maanantai 7. tammikuuta 2013

Viikonloppu Teemun kanssa


Huh, vihdoin aikaa vain istua loppuilta tietokoneen ääressä ja kirjoittaa pitkään kyselemänne postaus uudesta liikutettavastani; Teemusta! Olen siis alkanut ratsastaa tätä suurikokoista puoliveriruunaa aina omistajan kaivatessa liikunta-apua. Siispä mitään virallisia päiviä mulla ei ole Teemun suhteen, vaan käyn aina kun omistaja pyytää niin. Viime viikonloppuna ratsastin ruunan molempina päivinä ja voitte arvata miten hypin riemusta päästessäni vihdoin kunnolla hommiin Teemun kanssa!
Teemu on luonteeltaan äärettömän rauhallinen tapaus, se ei turhista hötkyile tai ota sen kummempaa stressiä mistään. Hoidettaessa mitä kiltein, eikä kiukuttele varusteidenlaitossa. Teemulla käytetään joka jalassa suojia sekä etujaloissa vielä polvisuojia, siitä syystä että sillä saattaa polvet osua yhteen etenkin käynnissä, tiedä sitten mistä johtuu.
Ratsastaessa Teemu on vaativa eikä anna mitään ilmaiseksi. Se on aika vahva edestä ja vaatii nopeita reaktioita jotta kevenee etupäästään ja alkaa työstää itseään takaa. Matkustamaan ei saa jäädä hetkeksikään,  vaan kokoajan täytyy jaksaa olla aktiivinen ja tsemppaava, tällöin Teemukin työskentelee paremmin. Herralla on suuret liikkeet, ravissa etenkin mulla on vielä paljon vaikeuksia istua tasaisesti ja niin, että jalat pysyvät täysin paikallaan. Pienestä ponista siirtyminen suureen hevoseen on aika suuri askel, siispä haen vielä oikeaa pohkeen paikkaa. Muutoin Teemulla on mukavat liikkeet istua kunhan se itse on rentoutunut selästä lähtien.
Teemu on hieman kuumuvaa sorttia esteillä, mutta rehellinen hyppääjä kunhan ratsastaja itse pysyy mukana. Itselläni on vielä paljon hakemista istunnan kanssa, sillä Teemu hyppää hieman selättömästi ja enemmän ylös kun eteen. Bohemia taasen hyppäsi täysin pyöreästi ja käytti selkäänsä erittäin paljon, tähän olen siis tottunut joten usein annan vähän liikaakin ohjaa ja myötään eteen. Tämäkin asia korjaantuu ajan kanssa kunhan pääsen tutustumaan ja tottumaan Teemuun paremmin.


Lauantaina oli pääasiassa vain muistelemista mistä mikäkin nappula löytyy, ja alkuun Teemu kulkikin aika paljon selättömästi eikä ollut rehellisesti peräänannossa. Kuten tavallista, en koskaan uskalla vaatia uudelta hevoselta hirveästi, joten olin Teemullekin "liian kiltti" enkä siksi saanut sitä alkuun toimimaan. Sain kuitenkin pelastavia neuvoja ja johan rupesi ruuna kulkemaan kun laittoi sen vain kunnolla töihin! Laukassa varsinkin pyöristyi hyvin ja sitä oli mukava ratsastaa. Perusteellisten laukkojen jälkeen ravikin sujui paremmin ja aktiivisempana ja tuntui selkään ihan hyvältä, kunhan oli taas ensin taivutellut ja käskenyt sitä kunnolla.
Näin jälkeenpäin videolta katsottuna Teemu ei ollut täysin rehellisesti pyöreänä eikä niin aktiivinen takaosasta. Se on kuulemma ollut hieman jäykkä viikolla, joten tämä selittikin miksei työstänyt itseään täysillä ja sen huomasi myös selkään. Loppujen lopuksi olin oikein tyytyväinen ja hevonenkin oli rento :)

