sunnuntai 16. marraskuuta 2014

rakkaudesta lajiin

Olen istunut tässä jo pitkän tovin tuijottaen huoneeni ikkunasta ulos ja miettien mitä kirjoittaisin. Tämä postaus sisältää taas kuulumisia ratsasteluistani, kun olin eilen pitkästä aikaa Teemun kanssa tunnilla. Kuitenkin tuntuu ettei se, tai mikään, tunnu samalta. Olin ratsastamassa, mutta se ei tuntunut oikeastaan miltään. Oli ihana istua hevosen selkään ja päästä ratsastamaan, mutta tuntuu että se fiilis mikä mulla on ennen ollut tallilla, on hävinnyt. Kaikki tuntuu suorittamiselta jokaisella kerralla ja ajattelen että junnaan vaan paikallani. Haluaisin kehittyä ja päästä eteenpäin, tehdä monipuolisesti kaikkea esteistä kouluun ja maastoiluun, mutta nyt mitään sellaista ei ole. Käyn tallilla hädin tuskin kerran viikkoon ja kun ratsastan, on fiilis ettei ratsastus suju ja alan turhautua.

Huomaan, että motivaationi rakkaaseen harrastukseeni on hävinnyt enkä jaksa ratsastaa ja treenata "loppuun asti", huomaan ajattelevani jokaisella kerralla että "kai tää nyt on ihan ookoo, mä lopetan ja menen talliin".
Tein saman taas eilen Teemun kanssa, kun koko tunti meni ihan penkin alle. Teemu oli jo toistamiseen hyvin hankala, sekä voimani että taitoni olivat koetuksella kun hevonen katseli ajoittain yläkautta silmiin ja fiilis oli sama kun vetäisi seinässä olevasta narusta. Haimme gramaanit helpottamaan työtä, mutta Teemu oli selvästi ottanut asenteen että vahvana pysyn ja painan kättä vasten gramaaneista huolimatta. Ajoittain etuosa keveni ja ratsastus tuntui ratsastamiselta, mutta pääasiassa tunti oli taas plus miinus nolla ja tulin pettyneenä talliin.

Juttelimme eilen kaverini kanssa yleisesti hevosista ja omien hevostemme kuulumisista. Päädyimme keskustelemaan siitä, kuinka hevoselämän ei kuuluisi olla suorittamista ja pintaliitoa vaihtaen hevosesta toiseen tai käyttäen hevosia vain urheiluvälineenä.  Emme viitanneet keneenkään henkilöön tai yleistäneet hevosmaailmaa, mutta molempia yhdisti ajatus että hevonen on ystävä, jonka kanssa haluaa kehittää vahvan tunnesiteen ja johon kukaan ei pääse väliin. Luottamus, rakkaus, yhdessä toimiminen ja hevosen nöyryys taistella miellyttääkseen omaa ratsastajaa on se, mikä tässä lajissa on tärkeää.

 Kyynelten saattelemana mieleen tuli rakkaat edesmenneet hevosystävämme, joiden kanssa tuo tärkeä fiilis on koettu. Omalla kohdallani entinen, nelivuotinen taival Viksun kanssa on luonut tämän vahvan tunnesiteen jonka haluaisin kokea uudelleen. On ikävä sitä aikaa, kun ratsastin monta kertaa viikossa ja tallille meneminen ei tuntunut vaan suorittamiselta vaan rakkaudelta. Menin ja tein tunteella ja nautin siitä mitä tein. Pidimme hauskaa, teimme monipuolisesti kaikkea välillä vakavammin, välillä rennommin. Molemmat nauttivat ja tässä on se arvo, miksi haluan olla hevosten kanssa ja ratsastaa.

En ole Viksun kuoleman jälkeen kokenut samaa tunnetta tallille mennessäni, sillä tunnesidettä kenenkään hevosen välillä ei ole syntynyt. Juurikin nyt kaikki tuntuu siltä suorittamiselta ja vain "ratsastamiselta" ja se on tylsää. On vaikeaa vain ratsastaa kerran viikkoon jos sitäkään ja tehdä sitä samaa; ratsastaa puolitoista tuntia saadakseen hevosen liikkumaan oikeinpäin ja lopettaa siihen, kun on kokenut monta vuotta ihanaa hevosaikaa ja tietää millaista se voisi olla.

