lauantai 16. heinäkuuta 2011

Hilarius-postaus

Tässä postauksessa kerron pelkästään Hilariuksesta :) Se on siis se kuvankaunis liinakkoruuna, josta mulla on yksi video youtubessa katso video tästä . Toinen video on tulossa kunhan saan inspiraatiota ja vielä hieman enemmän uutta matskua ;)
Ratsastin Hilariuksella viime sunnuntaina, sekä tällä viikolla torstaina. Sunnuntaina oli vähän sellasta tutustumistuntia Hilariukseen, sillä siitä on viimeksi vajaa vuosi kun sen selässä kävin. Siispä täytyi vähän testailla että mitenkäs tämä hevonen toimikaan. Aika mukavasti sain sen liikkumaan, vaikka alussa olikin vauhdikasta ja hieman keskittymisvaikeuksia. Hilarius on aika vahva hevonen, ja sen kanssa ei missään nimessä saa jäädä vetämään suusta. Se on opetettu myötäämään niin, että kun pidättää hieman ohjista niin Hilarius "nyökkää" päällään ja myötää niskasta ja pyöristää itseään. Samalla kun hevonen myötää, on ohjista myödättävä samantien, eikä jäätävä vetämään. Sen kanssa täytyy myös olla vakaa ja pehmeä käsi jotta siitä saa jotain liikettä irti. Hilariuksella on hieman oma tapansa ratsastaa, se ei ole ihan kaikista normaalein hevonen :)

Aluksi verkkasin pitkin ohjin ja asettelin pikkuhiljaa isoilla ympyröillä. Pikkuhiljaa otin ohjia lyhyemmäksi ja Hilariuksen kunnolla tuntumalle. Työskentelin pääty-ympyröillä ja ratsastin Hilariusta suoraksi, niin että siihen oli tasainen tuntuma molemmissa ohjissa ja niin että pää pysyi suhteellisen suorana, eikä taipuneena sisään tai ulospäin. Se oli aluksi hieman kova ja vahva suusta, mutta pidin itse käsiä hiljaa ja myötäsin ohjista kuitenkaan niitä pidentämättä, niin alkoi hevonenkin kantaa itse itseään ja oli mukavampi ratsastaa.
Tässä on Hilariuksen kaveri Erkki :)

Laukassa tein samaa harjoitusta, aluksi ratsastin pidemmällä ohjalla ja lyhensin ohjaa pikkuhiljaa. Jonkin aikaa sain ratsastaa ennenkuin Hilarius toimi lyhyemmällä ohjalla, sillä se yritti rikkoa usein raville ja livistää tuntumasta. Loppua kohden se olin kuitenkin aika hieno ja pehmeä, mutta vauhtia löytyi älyttömästi ja jouduin muutamaan otteeseen ottamaan hieman enemmän kiinni sisäohjasta ja kääntämään pienelle ympyrälle.
Hilariuksen kotitallilla kun ei ole kenttää, joudumme ratsastamaan laitumella, jossa ei siis ole juurikaan aitoja ja siksi tilaa on enemmän jolloin hevonenkin on enemmän innoissaan kun ei tarvitse kiertää pienessä tilassa.
Loppuravailin Hilariuksen ja kävin sitten tiellä kävelemässä edes takaisin. Heppa oli ihan hikinen ja vaahdossa tunnin jälkeen ja puuskuttikin aika tavalla, töitä se siis teki :) Pesin koko hevosen sienellä ja vein takaisin tarhaan, jonka jälkeen juoksutin vielä yhden welsh mountain-poni Erkin, joka on Hilariuksen seurakaveri.