Lauantailta
Sunnuntaina jatkui treeni kunnon koulutunnin merkeissä. Teemu oli alkuun hyvin jäykkä etenkin vasempaan kierrokseen ja hieman haluton liikkumaan. Laitettiin se sitten laukkaamaan pitkällä ohjalla hyvin aktiivista ja reipasta laukkaa ympäri maneesia jotta lihakset vertyisivät kunnolla. Tämän jälkeen alkoikin taas juttu luistamaan ja perusteellisella työskentelyllä takapää toimi ja edestä Teemu olikin täysin pyöreä ja rento.
Otimme puolessa välissä tuntia satulan pois, sillä Teemulla ei olla juurikaan koskaan ratsastettu satulatta ja haluamme, että se tottuu siihen. Kuten ajattelinkin, Teemu ei ollut hommasta moksiskaan ja toimi jopa paremmin ilman satulaa. Laitoimme aluksi gramaanit ohjaamaan Teemua pysymään pyöreämpänä ja rennompana jotta käyttäisi selkäänsä täysillä. Mentiin muutamia raviväistöjä molempiin suuntiin, lävistäjällä lisättyä ravia ja pääty-ympyröillä suurta tahdikasta ravia. Laukassa vaihtoja lävistäjällä sekä pyrittiin saamaan myöskin tehokas mutta rento laukka.

Teemu oli älyttömän upea ja aivan erituntuinen- ja liikkeinen kun alkutunnista! Jäi älyttömän hyvä fiilis ja Teemukin pärski tyytyväisenä ja rentona. Voitte tosin kuvitella kuinka kivuliaalta tuntui istua etenkin laukanvaihdoissa kyydissä kun suuriliikkeisen hevosen järkyttävä säkä osuu haaroihin, auts!


Tähän loppuun vielä ekstrana editoitu video Teemusta, jonka väsäsin muutamassa päivässä. Materiaalia on jokaiselta ratsastuskerralta, joten siinä näette myös hieman pätkiä viikonlopustakin. Kommentoikaa joko täällä tai Youtubessa! :)

54 kommenttia:

 1. Ihana video! :D ja kiva postaus, teemu on tosi söpö ja ridaat sillä hyvin :)

  VastaaPoista
 2. Ompas upee heppa! Näyttää tosi kivalta jo nyt :) vähän näytät kyl erilaiselta tuolla Teemun selässä jos poniin vertaa! Mut ratsastat tosi hyvin!

  VastaaPoista
 3. ootan aina ihan innolla näitä sun postauksia! Hirmu kivan näkönen tuo Teemu:> www.yksinalleyhdelletytolle.blogspot.fi

  VastaaPoista
 4. ihana video ja kiva postaus :) Teemu näyttää tosi kivalta hevoselta :>

  VastaaPoista
 5. Hienolta näyttää meno!
  Mutta eikös sinun pitänyt ruveta vuokraamaan Teemua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alunperin luulin niin, mutta omistaja sanoi ettei kaipaa niinkään vuokraajaa vaan ratsastajaa joka pystyy käymään ratsastamassa Teemua silloin kun itse ei pääse :)

   Poista
 6. vitsi että on hieno hevonen ja meet sillä kyllä hyvin ! + ihana video :)

  VastaaPoista
 7. Oi ku mukavan olonen heppa! Onnea jatkoon sen kanssa! ;) Outoa kattoa sua yht'äkkiä jättiläisen selässä ponien jälkeen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti, oonhan mennyt melkein koko ratsastusurani tähän saakka poneilla!

   Poista
  2. Mun mielestä sovit paremmin sinne ponien selkään, en tarkoittanut pahalla :)

   Poista
 8. Hyvältähän se näytti! :) Kyllä se siitä vielä tulee täysin rehellisti pyöreeksi, uuteen hevoseen kestää aina tottuminen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ei niitä "nappuloita" aina heti keksi ja löydä, vaan täytyy tutustua ja tunnustella uuteen ratsuun :)

   Poista
 9. oi kun sulla on paksut hiukset, ihanat :3

  VastaaPoista
 10. hirveen näköstä ku noi sun ranteet ei oo suorassa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, ne on se suurin ongelma ratsastusasennossani johon täytyisi todenteolla keskittyä. Hevonen on vaan vahva edestä, niin mulla on sitä vaikeampaa saada keskityttyä ranteiden suoruuteen kun täytyy keskittyä niin moneen muuhunkin samaan aikaan :)

   Poista
 11. ihana video ja kiva postaus!:) Tosi kivalta näyttää myös teiän meno teemun kanssa!:)

  VastaaPoista
 12. Ratsastat tosi hyvin Teemulla, ei uskoisi että on näitä ensimmäisiä kertoja, kun menet sillä. :) ja ihana video!!