Oma hevonen toisi tätä kaikkea ja voisin taas lähteä tallille ihan eri fiiliksellä. Mutta rahalla saa ja hevosella pääsee, kun ei ole varaa niin on tyydyttävä ja olla kiitollinen siitä mitä on tällä hetkellä. On ihanaa, että mulle jäi Teemu Viksun nukuttua pois, mutta silti kaipaan tähän harrastukseen jotain.. muutosta? En tiedä. Ajattelin aiemmin, etten tällä hetkellä halua muita vuokrahevosia, mutta nyt alkaa tuntumaan että haluan saada lisää kokemuksia ja päästä eteenpäin.

Monet sanovat, että joskus tauko harrastuksesta tekee hyvää ja ehkä se tauko tulee mulle juuri oikeaan saumaan. Kerron ensiviikolla, mistä tämä tauko tulee johtumaan ja miten se vaikuttaa bloggaamiseen, mutta magee kokemus itselleni on tulossa :)

Huh, tuli purettua mietteitä pitkästä aikaa näin julkisesti, mutta nyt tuli vaan sellainen fiilis että haluan jakaa tuntemukseni hevosmaailmastani teille. Toivottavasti tällaisia syvällisempiä ajatuksia on mukava lukea, sillä blogissani tämä on harvinaista herkkua.. :) En yleensä tykkää jakaa syvällisempiä ajatuksiani julkisesti, mutta huomaan että välillä se tekee ihan hyvää.


25 kommenttia:

 1. Ihan kuin olisin lukenu omia ajatuksia, kun Late nukkui heinäkuussa pois. Harrastus ei tunnu samalle, vaikka kiva vuokrahevonen mulla on... nyt onkin taukoa ollut yli kuukaus ja ikävä tallille on suuri, mutta pelottaa jaksanko tallilla käydä samalla innolla kuin ennen :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tärkeän hevosen kuolema ottaa koville ja siitä jää juuri sellainen tyhjä aukko elämään, ettei harrastus välttämättä tunnu yhtä mukavalta :( Toivotaan että sulla innostus palaa ja saat motivaatiota!

   Poista
 2. Tiedän ton tunteen mikä sulla nyt on, sillä olen kokenut sen omien ponien kanssa. Tykkäsin vain viettää aikaa niitten kanssa ja käydä pitkillä rennoilla maastokävelyillä, mutta kun olisi pitänyt kunnolla ratsastaa kaikki meni aina penkin alle. Mikään ei sujunut. Pienen maastoilukauden aikana sain inspiraation kunnon ratsastukseen takaisin ja kaikki alkoi sujua paremmin. Sain ponit kulkemaan hyvin. Lisä inspiraatiota toi sitten hoitoon tullut hevonen, jolla sain alkaa ratsastaa ja sain innon tähän ihanaan harrastukseen takaisin kun pääsin taas kehittymään lisää siitä mihin kahden oman ponin kanssa jäin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla että sulla kääntyi motivaatio nousuun! :) Jospa mullakin tämä tauko tekee hyvää ja heppaharrastus pääsee taas kunnolla käyntiin.

   Poista
 3. Mullakin oli yhessä vaiheessa tommonen fiilis ettei oikeestaan kiinnostanut lähteä tallille kun tiesi ettei mikään onnistu..No pidin vajaa kuukauden tauon ja autto! Ja pidettiin vuokraponien kanssa pari viikkoa rennompaa hömppäilyä,käytiin pitkillä maasto lenkeillä ja chillailtiin vaan. En pyytänyt mitään poneilta enkä itseltäni mitään. Jotenkin se vaan autto! Oli hirvee inspis ratsastaa:) Kyllä se välillä tekee viikonkin tauko hyvää ettei pala ihan puhki,ja sekin tekee hyvää ettei aina treenaa veren maku suussa vaan esimerkiksi sä ja Viksu,monipuolisesti kaikkea!:) Tsemppiä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut, helpompaa on tosin toteuttaa tätä rennompaa jaksoa jos pääsee monta kertaa viikossa ratsastamaan. Itse kun käyn nyt kerran viikkoon niin tottakai silloin yrittää aina ratsastaa kunnolla. Ehkä se vaan ei aina mene niin vaan täytyy silti osata höllätä.. :)

