maanantai 9. kesäkuuta 2014

aika kultaa muistot

Mä en tiedä mitä mä kirjoittaisin. En vaan löydä sanoja enkä voi vieläkään käsittää tapahtunutta. Olo on kokoajan tyhjä, tuntuu ettei mikään ole niinkuin ennen ja jotain puuttuu. Mutta niinhän multa puuttuukin. Rakas ystävä jonka luona murheet unohtui ja joka sai aina hymyilemään. Huonoina päivinä paettiin metsiin ja hiekkakuopille yhdessä, pois arjesta ja muista ihmisistä. Vain me kaksi, ja se riitti meille.
Muistan ne päivät kuin eilisen kun annoin Viksun kulkea tutuilla maastopoluilla vapaasti. Istuin ilman satulaa kyydissä ja annoin ohjien olla. Viksu tiesi perinteiset reitit ja osasi kuljettaa meitä turvallisesti. Mun ei tarvinnut koskaan pelätä Viksun lähtevän viemään tai pudottavan kyydistä. Pystyin luottamaan siihen sataprosenttisesti aina, missä ikinä liikuimmekin.

niin ikävä tätä lempeää katsetta <3

Lojaalimpaa, ystävällisempää ja luotettavampaa hevosta en ole vielä koskaan tavannut enkä usko että tulen tapaamaan. Ei vaan ole toista samanlaista. Tiedätte varmaan sen fiiliksen kun tuntee että tämä on se hevonen. Elämäni hevonen. Olen varma että Viksu oli sitä. Kenenkään muun kanssa en ole viettänyt aikaa niin paljon ja niin tiiviisti. Viisi ihanaa vuotta ja niin paljon muistoja etten kaikkea edes muista.

Aloitin käymään silloisen parhaan ystäväni kanssa lähitallilla jonne hänen hevosensa muutti. Talli oli sama jossa Viksu asui. Kävimme tallilla monta kertaa viikossa. Kaverini ratsasti ja minä ihastelin vieressä päästen silloin tällöin hänen hevosensa selkään. Ratsastin vielä tällöin ratsastuskoulussa, joten oli luksusta päästä yksityishevosen selkään. En silloin tiennyt että asiat voisivat kääntyä vielä paremmaksi.

Tallin omistaja alkoi kysymään suomenhevosruunalle liikutusapua silloin kun ei itse kerennyt. Aina tilaisuuden tullen minä olin innokas vapaaehtoinen. Olin maailman onnellisin tyttö päästessäni ratsastamaan ja edes harjaamaan tätä suloista ruunaa. Pystyin vain kuvittelemaan sen olevan vuokrahevoseni. Muistan ikuisesti hehkutuksen kaverilleni: "Olisi niin siistiä jos Viksu olisi mun vuokrahevonen!".
Pian ajatus muuttui vanhempien harkinnan jälkeen vakavaksi ja sain näpyteltyä omistajalle vuokrauspyynnön. Vastausta ei kuulunut heti ja vaivuin epätoivoon. Unelmasta ei ikinä tulisi totta..

Eräs lämmin päivä olin juuri uimarannalla kun viesti saapui. Myönteinen viesti sai vatsanpohjan kipristelemään onnesta. Saisin alkaa vuokraamaan Viksua kaksi kertaa viikossa, ajoittain useamminkin! Sovimme vuokrauksen aloitukseksi elokuun alkupuolen sillä Viksu laidunsi ensin pari kuukautta ilman liikutusta. Olin niin malttamaton, että kävin joka päivä laitumella ihastelemassa Viksua. Saatoin viettää siellä tuntikausia vain katsellen. Hevosten seura oli parasta mitä tiesin.

kyseiseltä laidunkesältä 2009

Niin tuli elokuun yhdeksäs päivä vuonna 2009 ja siitä alkoi elämäni parhaat ratsastusvuodet. Pääsin tekemään Viksun kanssa kaikkea mitä halusin. Samoihin aikoihin vuokrauksen alettua olin yläasteella syrjitty. Hajotin pienimuotoisen masennuksen vuoksi ystävyyssuhteeni silloiseen bestikseen eikä mulla ollut enää muita kun Viksu. Olisin halunnut mennä joka päivä Viksun luo ja hoitaa sitä mutta eihän se onnistunut. Kyllä omistajakin halusi hevosellaan ratsastaa. Kuitenkin ne monet päivät sain olla Viksun kanssa ja tämä oli mulle parasta terapiaa. Viksu ikäänkuin pelasti minut tekemättömyydeltä ja yksinäisyydeltä. Se oli aina iloinen ja jaksoi innostua puuhistamme.

