajat muuten ratsastanut, mutta Teemulla on järjettömän iso säkä ja isot liikkeet jolloin on aivan tuskaa istua ilman minkäänlaista pehmustetta kyydissä. Siispä karvasatula on oiva vaihtoehto, siinä on älyttömän kiva istua ja kuten .Nipsu sanoi, talvella lämmittää kivasti :)

      Selkäongelmia ei kuitenkaan enää ole, mutta karvasatula on vaan niin kiva että olen jäänyt siihen koukkuun!

      Poista
  4. Hyvä Emmi, Teemu menee hienosti sun allasi. Miks Teemulla on nii paljon tuommoisia kohtia pääs joista on lähteny karvaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En itsekään tiedä, todennäköisesti joko riimu tai suitset hanganeet, omistaja varmaan tietää tähän syyn mutten ole kysynyt.

      Poista
    2. Nyt kun tarkemmin katsoi niin eihän riimu tai suitset osu noihin kohtiin, luulen siis että Teemu on itse hangannut päätään johonkin jolloin on tullut tollaisia länttejä :D

      Poista
  5. Voi kun Teemu on söpö ja näyttää tosi hienolle! Mä muuten näin sut siellä messuilla, mutten kuitenkaan uskaltanu tulla juttelemaan... Sun hiukset on ihan supeihanat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina voi tulla juttelemaan jos näkee, en pure ;)

      Poista
  6. mitä ostit horse fair meesuilta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ostanut mitään, sillä en tällä hetkellä tarvitse mitään :) Olin kavereiden kuskina ja hengailemassa vain!

      Poista
  7. Tosi iso ero just noissa kahessa vikassa kuvassa, ihanku eri hevosilla menisit. Hienosti ootte kyllä kehittyny! :)

    VastaaPoista
  8. ihanan näköinen tuo "karvasatula", onko toi mukava istua? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On, siinä on pehmeä istua ja on ikään kuin satula ilman jalustimia, mutta pääsee paremmin lähelle hevosta ja on mukavampi hevosellekin kun satula. Talvisin myös mukavan lämmin.

      Poista
  9. Sä oot tosi hyvä ratsastaa ja oot kaunis
    Liityn lukijaks:)

    VastaaPoista
  10. Kehitystä lyhyeen aikaväliin, aika hyvin vieläpä. Nätisti näyttää teidän yhteistyö sujuvan, vieläpä niin, että tiedät mitä pitää tehdä yhteistyön ja tuloksen paremmuuteen.
    Hienoja kuvia olet kyllä saanut napattua, muutkin kuin vain tämän postauksen kuvat. Tuli mieleen kuinka saat niin usein jonkun värvättyä kuvaamaan ratsastustasi?
    Hyviä jatkoja toivottelen sinulle kuin myös hevosille. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista!
      Meillä on tallilla ihan innokkaita kuvaajia jos pyytää vaan kuvaamaan, ja usein ollessani kaverini valvovan silmän alla hänen tunnillaan, kuvailee yleensä siinä samalla :) Videot ja kuvat on erittäin hyvä keino nähdä jälkikäteen mikä meni hyvin, mikä huonosti ja miltä ratsastus on näyttänyt maasta käsin.

      Poista
  11. moi emmi!
    muistan joskus katsoneeni youtubesta sellaisen "sketsivideon" jossa esiinnyitte sinä, ada ja kaktu (ellen aivan väärin muista). Olen yrittänyt kyseistä videota etsiä, mutta en ole löytänyt. Voisiko mahdllisesti kertoa videon nimen/ laittaa sen osoitteen tähän?
    Kiitos! :D

    VastaaPoista
  12. Hei!
    Miten olet saanyt tuonne tuon "luitko/piditkö" klikkaus homman? :D

    VastaaPoista
  13. mäki näin sut messuilla pariinki otteeseen :D olitte siin horsecomfortin kassalla mun takana ja sit ku olitte niide miniponien kohal

    VastaaPoista
  14. Ihania kuvia! :)
    Minäkin olin yksi niistä, joka näki sut messuilla. Näin sut vielä kamalan monta kertaa ja hyviä tilaisuuksia tulla puhumaan, oli useita, mutta olen semmonen pelkuri, että en sitten uskaltanut. Ärsyttävää! :D

    VastaaPoista
  15. Oho,onko Teemulla tosiaan polvarit? :D
    Ja voi ei miten sait hymyilemään noilla irtojuoksutuskuvilla :D Myö yritetään juoksuttaa kerran viikossa/kahdessa,ellei pääse kunnon hiittejä vetämään :) Tuollaista menoa se sitten taitaa ollakkin.. Mutta hyvin ootte päässyt kehittymään, miten tuo voi ola niin että nuori hevonen ei ole kovin herkkä suusta tai kyljistä? ...

    http://shfromthestar.blogspot.fi/

    VastaaPoista