maanantai 30. syyskuuta 2013

hyviä ja huonoja fiiliksiä

Viimeviikolla kävin hoitamassa ja liikuttamassa Teemun keskiviikosta sunnuntaihin. Muutama vapaapäivä sillä täytyi olla, joten ratsastin vain kahdesti ja keskiviikkona kävin juoksuttamassa Teemun. Materiaalia ei valitettavasti ole kuin lauantailta.

Perjantaina ratsastelin koulua verkaten aluksi pellolla. Tein aika pitkän käyntityöskentelyn ja pyrin saamaan Teemun hyvin läpi taivutellen ja pitämään käynnin rauhallisena mutta matkaavoittavana. Jokin niissä pelloissa viehättää Teemua että se haluaisi kovasti vain ravata ja laukata, joten on aina pieni taistelu siitä, osaako Teemu kävellä vai ei. Perjantaina se oli onneksi yllättävän rauhallinen ja sain käynnissä ja ravissa Teemun hyväksi.
Siirryimme sen jälkeen maneesiin tekemään vielä laukkatyöskentelyä, joka sisälsi avotaivutuksia ja vastalaukkoja. Laukka pyöri hyvin eteenpäin mutta oli alkuun hyvin kiireistä, joten sain pidättää kunnolla saadakseni laukasta rentoa. Hetki työstettyäni Teemu muokkautui oikein hyväksi ja vastalaukatkin sujuivat hienosti. Vasen suunta on sille selvästi vaikeampi ja on lavoista siihen suuntaan jäykempi.
Teemun jälkeen lähdin vielä ratsastamaan Viksun, joka yllätti erittäin positiivisesti! Voin valehtelematta sanoa Viksun olleen perjantaina paras ratsastettavuudeltaan kuin koskaan, se teki kaiken juuri kuten halusin ja liikkui alusta asti todella aktiivisesti mutta letkeästi ja käytti hienosti selkää ja takajalkoja. Luulen sen johtuneen myös paljon itsestäni, sillä Teemu ja Viksu kun ovat aivan erilaisia ratsastettavuudeltaan, mulle jäi Teemusta sellainen päättäväisempi ote, joka vaikutti Viksun ratsastukseen positiivisesti.

Viksun kanssa mentiin puolet tunnista koulua ja puolet hypättiin (nyt ollaan hypätty joka viikko jotta saadaan kaikki siitä irti, sillä kun lumet tulevat ei hyppääminen enää onnistu). Sileällä halusin pääasiassa askellajit hyvälle mallille, jotta esteet ylittyisivät paremmin. Tällä kerralla hirveästi ei Viksua tarvinnut edes työstää, sillä se oli heti alkutunnista todella hyvä ja vertynyt. Laukkakin oli etenkin vasempaan kierrokseen runsaasti parempi eikä se ollut samanlaista laahaamista kuin aiemmin. Hienoa!
Sileällä työskentelyn jälkeen tulin aluksi laukassa kavalettia molemmista suunnista reippaassa temmossa. Viksu eteni hienosti ja askeleetkin osuivat täysin nappiin, eli ei tullut yhtäkään sellaista "räpellyshyppyä". Tämän jälkeen hyppäsin perään diagonaalilla olevaa pystyä, jota pikkuhiljaa nostin isommaksi. Viksulla ei ollut kertaakaan minkäänlaisia ongelmia, se käytti hienosti selkäänsä ja ilmavuutta löytyi. Olin selässä ihan silmät pyöreinä, koska Viksu tuntui aivan eri hevoselta liikkuessaan! Missä oli jäykkyys, nelitahtinen laukka ja huonosti menneet lähestymiset esteille? Jäi superkiva olo itselleni ja Viksukin vaikutti tyytyväiseltä :)Lauantaina oli vuorossa hieman puomi/kavalettityöskentelyä Teemun kanssa. Teemu oli jostain syystä erittäin vaikea ratsastettavuudeltaan. Kerran vaihdoin kuolaintakin kesken tunnin koska arvelin syyn johtuvan niistä, mutta ei Teemu parantunut kuolainten vaihdostakaan. Se oli kova suustaan eikä kunnioittanut apuja normaaliin tapaan. Jo pelkkä taivuttaminen oli vaikeaa, ja arvelenkin Teemun lapojen olleen jäykät torstaisesta hieronnasta (joskus lihaskipu voi tulla jälkijunassa). Menin hyvin pitkään sileällä ja yritin saada Teemua pehmenemään ja rentoutumaan, mutta todella huonosti se vertyi. Laukka oli kuitenkin parempi ja helpompi työstää, sillä Teemu rakastaa laukkaamista ja ravissa se pyrki kokoajan nostamaan laukkaa omatoimisesti.
Vasta kun olin tyytyväinen sileällä työskentelyyn, aloin tulemaan pääty-ympyrällä ravipuomeja. Ne Teemu ylitti kivasti molempiin suuntiin. Vaihdettiin ravipuomit pieneksi pystyksi jota aloin tulemaan laukassa. Teemu parani paljon ja kuunteli jo pidätteitäkin hyvin. Sain sen tuotua hyviin paikkoihin jolloin hypyt onnistuivat kuten pitikin. Diagonaalille laitettua kolmoissarjaa Teemu myös tuli hyvin, mutta aika kiireisesti, vaikka sainkin sen rauhallisessa temmossa sisään.
Lopuksi tulimme pari kertaa pienen radan, johon lisäsimme yhden miniokserin. Teemuhan isona hevosena vain harppasi sen yli (; Hyppypuoleen olin loppujen lopuksi tyytyväinen, mutta muutoin jäi aika huono fiilis tunnista, koska Teemu ei todellakaan käyttäytynyt normaalisti.

