sunnuntai 15. tammikuuta 2012

monipuolinen viikko takana!

Vihdoin pääsen kirjottamaan ja päivittämään tätä blogiakin! En ole kerennyt jälleen olemaan hirveän paljon koneella, tai jos olen ollut, se on ollut melko lyhkäistä, joten en ole päässyt päivittelemään tänne. Nyt on kuitenkin koko päivä aikaa istua koneella joten päätin heti tulla päivittämään blogia :)

Kirjoitin viimeksi viimeviikon lauantaina 7.päivä, jolloin käytiin vähän pellolla ratsastamassa ihanassa auringonpaisteessa. Seuraavana päivänä sunnuntaina pääsimme hiihtoratsastamaan Kaktun ja Futuran avulla, ja tämäkin tyttö pääsi testaamaan ensimmäistä kertaa, millaista on pitää laskettelumonoja -ja suksia jalassa! Aluksi oli hurjan vaikeeta kävellä niillä, mutt aika hyvin totuin kenkiin.
Aada hiihtoratsasti ensimmäisenä, ja voi että kuinka kovaa he menivät! Alkoi jo hieman polvet tutista ja olin täysin varma, että tulen lentämään jonnekkin lumipenkkaan. Pääsin sitten hetken päästä itse tositoimiin, ja jo muutaman minuutin kuluttua kaaduin, sillä en tajunnut jarruttaa vaikka Futura hidastikin käyntiin (mentiin alkuun hidasta ravia). Lisäksi toinen suksi lähti irti joten otin molemmat sukset jalasta ja kävelin muiden luokse.
Uusi yritys, ja tällä kertaa onnistuin, enkä edes kaatunut kertaakaan! Uskalsin mennä kovassa laukassakin, ja olin todella ylpeä itsestäni hiihtoratsastuksen jälkeen (;


Tämän jälkeen kävin hakemassa Bohemian ja laitoin sen kuntoon samalla kun Kaktu laittoi Noppaa. Olimme päättäneet mennä pellolla rallittamaan ponien kanssa. Kävimme ensin kävelemässä peltojen ympäri, jonka jälkeen alkuverkattiin ravissa. Aada toi Nupunkin meidän mukaan juoksentelemaan vapaana, ja voi sitä pukittelun ja riehumisen määrää! Kaikki ponit olivat hirveän pirteitä ja kaasujalkaa selvästi kutitti. 
Päästimme ponit pian piinasta ja laukattiin täyttä vauhtia pellolla vieri vieressä! Mentiin vielä pari kertaa uudelleen, ja kyllä oli hauskaa :) Ponitkaan ei edes hirveästi väsyneet vaikka joutuivat työskentelemään hieman enemmän lumihangen takia. 
Tämän viikon torstaina kävin ratsastamassa Viksun. Kenttä oli onneksi aika hyvässä kunnossa joten pääsin pitkästä aikaa ratsastamaan Viksulla kunnolla. Menin ilman satulaa, sillä en ollut varannut ratsastussaappaita mukaan.
Viksu oli alkutunnista oikein mukava ja tavallinen itsensä; rento, pehmeä ja pyöreä eikä hätiköinyt turhia. Aluksi taivuttelin hieman käynnissä, sen jälkeen aloin ravailemaan aluksi ihan pitkällä kaulalla, ja pikkuhiljaa otin tuntumaa suuhun ja takajalkoja hieman alle. Viksu oli oikein mukava ja liikkui hienosti omalla moottorilla.
Mentiin loivaa kiemurauraa ja voltteja joilla jumppasin Viksua molemmissa suunnissa.
Nostin hetken kuluttua oikean laukan, mutta Viksu nosti sen todella oudosti ja laukkasi muutenkin hyvin nelitahtista ravi-laukka -sekoitusta. Lisäksi se puski sisäpohjetta vasten eikä meinannut tukeutua ollenkaan sisäohjalle. Sain kunnolla tehdä töitä että oli edes hieman taipuneena sisäänpäin. Vaihdoin sitten suuntaa ja ravailin ja työstin ensiksi tasaiseksi, jonka jälkeen nostin vasemman laukan. Tähän suuntaan laukka pyöri oikein hienosti eikä nelitahtisuutta juuri ollut. Vaihdoin vielä kerran suuntaa ja kokeilin nyt oikeaa laukkaa. Heti tuntui paljon paremmalta ja laukka alkoi pikkuhiljaa paranemaan. Viksu saattaa olla taas hieman jumissa eikä uskalla taipua laukassa sisäänpäin. Tai sitten se arkoi pohjaa ja pelkäsi kaatuvansa ja yritti mennä mahdollisimman hiljaa. Tiedä sitä.
Laukkojen jälkeen oli hieman hösö ja olisi tahtonut vaan laukata ja laukata. Ei meinannut millään rentoutua ja pyöristyä edestä, vaan kulki "hirvenkaulana" eikä edes yrittänyt rauhottua. Annoin sitten pidempää ohjaa ja ravasin sen 'loppuun', jolloin tajusi vihdoin ettei tarvitse hosua :) On se niin höpsö heppa välillä..!