Vuosi toisensa jälkeen kului ja Viksu sai elää täydellistä hevoselämää. Vuosi 2014 piti olla samanlainen kun muutkin. Täynnä ihania hetkiä; paljon maastoilua, kesästä nauttimista ja välillä treenaamista totisemmin, välillä kevyemmin. Kaikki oli niin hyvin..

Maanantaina 26.5 ja tiistaina 27.5 kävin tavalliseen tapaan ruunan luona. Maanantaina treenasin koulua ja tiistaina mielenvirkistykseksi kavaletteja. Viksu oli niin innokas ja se oikein kuskasi mua. Sain naureskellen jarrutella että askeleet mahtuisivat väleihin. Meillä oli niin kivaa!
Vein tunnin jälkeen Viksun talliin, pyyhin sitä kostealla sienellä, vein karsinaan lepäämään ja kävin laittamassa ovet kiinni ettei sille tulisi kylmä, ulkona kun oli sateinen ja viileä sää. Sanoin ruunalle heipat ja voi kun olisin tiennyt niiden jääneen viimeisiksi.

viimeinen kuva viksusta, 27.5 <3

29.5 oli helatorstai. Vain kaksi päivää viimeisestä vuokrauspäivästäni. Viksun kunto oli ollut koko aamun huono, niin huono että omistaja oli soittanut eläinlääkärin paikalle. Hän oli antanut Viksulle lääkettä ja lähtenyt jatkamaan matkaa. Vain muutamaa tuntia myöhemmin omistaja soitti eläinlääkärin uudelleen. Tällä kertaa ei antamaan lääkettä, vaan lopetuspiikin. Viksun kunto oli romahtanut äkillisesti ja kivut voimistuneet niin paljon että se oli hädintuskin enää elossa lääkärin tullessa paikalle.

Niin kivut hellittivät ja ruuna pääsi hevosten taivaaseen. Se sai päättää elämänsä monien tallilaisten läsnäollessa mutta ei minun. Kun vaan olisin saanut ilmoituksen Viksun viimeisistä hetkistä. Olin luvannut ja päättänyt monta vuotta aiemmin, että olen Viksun kanssa loppuun asti. Kaikki päättyi kuitenkin niin väärällä tavalla. En kerennyt hyvästelemään ystävääni, sain tiedon ihan liian myöhään. Nyt jäljellä ovat vain omistajan lähettämät kuvat Viksun viimeisistä minuuteista ja muut lukuisat kuvat ja videot tietokoneella. Mutta mikä tärkeintä; ne kaikki rakkaat muistot ovat sydämessäni ja pysyvät siellä ikuisesti.


En antaisi yhtäkään päivää pois. Joka ikinen vuokrapäivä menin tallille hymyillen ja tulin sieltä hymyillen poiskin. Aikanamme ei sattunut kertaakaan päiviä että olisin tullut vihaisena tai surullisena kotiin. Tuntuu ettei Viksun kanssa mieli edes voisi huonontua! Niin hassua kun se onkaan, jotkut hevoset ovat joka ikinen päivä hyvällä tuulella. Ne antavat joka päivä kaikkensa ja ovat uskollisina loppuun asti. Viksu oli yksi niistä hevosista.


"Viimeisestä" videosta ei tullut sellainen mitä ajattelin. Mikään biisi ei pysty kertomaan sitä tunnetta mikä mulla on. En vaan osaa tehdä videota jollaisen oikeasti haluaisin, tuntuu ettei mikään ole tarpeeksi hyvä muistovideo Viksulle. Toivottavasti kuitenkin te pidätte katsomastanne :)

51 kommenttia:

 1. Kaunis video. Voimia!

  VastaaPoista
 2. rupsein melkein itkemäään ton videon lopussaa, te olitte aivan mahtava pari <3.
  Toivottavasti ymmärrät (niinkuin varmaan ymmärrätkin) että Viksun on kaikkein paras olla hevosten taivaassaa pois kivuista <3!

