sunnuntai 4. elokuuta 2013

emmi & teemu 7kk - kehitystä (+video)

Tulin tässä laskeneeksi, että meille on Teemun kanssa kertynyt yhteiseloa nyt seitsemän mahtavaa kuukautta. Sain muutama viikko sitten vihdoin ja viimein inspiraation editoida minun ja Teemun kehitysvideon, joka sisältää materiaalia aina ensimmäisestä päivästä lähtien. On aivan upeaa huomata itse kehitys ratsastajan ja hevosen välillä, ja siitä jos jostain saa vielä lisää motivaatiota treenata enemmän saadakseen parempia tuloksia.

Olen aina rakastanut poneja, jotka ovat nopeita, herkkiä ja temperamenttisiä luonteeltaan ja ratsastettavuudeltaan. Olen koko elämäni ollut ponityttö, enkä kenenkään hevosen selässä koskaan ole tuntenut oloani kotoisaksi. Valitettavasti pituuteni alkoi tulla esteeksi ja poneilla ratsastus muuttui kokoajan vaikeammaksi. Lopetettuani Bohemian vuokraamisen, Aada mainitsi mulle isosta, ruskeasta puoliveriruunasta joka mahdollisesti kaipailisi liikuttajaa. Aluksi ajattelin mielessäni että apua, en usko haluavani sellaista ratsua itselleni, sillä isot puoliveriset eivät ole koskaan olleet mieleeni. Yritin jatkaa etsintöjä, jos vaikka olisi löytynyt joku parempi vaihtoehto kuin Aadan mainitsema ruuna. Kukaan ei kuitenkaan tuntunut kaipaavan vuokraajia hevosilleen, joten otimme yhteyttä puoliverisen omistajaan ja sovimme koeratsastuspäivän lokakuun loppuun.

Teemu todellakin oli iso. Isompi mitä odotin, mutta ihastuin sen älyttömän suloiseen ilmeeseen. Teemu tuijotti karsinasta lempeillä tummilla silmillään ja oli älyttömän rauhallinen. Laitoimme sen yhdessä kuntoon ja pian istuinkin ison ruunan selässä. Vaikka olenkin ratsastanut aikaisemmin isoilla hevosilla, tuntui Teemu taas hyvin oudolta Bohemian jälkeen. Niin isot liikkeet ja pitkä kaula! Kerätessäni ohjia käteen ajattelin, ettei tästä tule mitään. Teemu oli erittäin jäykkä ja hieman kovakin suustaan, sitä oli vaikea taivutella, kun ei meinannut antaa niskasta periksi. Askellajit sillä oli järjettömän suuret, mutta ihan mukavat istua. Tunsin itseni lähinnä perunasäkiksi hölskyessäni satulassa ja muistankin tokaisseeni Aadalle, että näytän varmaan ihan hirveältä selässä. Myöhemmin videolta katsottuna ei istuntani niin paha ollutkaan, vaikka aika paljon (kuitenkin) hölskyin x)
Aadan avustuksella sain Teemua pikkuhiljaa hyvin avuille ja edes vähän rentoutumaan. Tunnin jälkeen olin erittäin tyytyväinen ja iloinen. Olin innostunut ja halusin ehdottomasti tutustua Teemuun paremmin. Lupauduin siis, että minusta voi tulla osa Teemun elämää ja siitä se kaikki alkoi.

