sunnuntai 8. joulukuuta 2013

operaatio "Teemu rennoksi"

Pitkästä aikaa luvassa kunnon päivittelyä Teemusta kuvien ja tekstin muodossa, kun tällä viikolla kävin sekä perjantaina että lauantaina sen liikuttamassa.

Perjantaina Teemulla täytyi olla kevyempi ja rennompi päivä, joten päätin pitkästä aikaa laittaa karvasatulan selkään ja mennä taivuttelemaan Teemun läpi kaikissa askellajeissa. Karvasatula on kuitenkin siitä vähän huono, että pohkeenpaikalla satulavyön kiinnityskohta painaa ikävästi, joten jalkani menee väärään asentoon (liian taakse) yrittäessäni väistää vyönkohtaa.
Teemulla on edelleenkin järjetön määrä energiaa eikä malta aina keskittyä ja rentoutua kun selkään menee, joten perjantaina otin asenteen että nyt haluan Teemun tulevan kunnolla läpi niskasta ja kunnioittavan apujani. Ratsastin sen puolituntisen pienehköllä ympyrällä ja keskityin vain siihen, että Teemu rentoutuu selästä ja niskasta hyvin pienessä ja hitaassa liikkeessä. Alkuun se tapansa mukaan halusi kokoajan siirtyä raviin tai laukkaan, koska käveleminen on ruunan mielestä todella tylsää! Taivuttelin sitä heti reilusti sisään jos yritti steppailla ja otin kerralla kunnon pidätteen kertoen, että nyt kuunnellaan minua eikä yritetä juosta karkuun. Tämähän toimi ja pikkuhiljaa Teemu osasi relata ja rauhoittua ja "tipahti" avuille. Selässä oli heti huomattavasti helpompi istua ja sain rentoutettua jalkani polvesta alaspäin, ne kun jäävät helposti lukkoon.

Tässä pari havainnointikuvaa:

Teemu on jännittynyt niskasta ja selästä -> vaikuttaa ratsastajaan negatiivisesti; koko vartalo jännittynyt
Tässä Teemu on rentoutunut niskasta ja selästään ja annan sille tilaa isompaan raviin ja kaulan venyttämiseen. Jalkani on rennosti.


Lauantaina jatkoimme perjantaisesta, tällä kertaa vain nostimme Teemun niskaa ylemmäs. Teemu oli alkuverryttelyssä todella kiva, tuli heti hyvin läpi selästä ja niskasta ja kuunteli pidätteitä. Perjantainen ratsastus vaikutti siis positiivisesti.
Aloitimme ravivolteilla pääty-ympyrällä ja keskityimme siihen, että Teemu liikkuu suorassa molemmilla ohjilla. Se fuskaa heittämällä takapäätään ulospäin ja jättämällä ulkolavan pois. Pari kertaa jouduin ottamaan vahvemmat pidätteet, sillä Teemu oli aika vahva ja etupainoinen eikä tohtinut kunnella kääntävää apua. Kuitenkin mitä enemmän taas tehtiin, sen paremmaksi Teemu muuttui.
Laukassa työstettiin pienessä ja lyhyessä askellajissa niskaa korkeimmaksi kohdaksi ja tehtiin muutamia avotaivutuksia. Sain istua raskaasti ristiselälle ja nostaa kättä ylemmäs huolehtien kuitenkin ettei Teemu karkaa luotiviivalta. Hyvin se kuunteli istuntaa, mutta välillä jäi ns. laukkaamaan paikallaan ja heittäytyi avuilta tyhjäksi.
 Laukkojen jälkeen työstettiin vielä ravia ja mentiin muutamia raviväistöjä. Tällä hetkellä maneesiin oli jo tullut aika paljon muita ratsukoita, joka vaikutti Teemun rentouteen. Se muuttui loppua kohden hyvin vahvaksi ja kokoajan tuntui, että se vetää mua satulasta pois. Oli kovin hankalaa yrittää istua syvälle satulaan ja samalla huolehtia että hevonen on tasapainoisesti avuilla ja rentona. Väistöt Teemu teki hyvin ja mukisematta, ne on sille helppo juttu. Loppuraveissa päästettyäni ohjia pidemmäksi Teemusta tuli taas oikein kiva ja kevyt. Se on niin jännä miten se tuntuu huokaavan helpotuksesta kun päästää sen rennoksi eikä vaadi hirveästi. Laukkasin ja ravasin pari kierrosta ihan pitkin ohjin niin, että molemmille jää kiva fiilis.

