tiistai 11. helmikuuta 2014

vaikeuksien kautta voittoon


Olen tällä hetkellä niin onnellinen ja innoissani, etten sitä pysty enkä osaa teille kuvailla! Niin pieni juttu, mutta samalla niin suurta. Puhun vain siitä tunteesta kun vihdoin ja viimein, yli vuoden yrittämisen ja hien ja tuskan jälkeen saan Teemun selässä sen tunteen mitä olen halunnutkin. Että hevonen on täysin läpi (ja joustava) edestä, kuuntelee jokaista apua, takajalat työskentelevät ja pystyn istumaan rennosti ristiselällä työstäen hevosta kuten haluan ilman että tuntuu kuin se vetäisi mua eteenpäin ja kuskaisi miten sattuu.
Tätä Teemu tarjosi minulle viikonlopun tunnilla, ja onnen kyyneleet olivat lähellä. Jotenkin tuntuu, että vasta nyt olen löytänyt ruunasta ne oikeat nappulat joilla saan sen yhteistyönhaluiseksi ja väläyttämään sitä osaavaa puolta, jonka Teemu on haudannut jonnekkin. Sehän on kansallisella tasolla kilpaillut kouluruuna joten osaa vaikka sun mitä, mutta se mitä sen saa niistä näyttämään, onkin vaikea saada esille. Varmasti moni teistäkin on kokenut saman kivan fiiliksen kun saa hevosesta enemmän irti, oli se sitten piaffen alkeet tai vain täydellisen puolipidätteen saaminen. Minä koin sunnuntaina sen, että hevonen vain antautuu täysin avuille, palkitsee hyvän työn ja tekee kuten käsken.

treenikaverit!
Olen hoitanut Teemun liikutuksen perjantaista eteenpäin jatkuen tiistaille asti. On niin kiva saada ratsastaa monta päivää putkeen, niin voi aina seuraavana päivänä jatkaa siitä mihin jäi. Perjantaina kävin irrottelemassa maastossa ja päästelemässä Teemun höyryjä pihalle (niitä sillä riittää, edelleen..). Lauantaina maneesi oli tupaten täynnä: siellä oli kaksi tuntia samanaikaisesti ja vielä näiden lisäksi noin 7 ratsukkoa. Alkuun ajattelin että hitto, nyt en ainakaan saa Teemua liikkumaan yhtään mitenkään koska se on kovin stressiherkkä, mutta johan! Teemu toimi todella kivasti ja tuli heti hyvin läpi molempiin suuntiin. Vaikka maneesissa täytyikin olla silmät myös selässä, niin se ei menoa haitannut. Pääsin ratsastamaan Teemun hyväksi ja täysin läpi rennolle, pyöreälle kaulalle.


Tästä oli hyvä jatkaa sunnuntain tunnilla. Aluksi annoin Teemun jolkotella kirahvina ympäri maneesia ravissa ja laukassa. Tämän jälkeen otin sitä tuntumalle ja työstettiin laukassa voltteja jälleen niin, että ulkolapa ei pääse karkuun. Aluksi Teemu oli kovin hankala; se kovetti suun ja kyljet eikä ollut yhtään takajalkojen alla. Jatkoin kuitenkin sinnikkäästi ja irrottelin edestä. Pikkuhiljaa Teemu alkoi toimimaan kuten halusin ja tuli rehellisesti läpi laukaten pyöreästi ja rennosti.
Tästä meno vain parani vastalaukkoja ja laukanvaihtoja myöten (alkuun taas vaihdoissa ennakointia, mutta lopuksi tosi hyvät vaihdot). Siirryttiin keskiympyrälle laukkaamaan vastalaukassa ja taivuttelin Teemua reilusti sisälle. Vastalaukat on Teemulle hankalia siinä mielessä, ettei laukka meinaa pyöriä aktiivisesti. Myös nyt Teemu oli vähän hidas, mutta pidettiin sitä hyvänä asiana (kerrankin se oli rauhallinen!).