Sunnuntaina kävin vielä käyntimaastossa Teemun kanssa ja taivuttelin sitä käynnissä. Nyt se olikin jo aivan erilainen ja tuli todella helpsoti läpi ja pyöreäksi. Todennäköisesti lauantaina sillä oli jonkin verran lihasjumeja, jotka vaikuttivat ratsastettavuuteen.

Otimme lauantaina hieman yhteiskuvia ennen tuntia, tässä muutama sekä loppuun kooste Viksusta ja Teemusta :)33 kommenttia:

 1. Miten voi olla ilmestyny 2 sekkaa sitte :D vähän siistiä

  VastaaPoista
 2. Kiva postaus ja toi video on tosi hyvä♥

  VastaaPoista
 3. tosi ihana postaus, molemmat tosi sulosia ja video on perfect!

  VastaaPoista
 4. Kuinka saat hevosen muotoon. Tai miten alat työstämään sitä ? Mulla on huomenna tunti ja harjoitellaan C-merkkiä niin olisi kiva kokeilla jos itsekin alkaisin oppimaan hevosen muotoon ratsastusta :)

  VastaaPoista
 5. Mua häiritsee välillä sun kädet:( mut hyvin Teemu meni ja viksu näytti paljon parempana kun aikoihin!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kädet ovat ajoittain aika eläväiset, mutta Teemu oli erittäin erittäin vaikea tuona päivänä, joten jouduin paljon irrottelemaan sitä kuolaimesta sillä painoi kädelle paljon.
   Kiitos :)

   Poista
 6. Osaatko sanoa, kumpi on sinulle tärkeämpi, Viksu vai Teemu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa yhtään sanoa, molemmat ovat omalla tavalla niin tärkeitä :) Mutta Viksun kanssa olen kauemmin tehnyt töitä, joten sillä tavalla se on tullut tärkeämmäksi.

   Poista
 7. Nykyään aina,kun kirjoitat Viksusta postausta niin siinä on estekuvia. Hyppäätkö siis sillä aina, kun sinulla on kuvaaja/jaksat itse kuvata? ... tuntuisi, että tuon ikäiseltä menisi jalat monta kertaa hyppäämisessä liian lyhyen ajan sisällä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskinpa Emmi joka ratsastus kerta hyppyy, mutta hyppy kuvat on kivoja, joten kannattaa säästää hyppykerrat sillon kuin on kuvaaja ;D Eiköhän Emmi itse tiedä asiat parhaiten ja miten Viksun on paras olla!