  VastaaPoista
 3. ihana teksti ja kaunis video. voimia emmi! :'-( ♡

  VastaaPoista
 4. Rupesin itkemään tässä videossa ja lukiessani tätä postausta! Voin ymmärtää täysin sun surun. Minultakin lähti vihreimmille laitumille viikko sitten minun paras hevos-ystävä <3 Suru on suuri! Toi video oli ihan uskomattoman ihana. Saanko kysyy et onko noi kaks kuvaa missä Viksulla on loimi päällä ja makaa maassa niin viimeiset kuvat siitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja voimia myös sinulle :) Kyllä, ne ovat viimeiset kuvat Viksun viimehetkistä..

   Poista
 5. Tuli kylmät väreet tätä lukiessa! Epäilen, että kun kirjoitit aina tulleesi tallita hymyssä suin, niinkuin myös mennessäsi sinne, todennäköisesti viksukin olisi hymyillyt, jos vain olisi osannut! :) Pidemmän aikaa blogiasi seuranneena, voin sanoa, että kyllä sun ja Viksun kuvista on huomannut sen ilon ja onnellisuuden, mikä teidän välillä on ollut! Olitte upea pari! ❤

  VastaaPoista
 6. ♥ tää on aivan hirveetä... voimia emmi!! Itse aprillipäivänä heppaystävän menettäneenä voin jotenkin ymmärtää sen tyhjän olon. Tsemppiä, aika kultaa muistot ♥

  VastaaPoista
 7. Voima Emmi, kyllä se siitä ajan kanssa. :'-/ Suru ei koskaan haihdu, mutta laantuu lopulta ikäväksi. Viksu on aina sun mukana, vaikka sä et näekään sitä. Se kulkee aina sun vieressä ja katsoo sun perään. Ja onhan sulla Teemu. :) Voima sulle ihan hurjasti, etene päivä kerrallaan. :)

  VastaaPoista
 8. Voi että miten kaunis kirjoitus ja upea video! Paljon osanottoja <3<3

  VastaaPoista
 9. Kyllä tuli kyyneleet silmiin videota kattoessa... Voimia!<3

  VastaaPoista
 10. Tosi ihana video, kyllä siinä aika hyvin kiteyty sun ja Viksun välinen side... Voimia!

  VastaaPoista
 11. aivan ihana video!<3 Tiedän ton tunteen niin hyvin, tunteesn kun Rakkaian on poissa.. Toivon sulle niin paljon kaikkea hyvää! Lopulta se kipu hellittää..</3

  VastaaPoista
 12. Tunteet nousi pintaan itken nytkin kun kirjoitan tätä kommenttia itsekkin menetin hevoseni 1 vuosi sitten ja itken sitä vieläkin koita pärjäillä

  VastaaPoista
 13. Voimia, aivan IHANA video!

  kukanlifestyle.blogspot.fi

  VastaaPoista
 14. Tosi koskettava teksti ja video <3 olitte upea pari viksun kanssa! Voimia tosi paljon sulle emmi <3

  VastaaPoista
 15. Ei tätä voinut lukea itkemättä.. ja tuo video, aivan ihana ja koskettava! Viksu oli onnekas heppa kun sai noin välittävän ja rakastavan vuokraajan! <3 Olitte todella upea pari, ja teillä näytti olevan hauskaa yhdessä. Voimia ja osanotot, sinulle Emmi! :')

  VastaaPoista
 16. Suuret osanotot Emmi! Tiedän miten kamalaa on menettää kaikkein rakkain,ja tiedän mistä puhun,itse olen menettänyt kaksi todella,todella rakasta hevosta. Ikävä ei poistu koskaan mutta helpottaa ajan myötä. Kyynelsilmin katsoin tuon videon. Voimia! <3