Tammikuun alussa Teemu muutti Adan tallille ja pääsin heti aloittamaan Teemun liikutuksen. Ensimmäiset viikot ja kuukaudet olivat erittäin vaikeaa aikaa uuden, suuriliikkeisen ja vaativan ratsun selässä. Olin taas ihan hukassa, enkä yhtään tiennyt miten Teemu toimii. Se kulki pää ylhäällä jäykkänä, enkä saanut sitä hyvin avuilleni. En kuitenkaan antanut periksi, vaan olin kokoajan optimistisella asenteella. Pyysin apua Aadalta, ja näin jälkikäteen olen erittäin kiitollinen kaikesta avusta hänelle, en todellakaan olisi Teemun kanssa tässä pisteessä ilman Aadaa.
Teemu oli kerta toisensa jälkeen yhtä hankala. Se ei millään meinannut rentoutua ja käyttää selkäänsä, eikä sillä ratsastus ollut yhtään nautinnollista. Myöhemmin selvisi, että Teemun satula on epäsopiva ja se on aiheuttanut kipuja hevoselle. Samantien satula lähti vaihtoon ja sen aikaa ratsastin ilman satulaa tai pehmeällä karvasatulalla. Tämä olikin parempien aikojen alku, ja Teemu muuttui täysin eri hevoseksi. Rupesin saamaan sitä pikkuhiljaa rennommaksi ja opin siitä kokoajan lisää. Teimme paljon selkää jumppaavia harjoituksia puomien ja kavalettien avulla ja gramaanit olivat myös kokoajan apuna oikean muodon löytämiseksi.

Kevään edetessä pääsimme ulos treenaamaan ja tekemään monipuolisemmin kaikkea. Kävimme pellolla ravailemassa ja laukkailemassa ja Teemu oli enemmän kuin innoissaan. Se sai jostain hurjasti energiaa ja elämäniloa eikä ollut päivääkään, ettei se olisi ollut korvat hörössä tutkimassa kaikkea. Teemu ei ollut enää se sama hevonen, ketä kävin koeratsastamassa. Se muuttui iloiseksi energiapakkaukseksi ja ratsastettavuus meni kokoajan parempaan suuntaan. Se uskaltautui pikkuhiljaa rentoutua koko kropastaan ja gramaanien käyttöäkin aloimme vähentämään.

En olisi tammikuussa uskonut, että meidän meininki näyttäisi tältä kuin se on nyt. Että se jäykkä, iso hevonen olisi nyt rento ja aivan ihana ratsastaa. Ja ennenkaikkea en olisi uskonut sitä, että voisin kiintyä näin paljon juurikin hevoseen, jollaisista en normaalisti niin tykkää. Niin sitä vaan pystyy ihastumaan mihin vain, ja voin sanoa että olisi kovasti kaduttanut, jos en olisi tarttunut tilaisuuteen käydä kokeilemassa Teemua. En tiedä, missä hevostilanteessa olisin tällä hetkellä, jos en olisi Teemua valinnut, mutta täytyy sanoa että tämän parempaa hevosta en olisi voinut löytää. Vaikkei Teemu olekaan kuin vain "tavallinen puoliverinen", se on mulle aivan täydellinen ja Teemu, jos jokin, on mulle opettanut kärsivällisyyttä ja taitoa ratsastajana enemmän kuin kukaan :)

Tähän loppuun vielä muutama vertauskuva, en löytänyt parhaimpia mahdollisia kuvia mutta kyllä näistä näkee eron aika hyvin, on herra saanut massaa ja pyöreyttä :) (kuvia saa klikattua suuremmaksi)
tästä videoon, mikäli ei näy

43 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Lisään vielä, että tuli ihan kylmiäväreitä kun katsoin, ootte todella ihana pari! Sovitte täydellisesti yhteen! <3

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Aivan ihana postaus, ootte kehittyny huimasti ja ootte tosi hieno pari! :) Ratsastaako se Teemun omistaja sillä paljon ja onko minkä tasonen? / Onko usein kattomassa teidän menoo, toi on upeen näköstä :)

  -Roosa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teemun omistaja ratsastaa aina silloin kun en itse mene, eli melkein joka päivä lukuunottamatta muutamia päiviä viikossa. En osaa oikein sanoa tasoa, about HeB, vähän parempitasoinenkin, osaa siis ratsastaa hyvin :)

   Poista
 4. miks hyppääät aina nii pientä ja nii vähä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teemulla ei kai pystytä hyppään korkeempaa, oliks sen jaloissa jotai ?
   Eri ano

   Poista
  2. Henkilökohtaisista syistä, liittyen pääasiassa Teemun historiaan (ei liity jalkoihin). Jakaisin sen tänne blogiin jos haluaisin, mutta en aio kertoa julkisesti :)

   Poista
 5. kaunis video <3 olette kehittyneet todella paljon :)

  VastaaPoista
 6. Voi miten ihana postaus ja varsinkin video! :) Ootte ihan superhienoja nykyään!