   Poista
  2. Ensimmäinen anonyymi: Nyt syksyllä olen hypännyt Viksulla kerran viikossa, eli täysin normaalin määrän, koska kukaan muu ei Viksulla hyppää. Siispä turhaan huolehdit sen jaloista, Viksu jaksaa yhtä hyvin porhaltaa kuin nuorempikin hevonen :) Kerran viikossa hyppääminen ei todellakaan ole paljoa, ja kuten toinen anonyymi kommentoi, hyppykuvia Viksusta on sen takia paljon, että hyppään silloin kun saan kuvaajan, koska saan niin harvoin ketään Viksua kuvaamaan.

   Poista
 8. Mitä ohjelmaa olet käytänyt kun olet muokannut/tehnyt ton ekan kuvan teemusta? :D

  VastaaPoista
 9. olitsä salkkareis tänää :o? sen jonku santrankaa? :)

  VastaaPoista
 10. Mitääääää sä ja se sun kaveri sandra?? Olitte SALKKAREIS kävelitte mooseeee? XD mite pääsitte kuvauksii :D

  VastaaPoista
 11. Olitko sää ja santra ja ada salkkareissa tänää? ihanku oisitte menny siellä taustalla :D

  VastaaPoista
 12. Hahah en ole ainut joka on huomannut siut ja Sandran salkkareissa ;D hyvä me tarkka silmäset!

  VastaaPoista
 13. Haha kui siistii, katoin vaa salkkareit ja sit sellanen kunnon mitä ihmettä fiilis :D Sit tajusin et ahaa siellähän viuhahditte te!

  VastaaPoista
 14. Kenen kautta menit jos saa udella, kun vitsi mäkin haluisin :-D oliko siellä sinä, ada, santra ja vilja ja jutta? Oliko muita? Oliko siistiä?

  VastaaPoista
 15. uu olitte salkkareissa :OO

  VastaaPoista
 16. tietävätkö viksun ja teemun omistajat et pidät niistä blogia? :) jos tietää ni ootko iten kertonu tai kysyny lupaa? :)

  VastaaPoista
 17. Sä näyit uusimmas salkkari jaksos sandran kaa!! :D

  VastaaPoista
 18. hahah meikäki bonggas teijjät salkkareista! :D

  VastaaPoista
 19. Jep, sivusilmällä katoin salkkarit ja huomasin et olit. En tiedä olitko niin hermostunu vai mitä, mut vaikutti hiukan epäloogiselta käytökseltä et kun tuut sisälle nii laitat hupun päähän ja sit otat kumminki liivin naulaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi nyt kyllä meni tuo selityksesi ohi.. :) Ihan otan siinä huivin pois tullessani naulakoille, ja jotta saan huivin kätevästi pois, joudun aina laittamaan hetkeksi hupun päähän. Pätkä on leikattu vähän tyhmästi ettei riisuutumista näy siinä kokonaan.

   Poista
 20. voisitko tehdä postauksen missä kerrot millä asetuksilla kuvailet:)? ellei sinulla ole jo sellaista:DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valokuvauspostauksen olen tehnyt mutten tosiaan sellaista jossa olisi kerrottu asetuksia, mutta kuvailen melkeinpä aina samalla asetuksella (sport -asetus), joka toimii kamerassani erittäin hyvin tilanteessa kuin tilanteessa :)

   Poista
 21. kuinka saat hypätessä lähestymiset kohdilleen? minulla vähän ongelmia tässä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähestymiset kehittyvät vain ratsastamalla, mutta voit auttaa itseäsi laskemalla ääneen esteelle lähestyessä "yks, kaks, kolme, neljä ja hyppy" , jolloin voit helpottaa askeleiden sopivuutta. Kysy rohkeasti neuvoa esim. ratsastuksenopettajalta :)

   Poista