   Poista
 4. Mullakin on täysin sama tunne tällähetkellä .. en tiedä mitä tehdä, ja tallille meneminen tuntuu täysin turhalta kun menee vaan ratsastamaan jotain hevosta mihin ei ole minkäänlaista tunnesidettä ..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, pidetään kuitenkin peukut pystyssä ja mieli avoinna, eiköhän kaikki ala taas sujumaan :)

   Poista
 5. Itse ratsastin kolme vuotta ja ratsastus oli ihanaa. Odotin sitä että pääsin tallille ja sain ratsastaa rakkaita hevosia. Minulla oli myös rakas vuokrahevonen ja olin onnellinen saadessani edes tavata ponin ilman ratsastusta. Sitten läheiseni sairastui ja kun hänen kuolemansa lähestyi, minulta loppui into aivan kaikkeen. Voisi kai sanoa, että olin pahasti masentunut. Tiesin sisälläni että haluaisin mennä ratsastamaan, mutta jostain syystä minun oli vaikea edes jaksaa nousta sängystä, joten ratsastus jäi niin kuin kaikki muukin.

  Nyt tuosta on kaksi vuotta ja minulla on jo kauan ollut kamala ikävä hevosten pariin. En kuitenkaan jostain syystä saa lähdettyä tallille. Kun lopetin ratsastuksen, minulla oli ongelmia jalan kanssa ja todella kiireistä koulussa, joten ei tarvinnut selittää miksi tarvitsin kuukauden tauon harrastuksesta. Kuitenkin se, miksen palannut tauon jälkeen, jäi ihmisille epäselväksi. Vain minä tiesin, että voin silloin henkisesti niin huonosti etten vain jaksanut. Olen muutaman kerran käynyt tallilla, mutta jokanen kerta minusta tuntuu siltä niin kuin ihmiset vain tuijottaisivat ja miettisivät syitä siihen miksen ole palannut hevosen selkään. Olo on niin syyllinen ja pelkään, etten enää osaakaan mitään ja joudun aloittamaan täysin alusta. On siis suuri kynnys palata takaisin vaikka mieli tekisi. Ehkä minä vielä joskus uskallan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turhaan podet syyllisyyttä, ihmisillä on niin erilaisia tapoja surra läheisen menetystä ja sinun tapasi on tämä :) Älä välitä mitä muut ajattelee vaan huolehdi omasta hyvinvoinnistasi, voi olla että ajatus tallille lähtemisestä tuo mieleen ajat läheisesi kuoleman lähenemisestä ja alitajuntaisesti vältät talleilua. Suosittelen kuitenkin selkään nousua rohkeasti, sehän on ihan virallisestikin yksi kannattava terapiamuoto :) Tsempit täältä!

   Poista
 6. Mulla on ollut sama tunne jo pitkään. Yksi tallin poneista muutti yli vuosi sitten ja sen jälkeen ratsastus ei ole tuntunut samalta. Koko ajan saa olla miettimässä millon poni säikähtää, millon menee pieleen, millon putoaa, millon epäonnistuu, millon onnistuis... On tehnyt monesti mieli lopettaa, sillä en kehity mihinkään suuntaan nykyisellä tallilla. Kun se poni oli vielä vanhalla tallilla, mentiin eteenpäin hitaasti, mutta varmasti ja mukavaa oli koko ajan. Nyt ei mennä eteenpäin yhtään, eikä varmasti ja koko ajan ajatus tallille menosta masentaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko miettinyt tallipaikan vaihtoa? Jos et kehity harrastuksessasi nykyisessä paikassa, kokeile jotakin toista vaihtoehtoa jos on mahdollisuus! Se on aina harmittavaa kun tärkeä poni muuttaa, mutta aina löytyy uusia mukavia poneja jos itsellä on oikea asenne ja halu taistella harrastuksessa eteenpäin :)

   Poista
 7. Mulla on joskus ihan sama juttu. Luulen enimmäkseen että se johtuu pitkästä tallimatkasta mutten vaan joskus jaksa. Pidin itse noin kuukauden mittaisen tauon ja sen jälkeen oli ihana mennä taas ratsastamaan ja tuli taas se ihana fiilis et tää on se mitä rakastan! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tallimatkat on kyllä joskus rasittavia, olisi niin helppo kun aina voisi vain pyöräillä tai kävellä tallille kuten Viksun kanssa pystyi tekemään!