  VastaaPoista
 7. Ihan uskomaton video! Oot kyl kehittyny tosi paljon videoiden teossa.

  Oot tosi onbeias ku sul on noin mahtava opetusmestari. Istuntas on parantunu huomattavasti.

  VastaaPoista
 8. Ihana video ja ootte kyllä huippu pari! :)

  VastaaPoista
 9. Ihana video, hyvin editoitu! :) ootte kyllä kehittyny huimasti!

  VastaaPoista
 10. Oi kuinka ihana video, mietin omia hevosiani ja itkuhan siinä pääsi,kaunista! :)

  VastaaPoista
 11. Sehän näyttää oikeasti hyvältä noissa vikoissa pätkissä :) vau.

  VastaaPoista
 12. Ihana video! Ootte kehittyny tosi paljon :)

  VastaaPoista
 13. Oot kehittyny nyt Teemun tultua kuvioihin ihan huimasti! Mahtavaa! Oot kyllä tosi hyvä ratsastamaan :)

  VastaaPoista
 14. Ihana video! <3 ja huima kehitys teillä!

  VastaaPoista
 15. Täti-ihminenkin yltyi kyyneliin. Kaunista Emmi!

  VastaaPoista
 16. Ihana video! Itseni kohdalla on hieman huonommin käynyt, kun oma liikutettava siirtyi vihreämmille laitumille ja jäin ilman hevosta... Mutta onneksi toisten onni saa omankin olon hyväksi :)

  VastaaPoista
 17. Ihan super ihana ja koskettava video! <3

  VastaaPoista
 18. upee video ! kumpa sulta tulis useemmin tollaisia videoita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, tuskin tulee enää kolmeminuuttisia videoita (ellei ole kulisseissa-video tms. kyseessä), mutta kyllä näitä editoituja videoita silloin tällöin ilmestyy kun kerkeän tekemään/on innostusta :)

   Poista
 19. Ihana video ! Ootko vielä kertaakaa tippunu Teemulta? Ootte hyvä pari ja ootte kehittyny valtavasti ! Voisitko Emmi tehä joskus Päiväni kuvina kun meet ratsastaa Teemulla? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole koskaan tippunut Teemulta ja kyllä varmasti voin :)

   Poista
 20. Ihana video, tuli kylmiä väreitä. Ootte kehittyny kauheesti ja voi että tuo hevonen pääsee kovaa. (:

  VastaaPoista
 21. Tosi herkkä ja kaunis video, oot tosi taitava ratsastaja ja Teemu hieno hevonen!

