lauantai 25. kesäkuuta 2011

energiaa rinnassa! [sis.videopostaus]

 Viksu on ollut nyt viimepäivinä eeerittäin reipas ja pirteä ja iloinen heppa! Pariin päivään on mahtunut mukaan pukittelua, revittelyä, kipeitä sormia, läpimärkiä vaatteita ja paljon hikeä!
Torstaina tein Viksun kanssa maastakäsittelyjuttuja ja lopuksi vielä ratsastin kaikki askellajit läpi. Lauantaina kävin aluksi kiertämässä kaikki pellot ja lopuksi ratsastin koulu kentällä. Mutta eipä mennä vielä lauantaihin, kerron teille ensiksi torstaista :)Torstaina lähdin puoli kahdelta tallille isäni kanssa, hän lupautui kuvaamaan. Koko aamun oli satanut vettä kuin saavista, välillä enemmän, välillä vähemmän. Lähdettiin just siihen aikaan onneks kun ei satanut paljoa, ehkä vähän tihutteli.
Hain Viksun liukastellen laitumelta sisälle, sillä maa oli erittäin liukas. Laidunten välillä se kävelyalusta on savea, joten voitte vaan kuvitella kuinka liukasta on märkä savi. Selvittiin hengissä talliin ja harjasin Viksun huolellisesti sillä se oli suhteellisen likainen ja märkä. Laitoin sitten suitset päähän ja sidoin ohjat poskihihnan sisään niin ettei ne pääse sotkeutumaan hevosen jalkoihin sitten juoksutusvaiheessa.
Lähdettiin kentälle ja aluksi taluttelin Viksua hetken aikaa kenttää ympäri. Otin juoksutusliinan jossain vaiheessa irti niin että Viksu seurasi mua ilman mitään. Tehtiin muutamia pysähdys -ja peruutusharjoituksia ja paljon käännöksiä. Viksu seurasi kuin koira perässä :) Tässä vaiheessa vettä alkoi taas tulemaan erittäin lujaa ja oltiin jo ihan märkiä vaikka oltiin kentällä oltu vasta kymmenisen minuuttia! Ei kuitenkaan välitetty sateesta vaan jatkettiin hommia. Viksulla tosin oli mennyt vettä korvaan ja käänteli päätä sivuttain tai laski sen tosi matalalle, hevonen kun ei tykkää yhtään jos vettä menee korvaan! No, eihän me ihmisetkään, mut kuitenkin ;D


Hetken aikaa näiden harjoitusten jälkeen otin juoksutusliinan ja raipan käyttöön ja aloin juoksuttaa Viksua ympyrällä. Halusin nyt katsoa miten Viksu laukkaa oikeaan suuntaan. Aluksi tietysti ravuutin sitä muutaman (vauhdikkaan) kierroksen molempiin suuntiin ja sen jälkeen vasta pyysin laukkaamaan. Viksu nosti heti käskystä laukan ja laukkasi erittäin hyvin ja reippaasti. Muutama pukkikin mahtui mukaan! Mutta nyt ei ollut tietoakaan mistään nelitahtisesta laukasta, sen sijaan laukka pyöri tosi hyvin ja oli täysin kolmitahtinen, mitä Viksulta ei hirveän usein näe :) Myös oikea laukka sujui ongelmitta.
Päästin Viksun sitten vapaaksi ja juoksutin ruunaa vapaana kenttää ympäri. Muutaman kerran Viksu revitteli kunnolla ja teki valtavan pukin, tai no, Viksulle se oli valtava enkä ole koskaan nähnyt sen pukittavan niin korkealle! Tätä seurasi muutama laukkaspurtti mutta sitten huomasi että alkoi pojulle tulla vähän väsy ja otin sen kiinni.
Nousin itse vielä selkään ja keskiympyrällä ravailin ja laukkailin eteen-alas. Ravi oli erittäin lennokasta ja täytyi vähän pidätellä ettei tarvitse ravata niin lujaa ;) Liikutuksen jälkeen vein ruunan ratsastaen laitumelle. Tässä vaiheessa sekä minä että hevonen oltiin iiihan litimärkiä, mulla oli ratsastushousut liimautunut ihoa vasten ja keltaset kangaskengät täynnä vettä :(
  