Laukan jälkeen alettiin työstämään vähän ravia molemmissa suunnissa hyvin taivutellen. Se oli vaan niiiin hyvä! Sain kaikki puolipidätteet tosi hyvin läpi ja säkää korkeammalle. Aluksi ravailtiin hitaammassa ja pienemmässä ravissa jotta Teemu pysyy rentona ja avuilla, sen jälkeen aloin vaatimaan vähän isompaa liikettä. Oli niin ihana tunne, kun pystyin istumaan syvällä satulassa ja rentoutumaan myös itse! Kyllähän omassa istumisessa on paljon treenattavaa ja edelleen hölskyn käsiä myöten enemmän kuin laki sallii Teemun jättiravin vuoksi, mutta paranee pikkuhiljaa :)

Ravailtuamme molempiin suuntiin ja saadessani hyvän tatsin lopetimme siihen. Minusta se on parempi jättää Teemun tapauksessa hyvään kohtaan, niin molemmille jää hyvä mieli. Sehän on makuasia, joidenkin mielestä juuri silloin tulee tehdä vielä enemmän kun kerrankin hevonen toimii, mutta itse haluan rakentaa yhteistyötämme rauhassa. Vasta sitten, kun tunnen että Teemu liikkuu juuri kuten haluan, voin alkaa vaatimaan enemmän.
Nyt vaan tuntuu niin hyvältä ja kerrankin voin taputtaa itseänikin olalle, että olen oppinut. Vaikka olen hyvin kriittinen itseni kanssa ja edelleen istun omasta mielestäni rumasti ja teen etenkin käsillä paljon ylimääräistä (kuten videosta huomaa), täytyy osata löytää myös positiivisia asioita itsestään. Tällä hetkellä se on ajatus "hei, mähän osaan! En olekaan niin huono kun luulin." Nämä ovat näitä pieniä, mutta niin suuria juttuja jotka antavat potkua jatkaa eteenpäin :)


27 kommenttia:

 1. Hienolta näyttää! Oot kehittynyt Teemun kanssa ihan hirveesti, ootte hyvän näköinen pari :)

  VastaaPoista
 2. Voi että, Teemu menee todella hienosti! :) Kyllä huomaa kehityksen, kun vertaa ensimmäisiin kuviin noita uusimpia otoksia. Hienoa työtä! Onnea teille jatkoon! :)

  VastaaPoista
 3. Onpas Teemulla ruipelo peräpää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se ole ruipelo, mutta ei ole niin lihaksikas (vielä) kun voisi olla :) Myöskin iso etuosa saa sen näyttämään pieneltä.

   Poista
 4. on kyllä komian näköstä menoa! :)

  VastaaPoista
 5. Itse olen saanut tuon saman fiiliksen, kun ratsastamani ravihevonen lähti liikkeelle ensimmäistä kertaa pelkkien pohkeiden avulla, ilman ääni apuja. :)
  Sitähän kun oli pelkästään ajettu eikä ollenkaan ratsastettu, niin pohkeita sille ei ollut tarvinnut koskaan opettaa.
  Hassua, että niinkin pieni asia voi tuntua niin isolle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihan pienikin asia saattaa tuntua niin kivalta, ja näin sen kuuluu ollakin! :)

   Poista
 6. kiva ku sahaat tollai

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ookkin ;) Käteni kyllä ovat liian eloisat, mutta suosittelisin sinua etsimään tietoa mitä sahaaminen oikeasti on :)

   Poista
  2. Yksi kateellinen ano sieltä jälleen huutelee, mitä tekisimmekään ilman teitä anoja :D

   Poista
 7. Hyvältä näyttää! Olette teemun kanssa kehittyneet valtavasti! Voisitko tehdä videopostauksen??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä varmasti jossain vaiheessa kun on aikaa :)