Perjantaina oli sitten sekä Bohemian ratsastus, että illemmalla jälleen tunti Savijärvellä.
Bohemia oli oikein pirtsakkaalla ja oikukkaalla tuulella; heti kun yritin nousta ponin selkään ja olin puolessavälissä kipuamassa kyytiin, Bohemia pukittaa ja lähtee pää viidentenä jalkana juoksemaan tallille. Pudottauduin kyydistä ja tipuin mahalleni maahan nauraen! Selvästi poni oli päättänyt, että kerran kun oli 13. ja perjantai, niin täytyyhän sitä jotain epäonnea mullekin jakaa!
Annoin sitten kurinpalautusta kentällä ja pistin ponin kunnolla liikkumaan. Kokoajan keskittyi ihan muihin asioihin kun itse minuun, ja yritti puskea aina sisäpohjetta vasten. Työstin sitä ympyröillä niin pitkään, että alkoi  rentoutua, rauhottua ja kulki suorana allani. Lopuksi oli oikein nätti :)Savijärvellä meillä oli puomitunti, ja sain ratsuksi risteytysponitamma Annan. Karsinassa oikein kiltti hoidettava, ja  muutenkin vaikutti todella rauhalliselta.
Tunnilla harjoiteltiin hieman temmonsäätelyjä laukassa, laukka-askeleiden laskemista ja laukanvaihtoa puomin päällä. Aluksi verryteltiin hevosia loivilla kiemuraurilla ja taivuttamalla hyvin kulmissa. Anna oli hieman kovasuinen ja painoi välillä kädelle. Lisäksi sain kunnolla kääntää kättä jotta poni taipui rehellisesti. Pikkuhiljaa  Anna pehmeni suusta ja alkoi pyöristymään kaulasta. Aloitimme sitten laukkaamaan lyhyen sivun keskeltä aina pitkät sivut. Anna nosti nätisti laukan ja laukka pyöri hyvin pehmeästi, selässä oli mukava istua. Säätelimme laukan tahtia, ja yksitellen aloimme tulemaan puomeja. Ensin vain toisella pääty-ympyrällä niin, että puomien väleihin täytyi mahtua 3-4 laukka-askelta.
Annaa sai käskeä aika paljon eteen, sillä sen laukka oli aika lyhyttä. Meillä oli hieman kääntämisongelmia, ja välillä ylitettiin puomit liian reunasta. Lopuksi kuitenkin saatiin tasaiset neljä askelta ja puomit ylittyivät siististi.
Seuraavassa tehtävässä tultiin kahdeksikkoa samaisilla puomeilla, ja laukka täytyi vaihtaa keskimmäisellä puomilla. Noh, tämä tuotti meille haastetta eikä tehtävä sujunut ollenkaan niin hyvin kuin edellinen. Meillä oli Annan kanssa erimielisyyksiä suunnasta, tamma olisi halunnut jatkaa ympyrällä vaikka ympyrän jälkeen täytyikin kääntää toiselle ympyrälle. Jonkin aikaa jouduimme taistelemaan kunnes sain ponin tulemaan keskeltä puomia ja tottelemaan apujani. Välillä laukka oli hyvää, välillä ristilaukkaa ja välillä nelitahtista. Lopuksi saimme tehtävän suoritettua suhteellisen hyvin ja siirryimme suoraan loppukäynteihin.


Lauantaina oli aivan kamala tuuli, joten en käynyt kuin 15 minuuttia ratsastamassa Viksulla kentällä. Kävin vain kaikki askellajit läpi, ravissa työstin hieman enemmän, ihan vain sen verran että V oli rento ja pyöreä.