Näissä kuvissa tarkkasilmäisimmät varmasti huomaavat, että istuntani on liian edessä enkä ole syvällä satulassa. 
Oli tosi mukava ratsastaa pitkästä aikaa valvovan silmän alla ja saada ohjeita parempaan ratsastukseen. Teemu ei ollut lauantain tunnilla paras mahdollinen kuten kuvista ja videoista huomaa, mutta aina ei voikaan onnistua. Huomasimme lukkiutuvan polven lisäksi, että istun vähän vinossa oikealle. Syyn ymmärsin heti, sillä Teemu on paljon helpompi ratsastaa oikeaan suuntaan, joten taivun tietämättäni enemmän oikealle. 
Tällä hetkellä ratsastus tuntuu jotenkin niin vaikealta ja etten osaa enkä vaadi tarpeeksi ja ikäänkuin aloittaisin uudelleen ihan vain siitä perusasiasta, että Teemu on rento ja pyöreä. Teemu on samalla niin ihanan vaikea ja opettavainen, mutta välillä toivoisin sen olevan helppo ja kaikentekevä hevonen (no, onneksi on Viksu jonka kanssa voi heittää aivot narikkaan ;). Huonoina päivinä käyn katsomassa noin vuosi sitten otettuja kuvia Teemusta, jolloin menomme näytti täysin erilaiselta. Olen oppinut Teemusta ihan järjettömän paljon, joten pääasiassa hyvin tyytyväinen tässä täytyy olla :) Keep going me!

22 kommenttia:

 1. miks veivaat sisäkädellä kokoajan.. ? :D vähän häiritsevän näköstä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. asetuksia saa tehä :DD

   Poista
  2. Kuten tekstissäkin mainitsin, jouduin ottamaan muutaman kerran vahvemman pidätteen, koska Teemu oli vahva eikä aina kunnioittanut apuja. Veivausta tuo ei ole nähnytkään, rakas anonyymi1 :)

   Poista
 2. Aada (vai Ada?) kuulosti todella pätevältä tunnin pitäjältä! ja hienosti meni Teemukin sun alla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ada on kyllä taitava, ja kiitos vaikkei se itse siltä tuntunut :)

   Poista
 3. Kiva postaus ja hieno pari ootte! :)

  VastaaPoista
 4. Teemu kunnon kilometri kaula :D Toi satula näyttää olevan niin takana kun sillä on noin pitkä kaula. Mutta tosi kivan näköstä menoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Teemulla on pitkä kaula ja se on vielä etupainoinenkin, joten näyttää omastakin mielestä välillä hassulta ja siltä, että satula olisi hurjan takana. Kiitos :)

   Poista
 5. Aadahan kuulostaa pätevämmältä kuin meidän ratsastuskoulun opettajat :D

  VastaaPoista
 6. Vau mikä blogi sulla! Mitä ohjeita antaisit mulle, kun ratsastan yhellä pv:llä joka on todella energinen, mulla on siis ongelmia pidätteitten kanssa, ja tuntuu että kädet väsyy kun joutuu koko ajan pidättämään enkä uskalla pohkeita oikein käyttää, hevonen on todella herkkä ja osaava, mutta en saa sitä tunnin alussa oikein kuulolle.Yleensä teen paljon voltteja ja avotaivutuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäli Teemu on energinen, otan sen ihan pienelle voltille jossa taivutan reilusti sisään ohjan ja pohkeen avulla. Heti kun se myötää, myötään myös itse kädellä ja houkuttelen rentoutumaan laskemalla kättä normaalia alemmas. Jotta Teemu rentoutuu molempiin suuntiin, ratsastan pientä kahdeksikkoa edelleen taivutellen. Kun hevonen kävelee rauhallisesti, vasta sitten siirryn pieneen (huom: pieneen) ja hitaaseen raviin tehden paljon puolipidätteitä ja taivutteluja. Heti jos tuntuu että hevonen karkaa alta, otan kerran isomman pidättävän avun ja kerron, että nyt on kuunneltava. Jos pidäte ei auta, pysäytän hevosen kokonaan.

   Teetä hevosellesi paljon tekemistä ja tee asiat rauhallisesti ja hitaissa askellajeissa :)

   Poista
  2. Kiitos hyvästä vastauksesta! :)

   Poista
 7. Näytät tosi hyvältä ku menit Teemulla

  VastaaPoista
 8. Kerta toisensa jälkeen saa vain katsoa, kuinka hyvältä sun ja Teemun meno näyttää. Teemu on aina jotenkin niin iloisen ja tyytyväisen näköinen, aivan ihana! :)

  Ja niin kuin tuolla ylempänäkin on mainittu, Ada vaikuttaa todella hyvältä opettajalta! Hehheh, kelpaisi minullekin....! :D

  VastaaPoista
 9. Sun blogi on aivan mieletön! Oon varmaan jo 3 kertaa lukenu tän alusta loppuun :D Vaikutat todella mukavalta ihmiseltä ja jotenkin oot tosi symppis =) Lukeeko Teemun ja Viksun omistajat tätä blogia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, ihana kuulla :) Ainakin Teemun omistaja käy silloin tällöin lukemassa, Viksun omistajasta en ole varma.

   Poista
 10. Mäkin tahdon Aadan tunnille, kuulostaa niin hyvältä oikeasti. :)

  VastaaPoista
 11. miten saa videot noin isoiksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upotettuani koodin tekstiin, muokkaan sitä "upotuskoodia" vaihtamalla width ja height-arvoja.

   Poista