   Poista
 8. Mieltön ero alkuun! Oli vaan rauhassa ylpeä itsestäsi :)

  Olisitte aika valmis paketti kouluradoillekkin noita sun käsiä tosiaan lukuunottamatta.. Koska apujen moitteettomuus ja hepon reagointi niihin on yksi mistä pisteitä tulee ja noilla käsillä voisi jopa sille oisiolle tulla miinusta. Maastakäsin näytät erittäin kovakouraiselta ja Teemun pää kääntyilee käsiesi mukana mikä ei tietenkään ole toivottavaa.
  Mutta sehän on enää sinusta kiinni, kuin kovasti tahdot parantua ja kun opit jättämäät kätesi pehmeiksi ja hiljaisiksi niin ei mikään estä teitä enää missään!
  Istut nykyään muuten eri hyvin Teemun ravia ja laukkaa, eikä kaveri näyttänyt videolla yhtään hätäiseltä ja kiireiseltä.

  Se fiilis on tosiaankin mahtava!;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kouluradoille en ole ajatellut ainakaan Teemun kanssa meneväni, koska nimenomaan mulla on niin hirveästi petrattavaa oman istuntani ja apujenkäytön kanssa. Teemu on myös niin vaikea ja vahva edestä sen lisäksi että stressaa todella helposti, niin ei kyllä pisteitä tulisi sitten yhtään, keskitytään vaan treenaamaan huvin vuoksi turvallisesti kotitallilla (;

   Kiitos positiivisesta kommentista!

   Poista
 9. Painaako Teemu paljo kädelle vai muuten vaa kulkee kuoaimen alla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varsinaisesti paina, mutta on todella vahva ja sen verran etupainoinen että syvälle satulaan on vaikea istua.

   Poista
 10. Upeaa Emmi ja myöskin Teemu ! On kiva katsella touta teidän menoa ja verrata niitä aikaisempiin. Olette molemmat kehittynyt todella paljon ja opitte ymmärtämään toisianne koko ajan paremmin :)
  Tuosta käsiasiasta, niin minusta se ei ole niin paha mitä monet väittää. Molemmat näyttää tosi tyytyväisiltä ja se on tärkein asia. Emmi, ratsastat teemua todella hyvin ! Kenelläkään ei ole varaa tulla valittamaan ratsastustaidoistasi ! Kaikilla on aina petrattavaa ja aina voi oppia uutta Veikkaan, että Teemukin jo reagoisi siihen jos olisit liian kovakourainen ! Sanonpahan vaan, että teidän menoanne on ilo katsella ! :) Ei moittimista ollenkaan, Hieno pari ootte !

  -Iida

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti ja totta puhut tuosta kovakouraisuudesta; ei hevonen kulkisi rentona ja tyytyväisenä jos ratsastaja on epämiellyttävä kädellä.

   Poista
  2. Juuri näin ! :)

   Poista
 11. miksei video näy :o

  VastaaPoista
 12. Voi vitsi miten hyvännäköistä menoa! :) Näytitte tosi upeelle tiimille, wau! Teillä on muutes kivannäköinen maneesi, näyttää aika valoisalle :D

  VastaaPoista
 13. Upeesti meette. ^ ^ Kumpa mäkin saisn Paulin menee noin hyvin. Kyllä mä sain sen eilen pysymään muodossa paljon pidempiä pätkiä kun ikinä, mutta kun se pysyisi vielä laukassakin. Juu poikkesin aiheesta yhtä luikaasti kuin auto jäätyneeltä tieltä. ^ ^ Mut upeesti meette.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Malttia vaan treeniin, kyllä se muoto tulee vielä laukassakin :) Kiitoksia.

   Poista
 14. voitko laittaa linkin videoon että pystyy kattoa kännykällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Video on ladattu ihan vaan Bloggeriin, joten siihen ei löydy valitettavasti linkkiä :/

   Poista