maanantai 27. kesäkuuta 2011

rankkaa estetreeniä

Tänään kerronkin sitten sekä sunnuntaista että tästä maanantain ratsastuksesta Bohemian kanssa :) Molempina päivinä Bohemia on ollut tajuttoman hyvä ja reipas ja herkkä, joten oon erittäin tyytyväinen! Ihankun oltaisiin nyt saatu yhteistyö tosi hyvin pelaamaan ja minäkin opin ratsastamaan Bohemialla paremmin kerta toisensa jälkeen :)

Sunnuntaina menin Bohemialla ilman satulaa koulua. Ilma oli aika lämmin ja olin ollut liikkeessä jo koko aamun/päivän ennenkuin lähdin Bohen luokse, joten voimavarat ei olleet mitenkään parhaat! Siispä ajattelin että voisinkin mennä tänäänkin ilman satulaa, vaikka alunperin piti ratsastella satulalla.
Hain tamman laitumelta ja sitä sai raahata perässä, ei millään olisi halunnut töihin, laitumella syöminen olis ollut paljon hauskempaa! Sain siis repiä ponia useaan otteeseen puskista/heinikoista, sillä kokoajan piti saada syödä! Laitoin tallissa kuntoon, harjasin hyvin ja sitten eikun suitset päähän ja menoksi.
Aluksi käytiin kävelemässä hiekkatiellä, mentiin suht. pitkälle ja sitten käännyttiin pellolle. Verkkasin vähän siellä että saisin poniin liikettä kentällä. Ravasin muutaman kerran ja laukkasin kaksi kertaa yhden suoran pellolla. Bohemia ei oikein syttynyt ja sitä kiinnosti vain laidunkaverit ja hiekkatiellä kävelevä Saara-poni ;)
Mentiin sitten kentälle töihin ja laitoin tamman heti liikkumaan. Mun ei raippaa tarvinnut käyttää kovin paljoa, poni oli oikein reipas ja säpäkkä heti alusta lähtien. Tein paljon taivutteluja ympyröillä ja volteilla sekä temponvaihteluja. Poni rentoutui pikkuhiljaa mukavasti ja oli letkeä. Annoin hetken aikaa kävellä ja käynnin jälkeen löytyikin vauhtia vielä lisää! Yhtäkkiä poni oli erittäin herkkä edestä ja takaa ja sitä oli todella helppo työstää! Koko lopputunnin tamma liikkui kuin unelma, laukassakin eteni hyvää tahtia, ja otin paljon pätkiä joissa poni joutui laukkaamaan ihan hidasta ja lyhyttä laukkaa. Tein muutamia laukkavoltteja, joissa takajalat joutuivat kunnolla käyttöön. Kertaakaan ei tullut edes rikettä että poni olisis siirtynyt raviin, vaan hyvin jaksoi tehdä töitä. Laukkailin sen jälkeen normaalimpaa laukkaa ja siirryin hetkeksi työskentelemään ravissa. Bohemia liikkui toosi hienosti ja oli kaulastaan hyvin joustava ja eteenpäinpyrkivä. Siihen oli hyvä lopettaa ja tyytyväisenä kävin loppukävelemässä hiekkatiellä ja sitten poni pääsi takaisin laitumelle :)

"Hui kuinka pelottava!"

Tänään, eli maanantaina oli sitten estetunnin vuoro. Pariin viikkoon ei oltu hyppäilty joten sekä poni että ratsastaja oli innoissaan tulevasta tunnista (; Kasattiin Aadan kanssa kentälle pieni rata, johon sisältyi liila pystyeste, jonka alla kaksi "sokeripalaa", yksi punainen okseri sekä kaksi sarjaestettä, molemmat pystyjä. Lisäksi keskelle laitettiin semmonen erikoiseste, jossa kahden "sokeripalan" varassa oli harmaa portti. Tämän jälkeen siirryin laittamaan Bohemiaa kuntoon. Laitettiin pitkästä aikaa kunnon estesatula ja siinä olikin tosi hyvä istua :)

Heti alkuverkassa Bohemia oli reipas ja totteli heti pohjetta. Jo heti alussa tamma pyöristyi ja rentoutui ja oli tosi hyvä ratsastaa. Toiveikkaasti lähdin siis hyppäämään. Tultiin ensin kentän keskihalkaisijalla olevaa erikoisestettä, johon poni kuitenkin kieltäytyi ekalla kerralla. Peruutin muutaman askeleen ja tällä kertaa poni hyppäsi hyvin. Tultiin muutaman kerran uudelleen ja joka kerralla poni hyppäsi kiltisti. Sitten hypättiin liilaa pystyestettä, jolle myös tuli stoppi. Bohemialla on tapana kieltäytyä ensin ja sen jälkeen hypätä normaalisti. Tätä yritetään alkaa kitkemään pois että päästäisiin sitten tulevaisuudessa estekilpailuissa radasta läpi :D Ainiin, ettepäs ole vielä kuulleetkaan.. Alan kilpailemaan Bohemialla, kunhan aluksi treenataan kunnolla, estekilpailuissa. Alotamme ihan pienistä luokista ja kun menee hyvin, aletaan hyppäämään kokoajan isompia ratoja. Semmoinen 80cm olisi meidän tavoite :)
Liilan pystyesteen jälkeen hyppäsimme punaista okseria, jolle myös tuli kielto ensimmäisellä kerralla. Tänään oli sellainen päivä että jokaikiselle esteelle täytyi kieltäytyä ensin ja sitten vasta yli! Eikun uusi tie ja uusi yritys, tällä kertaa hyvällä tuloksella :) Jatkettiin okserilta liilalle pystylle ja sen jälkeen hypättiin sarjaa. Sarjan ekalle osalle tuli kielto, mutta sen jälkeen hyppäsi sarjan molemmat esteet puhtaasti ja epäröimättä.(JOS KOKO TEKSTI EI NÄY, KLIKATKAA ALLAOLEVAA "LISÄTIETOJA" -LINKKIÄ, NIIN AVAUTUU LOPUTKIN TEKSTIT TÄSTÄ POSTAUKSESTA :)