   Poista
 8. Mulla ei läheinen poni nukkunut pois vaan eteen tuli esteitä käydä tallilla vaikka haluaisin hevosten kanssa vielä tekemissä olla niin se ei onnistu koska saman kaltaista ponia en koskaan tule tapaamaan se oli ihan kaikille muille ihmisille ilkee puri ja potki ja pukitteli ratsastaessa paitsi mulle se ei ollu tommonen tämä kyseinen poni on kylläkin vanha että varmaan kohta puoliin tietämättäni nukkuu pois. Mut sit vähä ilosempii asioihin mun mielestä oot 1 parhaist bloggaajist ja näit sun postauksii on kiva lukee sul on ihana hevonen ja sä oot nätti :)! Kaikkea hyvää sulle

  VastaaPoista
 9. Mulla on myös aika huonoja fiiliksiä ratsastuksesta juuri nyt. Itse saan lainaan hevosia, ja nyt ratsastan yhtä hevosta 4 krt viikkoon. Mutta kun hevonen ei ole oma, eikä pääse tekemään asioita omalla tyylillä, vaan täytyy sopeutua, että ratsastajien vaihtuessa hevonen äksyilee ja on muiden käsien jäljitä kova, eikä hevosen omistaja hyväksy joitakin minulle tärkeitä treenimetodeja.

  Mulla oli ennen käytössä hevonen, joka oli niin mahtava kaveri, jonka kanssa pystyi tekemään hölläilyistä huolimatta, tai pikemminkin hömpöttelyjen takia, kunnon töitä, ja hevonen luotti minuun, eikä ratsastus ollut prässäystä ja vääntämistä, mitä se nyt tuntuu olevan :/ Ennen istuntaakin kehuttiin, mutta nyt se on huonontunut suorituspaineesta ja stressistä, kun ilman satulaakaan ei voi mennä, vaan koko ajan täytyy painaa ja painaa ja painaa hikihatussa. Ja kaiken pitää tulla hevoselta heti tarjottimella, joten pää vedetään linkkuun apuohjilla, kova käsi piilotetaan kireällä turpahihnalla jne, jos hevonen ei "toimi". Itse haluan ratsastaa ajan kanssa, mutta se ei vain onnistu, kun työni tulokset pilataan vähän rentoutta saavuttaessani.

  Olisi mahtavaa, jos olisi oma hevonen, oma talli, varaa omavalintaiseen valkkuun, omat säännöt ja omat tavat, mutta näin rahattomana täytyy tyytyä siihen mitä on tarjolla. Välillä tuntuu, että mielummin olisi ilman hevosia, kun rakas harrastus tuo vain huolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi kuulla että sulta vaaditaan asioita joita et tahtoisi tehdä, ymmärrettävästi se pilaa treenimotivaation ja halun harrastaa :/ Toivottavasti eteen tulee hevosia ja omistajia joiden kanssa pääsee yhteisymmärrykseen :)

   Poista
 10. Ite ratsastan 1krt/viikossa periaatteella ratsastuskoulussa neljättä vai viidettä vuotta, eikä ainakaan omalla kohdallani se ole muuttunut suorittamiseksi. Rakastan työskentelyä hevosen kanssa, mutta vuodenvaihteessa 2014 oli muutama viikko kun en jaksanut työskennellä - johtuen siitä, että olin päättänyt rakkaasta hoitohevosesta huolimatta vaihtaa isommalle tallille. Innostus uudella tallilla ei ole loppunut vaikka matka on pitkä ja vietän sielläkin vain pari tuntia kun ennen vierähti helposti seitsemänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hyvin ihmiskohtaista, hyvä että sulla sujuu ja motivaatiota riittää ratsastuskoulussa :) Muistan itsekin että ratsastuskoulu ajat olivat jännittäviä ja mukavia.