Torstaina menin Ullan tunnille Hilariuksella. Ulla on siis Hilariuksen omistaja ja samalla mun nykyinen ratsastuksenopettaja, joka pitää epäsäännöllisesti silloin tällöin mulle tunteja joko Viksulla tai Hilariuksella.
Laitoin herätyksen vähän yli kymmenen ja 11 aikaan olin tallilla laittamassa Hilariusta tunnille valmiiksi. Aamu oli aika viileä, mutta aurinkoinen ja mulla oli hyvä fiilis, että tästä tunnista tulee todella kiva!
Aluksi alkukäyntien jälkeen työskentelin käynnissä ihan kevyellä ohjastuntumalla, tarkoituksena houkutella Hilariusta eteenalas ja myötäämään suusta ja kaulasta. Sen jälkeen lyhensin pikkuhiljaa hieman ohjia ja otin enemmän painetta hevosen suuhun niin että saisin Hilariuksen herkäksi ja rennoksi suusta sekä takapään toimimaan kunnolla. Siirryttiin sitten työskentelemään ravissa, mutta pitkällä ja kevyellä ohjalla, edelleen houkuttelemalla Hilariusta pyöreksi edestä. Samalla tein pieniä temponvaihteluja niin että Hilarius alkaa ottamaan takajalkoja enemmän käyttöön.
Kun hevonen alkoi toimia pidemmällä ohjalla, lyhensin pikkuhiljaa ohjia lyhyemmäksi ja hevosta kootummaksi. Vähän oli hakemista kokoamisen kanssa, sillä Hilariuksella oli paljon virtaa eikä se malttanut odottaa apujani vaan yritti juosta pois avuilta. Välillä täytyi ottaa kunnon pidätteitä että sain hevosen läpi ja täysin kuuliaiseksi.
Ulla laittoi sitten kolme puomia toiselle pitkälle sivulle ja välikäyntien jälkeen työskenneltiin isolla ympyrällä ja ylitettiin kyseiset puomit. Aloimme työstämään Hilariusta niin, että saisin sen ihan suoraksi allani, vaikka ympyrällä ratsastinkin. Aluksi pidin pelkästään ulko-ohjaa tuntumalla ja käänsin Hilariusta pelkällä ulko-ohjalla  ja ulkopohkeella. Siitä pikkuhiljaa aloin ottamaan myös sisäpuolta tuntumalle ja asettamaan hieman sisällepäin unohtamatta ulko-ohjan ja pohkeen tukea. Tätä jatkettiin niin pitkään että Hilarius oli rehellisesti suora ja kuunteli jokaista apuani. Se oli mahtava fiilis kun huomasi, että hevonen on täysin itseni hallittavissa, läpiratsastettu molemmista ohjista ja pohkeista ja rento ja herkkä.
Lopuksi laukkasin vielä ympyröillä eteenalas ja harjoittelin kunnon myötäämistä ohjilla ja istunnan rentoutta.
 Ulla sanoi, että mulla ei ole mikään erityisen kaunis käsien asento, ja mun täytyisi harjoitella vielä enemmän myötäämään käsillä hevosen liikettä, sillä jään välillä passiiviseksi, eli en muista myödätä tarpeeksi ja liikuttaa käsiäni hevosen liikkeen mukana. Kehuja hän antoi sen verran, että sanoi mun olevan kehittynyt erittäin paljon viimekesästä. Olen ite huomannut saman asian, kokemusta on tullut lisää sillä mun hevosharrastus on viime talvesta lähtien ollut paljon vakavampaa, tavoitteellisempaa ja oon saanut uuden vuokraponin Bohemian jonka kanssa oon oppinut myös paljon :)

9 kommenttia:

 1. Ai Erkki on tuonne tiensä löytänyt :) On se jo niin isoksi kasvanut viime näkemästä :D

  Ps. Tämä sun blogisi on todella kiva! Lueskelen aina uuden postauksen tullessa :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Mistä tiedät Erkin? :)

  VastaaPoista
 3. onko esrkki tämä: http://www.sukuposti.net/hevoset/por-erik/372256

  Ps: sulla on toosi kiva blogi!! :)

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Oho, netti on ihan jumissa ja klikkaa millon mitäkin nappulaa.
  Toivottavasti "Erkki-perkeleestä" on kasvanut kunnon herrasmies. Sillä oli nuorena pilkettä silmäkulmassa. Se keski aina kaikkia jekkuja ja sun muita karkuretkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on ainakin kesällä ollut oikein kiltti pikkumies, mitä nyt välillä saattanut karkailla Hilariuksen kanssa tarhasta, mutta sehän kuuluu perus ponin luonteeseen ;)

   Poista
 6. Erkki on aina tykänny karkailla, niin kuin sen kaikki siskotkin. Taitaa olla sukuvika ;)

  VastaaPoista
 7. Erkistä on kuva blogini sivuilla. Tosin kuvassa se on vielä ihan varsa ja tietenkin äitinsä kanssa. http://hevostenhistoria.blogspot.nl/

  VastaaPoista