Käveltiin välissä ja poni oli jo tässä vaiheessa ihan hikinen! Tosin hyvin lämmin ilma oli osasyynä hikoamiseen.
Alettiin hyppäämään välikäyntien jälkeen rataa, tarkoituksena aluksi hypätä erikoiseste, sen jälkeen kaartaa vasemmalle ja hypätä okseri, kääntää okserilta liilalle pystylle ja sen jälkeen sarja sekä vielä lopuksi erikoiseste. Bohemia lähti liikkeelle reippaasti ja hyppäsi radan tosi hienosti, kertaakaan kieltämättä. Aada nosti esteitä pikkuhiljaa ja hypättiin rata aina uudelleen. Lopuksi esteet nousi metriin lukuunottamatta erikoisestettä jota ei voinut nostaa. Poni pomppi esteiden yli tuosta noin vain epäröimättä, ainoa este joka tuotti vaikeuksia oli okseri. Aluksi poni stoppasi muutaman kerran sen takia, että hätä yllätti. Tarpeiden jälkeen se kuitenkin kieltäytyi edelleen, sillä alkoi mehut loppua niin ponilta kuin etenkin ratsastajalta. Laskettiin estettä hieman alaspäin ja tultiin uudelleen okseri. Nyt poni hyppäsi kiltisti ja jatkettiin rata loppuun.
Lopuksi Aada teki vielä kolmoissarjan, mutta esteiden korkeus laskettiin noin 50-60cm korkeudelle. Itse olin tässä vaiheessa jo ihan puolikuollut ja voimat erittäin vähissä. Poni taisi huomata sen ja pääsi tässä vaiheessa niskan päälle, eli rupesi kieltäytymään sarjan ekalle esteelle ja muutenkin laukkaa tai ravia yrittäessä tuli vain kasa pukkeja. Aada tuli karjumaan ponin viereen ja näin päästiin sitten sarjasta yli! Hypättiin muutaman kerran uudelleen ja nyt poni hyppäsi oikein nätisti ja vauhdikkaasti :) 
Loppuverkassa Bohemia esitti mahtavaa ravia, kaula pyöreänä ja takapää toimi. Jäi kaikenkaikkiaan erittäin hyvä mieli tästä tunnista vaikka kieltäytymisiä tulikin, mutta eiköhän me saada, ainakin kovin yritetään, kitkettyä pois tuo kieltäytymisjuttu. Toiveikkaina ollaan!

Loppuverkassa poni oli hieno :)

10 kommenttia:

 1. Kuinka pitkä oot ja mikä bohemian säkäkorkeus on?

  VastaaPoista
 2. Hienoja ootte!!! Ainiin ja bohenhan koulutaso on Vab ;)t.aada

  VastaaPoista
 3. Ensimmäiselle anonyymille : Mä olen semmoset 173cm ja Bohemia noin 140cm, mutta se on niin leveä että poni on mulle ihan sopivankokoinen :)
  Aada : okei, kiitos tiedosta :) Kirjotan sen Bohemian sivulle.

  VastaaPoista
 4. minun mielestä olet turhan pitkä hevoselle.

  VastaaPoista
 5. Ihan sopivankokoinen olen Bohemialle, sitten aletaan puhumaan jo turhan pitkästä jos en saa mitään pohjetukea hevosen kylkeen, eli toisinsanoen jalka roikkuu yli ponin vatsan. Bohemialla mulla pysyy jalka ihan oikeassa kohdassa.

  VastaaPoista
 6. musta et oo yhtää pitkä bohemiallle ! ihana kuva tuo ylin muute tosi ilonen !!:)) ja sun blogi on tosi kiva ja videopostauksia lisääää ! ne on kaikista kivoimpia. - Mari

  VastaaPoista
 7. Kiitti! :) yksi videopostaus, jossa tosin puhun kameran takana, on tulossa ihan lähiaikoina ;)

  VastaaPoista
 8. Et tosiaan ole liian pitkä ponille, katsokaahan pohjoismaisia poniratsastajia jotka kisaavat poneilla, joiden mahan alle keertyy puolimetriä ratsastajan jalkaa ja hyvin menee. En ymmärrä mikä ongelma suomalaisilla on ton pituuden kanssa, ei se pituus ponia häiritse (saa pohkeet hyvin ympäri) vaan ennemminkin se paino!
  Et hyvä Emmi jatka vain :)

  VastaaPoista