  VastaaPoista
 13. Miten toi Teemun satulahuopa on noin huonosti laitettu tossa lauantain kuvassa? Pisti vaan silmään niin oli pakko kysästä, että oliko siihen joku syy vai miksi. :D Mun mielestä meno näyttää oikein mukavalta jo näin alkusi, ihanaa nähdä miten pääset ratsastamaan vähän isommallakin hevosella! :) Teistä tulee varmasti loistava pari!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli valunut hieman taaemmaksi kun kyseisessä huovassa ei jostain syystä ole kiinnityslenkkejä. Ei haitannut muutoin menoa mitenkään :)
   Kiitos paljon!

   Poista
 14. ookko värjänny hiuksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä kun tätä kysytään melkein jokaisessa postauksessa! Edelleenkään EN ole

   Poista
  2. mite sun hiukset on alta ruskeet? vai näänkö väärin?

   Poista
  3. Ne on värjätty ruskeiksi jo vuosi sitten ;) Jokaisessa postauksessa ne ovat olleet samanlaiset.

   Poista
  4. aaa... sori en oo huomannu!!:D

   Poista
 15. Kiva postaus ja hyvännäköistä menoa, tosi hyvä pari ootte ja teistä tulee vielä vaikka mitä! (: Tsemppiä teille ja terkkuja myös Viksulle. :3

  VastaaPoista
 16. Milloin vaihat bannerin? (:

  VastaaPoista
 17. Mikä Teemun säkä on? Itse nimittäin ratsastan Tanskalaisella puoliverisellä jolla on säkää n. 170cm : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reilut 175cm, "matheo" -välilehdestä löydät tarkempia tietoja Teemusta.

   Poista
 18. Tosi hienosti menee ja ihana video! :---)

  VastaaPoista
 19. Kiva, että olet löytäny vuokrahevosia noinkin hyvin. Meidän lähellä oli yksi tarjolla ja olin katsomassa kun sillä oltiin tunnilla ja olin todella kiinnostunut ja oltiin sovittu jo koeratsastuskin, kun omistaja yhtäkkiä perui sen. Lähetin viestiä ja lupasi ilmotella. Lähetin tänään sitten uudestaan viestiä ja kysyin koska sille sopis uus ratsastus, niin se oli vaa sillai et joku oli käyny ja halunnut sen vuokralle. En tiedä olisiko hän ilmoittanut minulle ollenkaan jos en olisi itse kysynyt uutta koeratsastusta..

  Ärsyttää vaa tosi paljon. :( Ehkä mäkin viellä sopivan löydän

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä ihmettä, todella törkeästi tehty omistajalta! Toivotaan todella että löydät uuden vuokrahevosen jostain, älä missään nimessä luovuta :)

   Poista
 20. Millon susta ja Bohemiasta tulee se "viimeinen" video? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on jäänyt ihan vaiheeseen, sillä inspiraatiota en kyseiseen videoon saa revittyä mistään, ehkä se joskus valmistuu... :D

   Poista
 21. hirveän näköistä joissain kuvissa kun sulla ei oo ranteet suorassa vaan ihan taipuneina ja joissain kuvissa sisäohja roikkuu ihan löysänä ja ainakin yhdessä kuvassa oot vetänyt ohjan kaulan yli? tuntuu varmaan kivalta hevosesta:)) mutta kivan näkönen tuo uusi heppa ja oot tosi kaunis! onnea sulle uuden hepan kanssa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ensin haukut ja sen jälkeen kehut, ihan ku olisit unohtonu mitä kirjotit

   T: Linda

   Poista
  2. ei kukaa oo täydellinen ;)

   Poista
  3. jos annan palautetta ratsastuksesta, tarkoittaako se sitä että vihaan emmiä enkä saa sanoa hänestä mitään positiivista?:D ja totta, ei kukaan ole täydellinen:)

   Poista
  4. Ei tietenkään Unohtakaa koko koko kirjoitukseni! En nimittäis halua mitää hirveää sotaa tännä! :) T: Linda