Sunnuntaina, eli tänään, tein aamutallin ja olin puoli yhdeksältä tallilla. Noin 11 aikaan laitoin Bohemian kuntoon ja menin ratsastamaan sillä. Kaktu oli seuranani ja kuvasi meitä samalla.
Alkuverryttelyt menin pellolla, ravailin ihan pitkin ohjin ympyrällä ja lopuksi laukkasin molempiin suuntiin. Siirryttiin sitten kentälle, ja laitoimme samanlaisen tehtävän mitä olin Savijärvellä mennyt. Tosin tulin erilailla ja eri järjestyksessä puomeja, mutta kuitenkin.. (; Bohemia oli kentällä oikein hyvä heti alusta saakka. Edestä todella kevyt ja kuunteli jokaista apuani, mutta muuten sai hieman patistaa ponia että liikkui reippaasti eteen. Tein paljon suunnanmuutoksia ja ylitin puomeja silloin tällöin. Laukassa tehtiin samaa mutta vaihdettiin aina laukka keskimmäisen puomin päällä.
Lopuksi tultiin puomeja ympyrällä peräkkäin, ja kokosin laukkaa ettei Bohemia kiihdyttäisi ennen puomia. Muutaman kerran puomit kolisivat eikä poni malttanut tulla rauhallisesti, mutta viimein sain sen rentona ja koottuna ylittämään puomit. Siihen oli hyvä jättää :)
Sitten sain ensimmäistä kertaa kokeilla ratsastaa Futuralla! Se oli todella jännittävää, ja pelkäsin kokoajan etten osaisi ratsastaa Futuralla eikä se tykkäisi musta yhtään. Kuitenkin yllätyin positiivisesti kun otin ohjat käteen, sillä Futura rentoutui aika nopeasti ja oli oikein mukava kädelle. Vasempaan ohjaan oli aika kova, mutta Kaktu neuvoi, että mikäli Futura vetää, päästän vain ohjaa löysemmälle niin sekin rentoutuu. Sehän toimi, ja siirryin ravailemaan ympyrällä. Futura oli hyvin kevyt ja ravissa oli mukava olla. F ravasi tahdikkaasti ja rennosti ja tuli hyvä mieli, kun Kaktu kertoi ettei kovinkaan moni ole ensimmäisellä kerralla saanut sitä hirveän rennoksi.
Laukat Futura nosti kivasti, oikeaan suuntaan tuli pieni pukki mutta muuten ei mitään temppuillut. Selvästi se aristi kentän pohjaa ja laukkasi varovasti ja siksi laukka oli aika nelitahtista. Hyvin se kuitenkin kulki eteenpäin kevyesti ja rennosti. Yllätyin, kuinka tasainen ja pehmeä laukka Futuralla on! Ihan kuin olisi keinutuolissa istunut :) Laukan jälkeen ravasin ruunan eteen-alas molempiin suuntiin.

Futura on jollain lailla hyvin erilainen hevonen kun muut. Moni on kuulemma sanonut samaa ja Kaktua kiinnostaisi tietää, mikä Futurasta tekee erikoisen. En osaa selittää, mutta ehkä se, että (ainakin omalla kohdalla) en ole koskaan ennen mennyt juurikaan lämppäreillä, joten se saattoi hieman vaikuttaa, sekä se, että Futura todenteolla valitsee itse ratsastajan, kenestä tykkää ja kenestä ei. Mutta jotain erikoista ja "taianomaista" ruunassa on, ken tietää mitä..... ;)


Huh, tätä kirjottaessani tuntuu, että olisin ratsastanut viimeaikoina todella paljon! Kuitenkaan en edes ole ratsastanut juurikaan tavallista enemmän, mutta ehkä uusilla hevosilla ratsastaminen vaikuttaa asiaan. Viimeviikko on ollut todella mukava ja monipuolinen, ja olen siitä todella iloinen, sillä siihen pyrinkin että ennen leikkausta tahdon ratsastaa ja tehdä paljon kaikkea mukavaa :) Kunhan vaan saa ajatukset pois siitä tulevasta..
Vielä on yksi viikko jäljellä, toivotaan että siitä tulee yhtä monipuolinen ja ihana viikko!

7 kommenttia:

 1. vähä oot hyvä ratsastamaan! =) ja futurankin kanssa sulla menee tosi kivasti! tsemppiä vielä sulle sinne leikkaukseen! :)

  VastaaPoista
 2. vautsi, ratsastat kyllä älyttömän hyvin molemmilla hevosilla :)

  VastaaPoista
 3. Millä teet sun videot ? Jollain maksullisella? :)
  Tosi hienoja!

  VastaaPoista
 4. Onks siellä päin miten paljo lunta? Ite kun kokeilin viikonloppuna mennä shettiksellä pellolla, siitä ei tullu juuri mitään kun poni joutui tarpomaan mahaa myöten lumessa. :D

  VastaaPoista
 5. nää sun postaukset on kyllä niiiiin kivoja, ootan näitä aina innolla! :)

  VastaaPoista
 6. Julia: Kiitos :)

  Milla: Noo, kiitos.. ;D

  Anni: Teen Pinnacle studiolla, ja en tiedä maksullisuudesta, sillä itse oon saanut ilmaiseksi kaverilta.

  Anonyymi1: Täällä on noin 20-25cm lunta, riippuen paikasta. Pellolla on sen verran lunta että pääsee ihan treenaamaan hangessa hyvin :) Ei ole tuottanut shetlanninponeillekaan ongelmia.

  Anonyymi2: Kiva kuulla!

  VastaaPoista
 7. Vooi Annaponi :-3 Kiva video, saman ponin kans opettelin ajamaan parivaljakkoa sillon joskus!
  Loistavia peltorallikuvat! \o/

  VastaaPoista