  VastaaPoista
 17. Ihana ja koskettava video, varsinkin tuo loppu ♡♥

  VastaaPoista
 18. Ihana video <3 Viksu oli kyllä ihana papparainen:(

  VastaaPoista
 19. todella paljon voimia sulle Emmi <3 itselläkin oli hevonen joka menehtyi n. 3kk sitten ja tiedän tuon tunteen :( tuli kyyneleet silmiin kun katsoin videon ja luin postauksen :'(

  VastaaPoista
 20. Paljon voimia sulle emmi <3! Toi videon loppu on jotenkin vaan niin täydellinen. Viksu oli varmasti hieno hevonen. Itsekin itkin ihan kunnolla ton videon aikana..

  "Don't cry because it's over, smile because it happened"

  VastaaPoista
 21. En tiiä itellekkin tuli itku, kun luin tätä! :'( Pärjäile! :'(

  VastaaPoista
 22. Apua. Mun hevonen kuoli just kuukausi sitten, mutta tää jo tuntuu, että Viksu olis ollut mun ja romahdan AIVAN täysin lukiessani ja katsellessani videota♥ Otan osaa ja TODELLA paljon voimia sulle!

  VastaaPoista
 23. Tuli itelleki ihan tyhjä olo kun oon lukenu sun blogia jo varmaan pari vuotta ja viksu oli kuitenkin keskeinen osa sun elämää, ja nyt se on poissa :(

  hurjasti vielä voimia<3

  VastaaPoista
 24. Aloin saman tien itkemään videon alotettuani. Ei vaan pysty koskaan pidättelemään kun tällaista tapahtuu, ajatuskin oman rakkaimman hevosystävän kuolemasta riipaisee syvältä niin pahasti. Voimia sinulle :(

  VastaaPoista
 25. Tuli ihan tippa linssii tätä postausta lukien, niin paljon voimia sulle <3

  VastaaPoista
 26. tosi koskettava teksti ja video tuli hetimieleen kun mulle kaksi rakkaita ponia kuoli viime vuonna... Voimia <3

  VastaaPoista
 27. Oon melkein kateellinen sulle, siitä miten ihanan hevosen kanssa olet saanut viettää näin paljon aikaa.Viksu oli niin sympaattinen tapaus ja teillä näytti olevan aina hauskaa yhdessä.Voin kuvitella sen tunteen kun silloin sait alkaa vuokraamaan Viksua ja miten se sua auttoi syrjimisen kanssa.Itse olen ollut vähän samassa tilanteessa, syrjitty ja hevoset sitten ovat olleet parasta terapiaa.

  Itselle tulee kohta 5 vuotta täyteen, siitä kun menetin parhaimman hevosystäväni.Vieläkin osaa kirpaista kun aattelee, mutta muistot on vieläkin vahvasti tallessa.Pidä muistoistanne tiukasti kiinni, vaikka se sattuu ja tulee aina sattumaan edes vähän.Olet sen Viksulle velkaa, se oli jo valmiiksi enkeli ollessaan täällä maan päällä.

  Video ja teksti oli tosi hyvin luotuja, kuvailet kaiken hyvin ja videossa oli tunnetta. Hirveesti voimia sulle Emmi, Viksu kyllä vahtii ja suojelee sinua pilvien päältä ♥

  VastaaPoista
 28. Mä rupesin itkemään kun toi video alkoi ,koska on vaikea käsittää että Viksu on kuollut ja myös että munkin vuokrahevonen kuolee joskus. Kaikki me joskus täältä lähdetään pois, mutta Viksu lähti ihan väärällä tavalla. Harmittaa sun puolesta ihan hirveesti , koska et tiennyt että se on sun Viksun viimeinen yhteinen hetki ja vielä kun et tiennyt sanovasi viimeiset ja ikuiset hyvästit Viksulle. Harmittaa myös sun puolesta kun lupasit olla Viksun vierellä loppuun asti , mutta et päässyt toteuttamaan sitä. Pieni muotoinen kysymys vielä: tuleeko sulta vielä videoita. Voimia sulle Emmi ihan hirveesti ja lämmin osan otto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos myötäelämisestä :) Kyllä aion tehdä vielä videoita normaaliin tapaan!