viksun hurrja pukki! klikkaa isommaksi.
------------------------------------------------------------------------------
Tänään eli lauantaina olikin sitten parempi ilma, aamulla ollut vesisade oli jo väistynyt pois ja koko tallireissun ajan oli oikein aurinkoinen ja lämmin ilma :) Hain Viksun laitumelta ja puhdistin ruunan kunnolla harjaa ja häntää myöten. Olisin saksinut Viksun hurjan pitkää häntää hieman lyhyemmäksi mutten kertakaikkiaan löytänyt mistään saksia, joten jouduin tuhoamaan ideani :( Laitoin suitset päähän ja eikun menoksi.
Lähdettiin kiertämään kaikki pellot ilman satulaa ja otin kameran mukaan sillä halusin ottaa teidät lukijatkin mukaan meidän peltolenkillemme ;) 


Viksu oli oikein kiltti puoleenväliin asti, mutta sitten kun lähdettin tulemaan kotiapäin niin Viksuhan muuttui aivan silmissä! Se meni käynnin ja ravin sekoitusta ja heti kun koskinkin ohjiin ottaakseni niitä senttikään lyhyemmäksi niin Viksu lähti ravaamaan/laukkaamaan korvat hörössä. Jouduin ottamaan sitten ihan lyhyet ohjat ja kunnolla pidättämään ohjista, tein myös paljon voltteja sillä Viksu tuntui silti ryöstävän vaikka kiskoinkin ohjista. Päästin Viksun yhdessä vaiheessa laukkaan ja ruunahan lähti kun tykin suusta! Viiletettiin yksi mäki ylös kovaa vauhtia ja Viksulla oli kivaa :) Käveltiin sen jälkeen hetken aikaa kun Viksukin rauhottui ja pystyin antamaan pitkät ohjat. Kun tuli toinen mäki, Viksu lähti taas hurjan kovaa mutten päästänyt sitä täyteen vauhtiin sillä tiedättehän Viksun, se ei keskity jalkoihinsa ja sen seurauksena usein kaatuu, joten suosiolla jouduin keskittymään itse Viksun jalkoihin kun ei herra sitä itse malta tehdä ;) Mäen jälkeen jatkettiinkin sitten laukkaa ihan tallille asti, laidunten kohdalle. Hypättiin yksi oja ja ravattiin laitumenvierusta pitkin, jossa laiduntamassa olleet Rommi ja Putte yhtyivät mukaan ja laukkasivat meidän vierellä!
Tultiin vielä kentälle ratsastamaan koulua. Nyt kun Viksu oli jo vertynyt pellolla, sen kanssa oli oikein kiva työskennellä. Viksu oli reipas, astui hyvin jaloilla ja sitä oli helppo taivutella ja pehmittää edestä. Tehtiin paljon voltteja ja ympyröitä ja Viksu liikkui hetken päästä todella hienosti. Kuitenkaan kun Viksu ei enää ole niin taipuisa ja sillä on suhteellisen paksu kaula, se ei pysty koko tuntia liikkumaan pyöreänä, siispä sitä täytyy kiittää jo siitä että se menee muutamia askelia luotilinjalla kaula pyöreänä. Kokoajan se ei siis liiku niinkuin kuvissa, joita yleensä näytän, mutta laitan ne parhaimmistot missä kaulan asennossa Viksu liikkuisi mikäli jaksaisi kannatella itseään kokoajan :)
Laukka pyöri tänäänkin todella hyvin ja se pääsi taas myötäämään laukassa ja hetkittäin tuli tosi hyviä ja pyöreitä laukkapätkiä. Olin erittäin tyytyväinen ja hymyssäsuin loppuravailin ja vein Viksun sitten laitumelle!

KLIKKAA OHEISESTA LINKISTÄ KATSOAKSESI VIDEOPOSTAUKSEN MAASTOLENKISTÄ

2 kommenttia:

  1. kiitti paljon! se vanha otsikko oli erittäin ruma ja sellanen väliaikanen, niin vaihdoin sen nyt vähän kivemmaksi :)

    VastaaPoista