   Poista
 11. Sulle on mun blogissa haaste ! :) unelmienaikaa.blogspot.fi

  VastaaPoista
 12. Mulla oli aivan samat tuntemukset hevostelun suhteen noin vuosi sitten! Olin aloittanut yhden puoliverisen ratsastamisen pitkäaikaisen, hyvin rakkaan vuokrahepan siirryttyä taivaslaitumille. Ajattelin tuolloin, että uusi hevonen olisi mulle sopiva ja sen kanssa pääsisin kehittymään. Heppa oli kuitenkin vähän vaativampi ja joidenkin viikkojen jälkeen huomasin, että homma muuttui täysin suorittamiseksi. Joka kerta harmitti kun heppa ei mennytkään toivomallani tavalla ja pelkäsinkin vähän kyseisen hevosen kanssa erilaisia tilanteita. Raskasta oli myös, kun huomasin, että heppaan ei tuntunut syntyvän minkäänlaista tunnesidettä. Hevonen ei tuntunut mitenkään erikoiselta, vaikka ihan mukava olikin. Ei ollut sellaista oloa, että puuhailee ystävän kanssa, niinkuin vanhan vuokrahevosen kanssa oli ollut. Onneksi ymmärsin lopulta lopettaa kyseisen puoliverisen vuokraamisen ja aloin etsimään mitä muita hevosia oli tarjolla. Löysinkin melko nopeasti pienen parin hevosen tallin. Oli ihanaa, kun hevostelu alkoi tuntumaan taas hauskalta ja samanlaiselta kuin vanhan vuokrahevosenkin kanssa. Hoidan pääasiassa parivuotiasta ruunaa ja pääsen ratsastamaan vain noin kerran viikkoon tallin muilla hevosilla, mutta ratsastuksen vähyys ei sinänsä haittaaa. Nykyisestä hoitohevosestani on tullut melkein yhtä rakas kuin edesmenneesstä vuokriksestakin ja pidän sitä paljon tärkeämpänä kuin itse ratsastamista. Nykyisen tallin myötä olen tajunnut kuinka paljon oikeanlaisen hevosen löytäminen tähän harrastukseen vaikuttaa. Hevosen kanssa vietetään niin paljon aikaa, että on pakko tulla hyvin toimeen ja ystävystyä. Vuokrahevosta valitessa saa ja pitääkin siis olla vähän nirso ;) Toivottavasti saat asiat selkeytymään ja löydät sulle sopivan ratkaisun! Hevostelun pitää kuitenkin olla hauskaa ja miellyttävää, se ei saa tuntua pakkopullalta =)

  VastaaPoista
 13. Voi kuinka kurjaa, että sulla ei ole mitään intoa nyt! :( Mutta ehkä tauko tekee hyvää. Itsellä taas löytyy intoa ratsastaa ihan kunnolla pitkästä aikaa, kun olen ratsastellut vuoden aika osaamattomalla hevosella, jolla en ole paljoa kehittynyt ja nyt tallilla jossa käyn, yksi aika osaava poni tarvitsee lisäratsastajaa, tuntuu, että opin joka kerta uutta tällä ponilla! Toivottavasti sinäkin löydät innostuksen taas!

  VastaaPoista
 14. Voi... :( Toivottavasti fiilis siitä taas nousee! Mulla vähän samankaltaiset tuntemukset kun on vuokraajana ollut jo kymmenisen vuotta. Hevoset vaihtuu monesta syystä ja koskaan ei pääse treenaamaan tai kisaamaan sillä tasolla ja volyymillä kuin haluaisi. Motivaatio on välillä vaikea säilyttää...
  http://topangan.blogspot.se/

  VastaaPoista
 15. Itselläni oli sama tilanne 2012, kun en päässyt yhtään etenemään puoleen vuoteen. Kun vaihdoin vuokrahevosta, asiat alkoivat taas rullata ja uutta intoa löytyi ratsasteluun ja etenkin kun pääsi pitkästä aikaa esteille! :)

  VastaaPoista