  1. Kuinka usein käyt Viksulla? Mitkä päivät? Maksatko siitä? Yli vai alle 80e?
  2. Kun Aada on opettanut sinua, voisitko kertoa muutamia hyviä tehtäviä, joita voisi tehdä kun ratsastaa yksin, jotka on kuitenkin suht helppoja, mutta niissä on silti vähän haastetta? Olen suurinpirtein samantasoinen ratsastaja kuin säkin ja kuvitellaan, jotta hevonen ei oikein aina heti syty ja on vähän hidas pohkeelle, muttei ole mikään patalaiska.
  3. Kuinka usein käyt Teemulla jos mietitään keskimäärin viikossa? Saatko käydä sen kanssa valmennuksissa?
  4. Linkkaa tähän jokin vaate, jonka haluaisit nyt ostaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   1. Käyn Viksulla kaksi kertaa viikossa, tiistaisin ja keskiviikkoisin, en kerro vuokrahintaa mutta menee reilusti alle 80€.
   2. Vaikea sanoa, itse keskitymme yleensä pääty-ympyrällä ratsastamiseen, jossa tehdään paljon taivuttelevia harjotuksia, väistöjä/avoja/sulkuja. Kokorataleikkaalla treenataan silloin tällöin ravilisäyksiä jne. Laiskalla hevosella sun täytyy itse olla nopea avuissa ja heti selkään noustua huolehtia, että hevonen liikkuu pohkeesta hyvin eteen.
   3. Käyn hyvin vaihtelevasti, välillä menen koko viikon, välillä 1-3 kertaa, sanotaan että keskimäärin 3 kertaa viikossa. Silloin tällöin saan käydä valmennuksissa jos omistaja ei halua/pääse.
   4. Tällä hetkellä mulla ei ole mitään ihmeellisiä vaatteita mitä haluaisin, mutta Teemulle haluaisin ihan sikana ostaa punaiset pintelit ja punaisen satulahuovan, mutta en viitsi, ehkä sen synttärilahjaksi joskus..!

   Poista
 22. Tosi hyvä postaus, ja aivan ihana video!♥ Olette kehittyneet tosi paljon, ja olette nyt tosi hieno pari! :) Toivottavasti yhteiset hetkenne jatkuvat vielä pitkään, ja tulette vielä paremmiksi!

  Kaikkea hyvää teille, toivottavasti Teemu pysyy terveenä (:

  Minkä tasoinen Teemu muuten on koulu- ja estepuolella? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja toivotaan näin :) Koulupuolella se on vaativan tasoinen, esteilläkin pääsee varmasti yli metrisistä esteistä, mutta sen tyyli on hieman omalaatuinen joten sillä hypätään korkeintaan 80-90cm.

   Poista
 23. Oi ihana video<3 Ja muutenkin kiva postaus

  VastaaPoista
 24. voi että sovitte teemun kans niin hyvin yhteen♥ tuli ihan tippa linssiin ku katoin videoa,meette niin hyvin!

  VastaaPoista
 25. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 26. Olipa kaunis video taas kerran! Ihan upeeta työtä ootte tehneet Teemun kanssa ja näyttää aivan erilaiselta hevoselta jo, hyvä te! :)

  VastaaPoista
 27. Et varmasti tahdo kertoa mitä maksat Teemusta, mutta haluaisin tietää maksatko yli 10e kerrasta? Nimittäin on kyllä tosi hevonen ja itse maksan 10e/kerta ja hevonen ei kyllä yhtä taitava ole eikä ole mikään maneesitallikaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. yleensä liikutus/hoitohevosesta ei makseta mitään ja teemuhan on emmin liikutus/hoitohevonen.

   Poista
  2. Tosi hieno hevonen* oli tarkoitus olla. Itseni on myös liikutushevonen periaatteessa, mutta meen sillä 2 kertaa viikossa joinakin päivänä. Maksan siitä silti.

   Poista
 28. Toi on varmaa yks ihanimmista videoista mitä oon kattonu :) ihan täydellinen!

  VastaaPoista
 29. Toi on varmaa yks ihanimmista videoista mitä oon kattonu :) ihan täydellinen!

  VastaaPoista
 30. Tosi hieno on toi ravin kehitys niin sinun istunnassa kuin Teemussakin! Tsemppiä vaan jatkoa ajatellen :)

  T: Anu

  VastaaPoista
 31. Kiitos todella paljon kaikille yhteisesti, ihana kuulla että piditte videosta :)!

  VastaaPoista
 32. ootte tosi hyvä pari Teemun kanssa :) minkä ikänen tämä herra nyt onkaan?+kehitystä on tullut teillä tosi paljon !

  VastaaPoista