   Poista
 29. Meillä lopetettiin vuos sitten meijän koira, paras ystäväni. Se olo ja suru on ihan hirveetä! Muistan ne kaikki illat ja yöt jotka vietin valvoen, miettien ettei sitä enää ole enkä enää ikinä näe, parasta ystävääni. Nyt voin onneksi jo hymyillä ja olla iloinen, että mulla edes joskusoli niin iloinen, rehellinen ja ihanin paras ystävä <3

  VastaaPoista
 30. Upea, koskettava video :'(
  Voimia sulle ihan hirmuisesti ♥

  VastaaPoista
 31. Voi.... Menetin itse muutama kuukausi sitten molemmat vuokrahevoseni ja pystyin eläytymään täysin tunnelmaan. Toi on ehkä maailman hirvein tunne kun tuntuu että ei voi vaan päästää irti :( Mutta niinkuin otsikko sanoo, aika kultaa muistoja :`)

  VastaaPoista
 32. Tuli ihan itselläkin kyyneleet silmiin, voin samastua tunteeseen hyvin menetin viime talvena itselleni todella rakkaan hevosen.

  VastaaPoista
 33. Kyyneleet valuvat silmistä. Todella kauniisti kirjoitettu tektsi.
  Paljon jaksamisia sinulle. ♥

  VastaaPoista
 34. kaunis postaus ja koskettava video, voimia paljon! ♥

  VastaaPoista
 35. Kaunis kiitos jokaiselle kommentoineelle, kiva että piditte videosta ja postauksesta <3 :)

  VastaaPoista
 36. Aivan upea postaus/video!! kyyneleitä tuli vaan silmistä paljon. En tajua miten osaat tehdä noin ihania videoita ja mitenkä ne välittyvät paljon meihin muihin! ´Voimia sulle, Emmi! <3

  VastaaPoista
 37. Emmi TODELLA paljon voimia ja halauksia sulle! Tiedän kuinka kamalalta tuntuu kun se rakkain lähtee pois ja tuntuu kuin maailma ei olisi enää sama kuin ennen, mutta sitten löysin muutaman vuoden päästä toisen kivan hepan mutta se ei tietenkään täytä sitä minkä edellinen jätti! Ja samalla tuntuu kuin kaikki romahtaa. Mutta Viksulla on varmasti myös parempaa taivaassa♡♥ EMMI ♥ VIKSU AINA!:)

  VastaaPoista
 38. Voimia sinulle kamalasti! Tuo helatorstai oli mullekkin kamalaa aikaa kun äitini kuoli sinä päivänä syöpään :( toivon sulle pelkkää hyvää ja jaksamisia!♥

  VastaaPoista
 39. Ei voinu katsoa videota itkemättä, voimia ja jakselemisia sulle! ♥ :(

  VastaaPoista
 40. Aivan ihana video ja kyllä silmäkulmat kostuivat tuota katsellessa.. :'( tuo biisi sopi siihen erityisen hyvin, oisko mahdollista saada kyseisen kappaleen nimi ? Paljon voimia sulle Emmi, kyllä kaikki vielä kääntyy parhain päin ! <3

  VastaaPoista
 41. Todella kosettava video. Voimia <3

  VastaaPoista
 42. Pidättelin itkua koko videon ajan, mutta en enää pystynyt pitämään kyyneliä sisällä tuon loppulauseen jälkeen.

  VastaaPoista
 43. Paljon voimia!<3 Aivan ihana video. Oma hevonen kuoli noin kuukausi sitten ihan yllättäen ja tämä video sai taas kyyneleet silmiin.

  VastaaPoista
 44. Ihana video ja teksti<3 Tiedän niin hyvin ton tunteen, mulle kävi vähän samalla tavalla, kerrottiin liian myöhään lempihevoseni lopetuksesta:( Voimia paljon!<3

  VastaaPoista
 45. Ihana postaus ja video <3 Aloin itkemään ääneen, Viksu muistuttaa todella paljon omaa suokkiystävääni.

  VastaaPoista