   Poista
  5. Mulle on ihan ok että tänne tullaan kertomaan sekä positiivista että vähän negatiivistakin asiaa, ei siinä mitään. Kiva että sinä ensimmäinen anonyymi löysit meistä jotain positiivistakin :)
   Mainittakoon kuitenkin, että sisäohja roikkuu muutamassa kuvassa ihan myötäyksen johdosta,, en todellakaan ratsasta Teemulla sisäohja löysällä, se ei liikkuisi silloin mitenkään päin. Se on kyllä totta, että ranteeni eivät ole aina suorassa, ja tämän sunnuntaisen ratsastuksen pääpointtina olikin seurata hevosen liikkumista ja sen saamista rentouttamaan itsensä, siispä siinä helposti unohtuu tämä ongelma-alueeni: ranteet.
   Yhdessä kuvassa kieltämättä näyttää että käsi olisi vedetty kaulan yli, mutta on korkeintaan sään kohdalla. Noi hanskat joilla sunnuntaina ratsastin, ovat todella huonot eikä oikeasti edes ratsastushanskat joten huonon pidon johdosta ohja aina valui pidemmäksi!

   Ehkä tämä valaisi hieman ensimmäisen anonyymin arvosteluja :)

   Poista
 22. Eikös tää oo myynnissä ?

  VastaaPoista
 23. Lisäilen äskeiseen kommentiitni. Ranteet ovat kyllä aika kauhean näköiset + sisäohja roikkuu

  VastaaPoista
 24. Emmi oot ihan hurjan kaunis.. :o oikeesti.
  Ja kaunis on myös hevonen, sovitte ihanasti yhteen ! :)

  VastaaPoista
 25. tosi kiva postaus! :) ratsastat sika hyvin ja rakastan sun hiuksia! :) teemu on kans suuper ihana! kiva video myöskin ja tosi hienosti oot sen editoinut :)

  VastaaPoista
 26. Teistä on jo niin paljon materiaalia, että olisi voinut luulla teidän työskennelleen kauemminkin yhdessä:D Tykkäsin tästä postauksesta paljon ja videokin oli kiva. Jännä nähdä sinut ison hevosen selässä, kun istuntasi on ihan erimaata nyt kuin esim. Bohkun kanssa oli. Ainakin katse sinulla harhailee vielä ihan Teemun niskassa ja ainakaan itse en koskaan huomannut, että muilla hevosilla sulla tollain menis? Mutta onhan siinä uudessa hevosessa aina totuttelemista. Hienoa menoa kuitenkin;)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kieltämättä iso ero siirtyä pienestä ponista isompaan hevoseen ja siksi korostuu nämä ongelma-alueeni, kuten katse ja ranteet pääasiassa. Sunnuntaina keskityimmekin enemmän juuri siihen, missä asennossa hevonen liikkuu, sillä nimeltämainitsemattomasta syystä hevosen liikettä (sekä juuri pään asentoa) täytyi tutkia.

   Poista
  2. Hihi sun pitää vaan välillä tarkistaa että onks teemu oikeesti noin iso ;)

   Poista
 27. Hieno hevonen tuo Teemu! Hiukan samoja piirteitä Futuran kanssa:D Kiva nähä sut välillä isompien hevosten selässä..

  VastaaPoista
 28. käyppäs katsomassa mun blogi ja liity lukiaksi!
  liidanhevoselamaa.blogspot.fi

  VastaaPoista
 29. harmittaa varmaa, ku jouduit lopettaa bohen kaa... ihan tyhmii tollaset,et sulle ei annettu mahdollisuutta jatkaa bohen kaa. kunpa sä olisit vaan saanu jatkaa bohemian kanssa, eikä joku muu,joka on kumminki sua paljon huonompi ratsastaa bohee ja sen vanhemmat on kumminki sellassii jotka ostaa lapsellee mitä haluu,eli ponin vuokralle tässä tapaukses... olitte nii hyvii bohen kaa!!!!!! mut toi teemu ja sä näytätte nii hyviltä myös! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipäs ruveta arvostelemaan ketään, etenkään kun et tiedä ponin nykyisiä ylläpitäjiä tai heidän ratsastustaustoja ja -tasojaan. Bohemia pääsi niin hyviin käsiin kun voi päästä, rakastaville ja osaaville ihmisille joiden käsissä Bohemia ei pääse kyllä huononemaan millään tapaa tai jää heitteille. Olen vain ja ainoastaan iloinen heidän puolestaan, vaikka tottakai tärkeästä ponista luopuminen ei ole koskaan miellyttävä juttu.

   Poista