lauantai 15. kesäkuuta 2013

viikko teemun kanssa

Viikko on vierähtänyt nopeasti ja paljon on ollut tekemistä jokaiselle päivälle. Sen huomaa myös täällä blogin puolella, sillä en ole kerennyt päivittämään yhtään mitään koko viikon aikana. Nyt onkin sitten luvassa suurempi postaus joka sisältää "listan" koko viikosta, sillä kuten edellispostauksessa mainitsin, ratsastin ja hoidin Teemua koko viikon :) Aivan ihanaa viettää välillä tällaisia viikkoja, jolloin on oikeastaan kuin oma hevonen käytössä.

LAUANTAI: lastenratsu/pellolla


Lauantaina Teemu toimi serkkujeni (8v ja 12v) ratsuna, kun toinen heistä ratsasti ihan ravia mun valvovan silmän alla. Oli ihana katsoa kuinka Teemu meni niiin varovaisesti eteenpäin kun on pieni lasti kyydissä! Hyvin serkku sai Teemun tottelemaan ja tykkäsi kovasti olla ison hepan kyydissä (;
Itse kävin Roosan ja Coloradon kanssa laukkaamassa täysiä pellolla ja päästelemässä höyryjä, ja voitteko kuvitella että Teemu meinasi päästä hienosta ja nopeasta kenttähevosesta ohi (laukkasi rintarinnan vaikka lähdettiin laukkaamaan vähän jäljessä) ! Huh sitä vauhdin määrää!

SUNNUNTAI: käyntimaasto/vapaa

ja maha kasvaa...

MAANANTAI: kouluratsastusta


Ratsastelin tunnin verran kentällä työstäen Teemua kunnolla. Alkuun paljon laukka-käynti-laukka -siirtymisiä, jotta Teemun sai hereille ja kuuntelemaan eteenvievää pohjetta. Moni saattaa nyt ihmetellä kuinka heti aloitan laukassa, mutta Teemu on iso hevonen joka vaatii heti aluksi laukkatyöskentelyä jotta vertyy kunnolla. Joillakin hevosilla taas ei missään nimessä kannata laukata heti aluksi, vaan ravityöskentely on paras vaihtoehto.
Siirtymisten jälkeen työskentelin pidemmässä muodossa aluksi siis laukassa, sen jälkeen ravissa. Vähän avotaivutuksia ja normaaleja taivutteluja että sain Teemun herkäksi ja aktiiviseksi. Heti alusta asti ruuna oli erittäin mukava ja niiiiin kuuliainen, että ratsastus tuntui jopa helpolta! Yleensä aina saa taistella alkuun että saa hevosen pehmeäksi ja vetreäksi, mutta tällä kertaa Teemulla taisi olla oikein hyvä päivä.
Lopuksi tein laukassa ja ravissa kokoamisia, jotka onnistuivat paremmin kuin hyvin. Teemu oli kokoajan hyvin "takajaloilla" ja askellajit pyörivät hyvin eteen, jolloin kokoamiset onnistuivat ilman rikkeitä. Olin oikein tyytyväinen tunnin jälkeen!

TIISTAI: kouluratsastusta


Tiistaina jatkoin jälleen koululinjalla, mutta tällöin en ratsastanut niin pitkään ja vaativasti. Kuitenkin sen verran, että sain Teemun pehmeäksi ja hyväksi kaikissa askellajeissa. Ratsastus sisälsi siis voltteja, ympyröitä ja taivutteluja. Teemu oli vähän vaikeampi kuin maanantaina, mutta suhteellisen hyvä kuitenkin.

pakollinen tilannekuva! Jutta tuli säätämään ;)






KESKIVIIKKO: koulutunti


Voi että, Teemu oli oikein hieno poika keskiviikon tunnilla! Laitoin Teemulle gramaanit ihan siitä syystä, että pääsisin sen kanssa oikein kunnolla hommiin ja saamaan hevosen täysillä työskentelemään hyvällä tuntumalla (gramaaneitta hevonen on erittäin vaikea). Keskityttiin paljon ravi- ja laukka-avoihin ympyrällä, itse olen niitä tehnyt vain pitkillä sivuilla.
Aluksi verkkailin laukkamalla maneesia ympäri pitkällä ja pyöreällä kaulalla, ja tunnustelin vähän hevosta. Teemu vaikutti reippaalta ja yhteistyönhaluiselta, joten oli hyvä fiilis aloittaa työskentely. Tehtiin avoja ensin ravissa, ja Teemu olisi saanut olla hieman terävämpi pohkeelle, muutoin sujui aika kivasti. Teemu kun on vaan niin pirun iso ja isoliikkeinen niin on allekirjoittaneen vaikea saada aina pohje täysin läpi!
Vaihdettiin välillä suuntaa ja työskenneltiin avotaivutuksia sen verran, että saatiin kumpaankin suuntaan oikeasti hyvä taivutus. Sen jälkeen laukassa samaa, sai taas kunnolla tehdä töitä että sain pohkeen tarpeeksi hyvin läpi. Kuitenkin jostain syystä osaan tehdä Teemun kanssa avotaivutusta paremmin laukassa, sillä laukassa on tuplasti helpompi istua.
Loppuun tehtiin laukkakokoamisia ihan "tappiin" asti, eli niin pientä laukkaa kun Teemu vaan pystyi menemään. Kovasti sain jännittää vatsalihaksia ja pidättää hevosta ja tehdä tämä kaikki niin, ettei Teemu riko raviin, mutta niin ei kertaakaan käynyt ja Teemu kokosi oikein mallikkaasti. Yllätyin, miten pieneen laukkaan noinkin suuri hevonen kykenee!


Vasemmalla: Viivi ja Masse









TORSTAI: kouluratsastus/kavaletti


Torstaina olin ajatellut meneväni vähän kavaletteja mielenvirkistykseksi. Laitettiin keskihalkaisijalle pari kavalettia joita hyppelin ympyrällä.
Teemu oli aivan päinvastainen tällä kerralla kuin esimerkiksi keskiviikkona; jäykkä ja hieman jännittynyt, keskittyi kentän ulkopuolisiin asioihin ja painoi kättä vasten aivan sairaasti! Jäykkyys johtui todennäköisimmin keskiviikon kokoamisista, mutta tuo kädelle painaminen oli ihan hevosen omaa sikailua. Jouduin ratsastamaan pitkään ihan vain sileällä pyrkien saamaan hevosta enemmän takaosalle niin, että se kevenisi suustaan. Taivuttelin, irrottelin, yritin ratsastaa paljon eteen ja vaikka mitä mutta en siltikään meinannut saada kevyttä etuosaa! Huh, päätin sitten että hyppään laukassa kavaletteja jos se vähän auttaisi Teemua paranemaan. Hypin ympyrällä molemmissa suunnissa vaihdellen välillä laukkaa esteen päällä ja jes, pikkuhiljaa sain Teemua vähän paremmaksi. Töitä sai kyllä tehdä mutta se palkittiin!
Puolessa välissä tuntia gramaani napsahti poikki, sillä ne ovat aika vanhat ja yksi saumakohta kulunut. Ratsastelin loppuun sitten gramaaneitta, mutta Teemu oli yllättävän hyvä ja pehmeä edestä ja sain työstettyä hyvin loppuun :)



Tässä huomaa aika hyvin että Teemu on jännittynyt niskasta ja kyttäilee muualle





PERJANTAI: pellolla


Tunnin verran ratsastin rennosti kuumalla hevosella sateessa, tarkoituksena tehdä vähän laukkatreeniä pellolla. Pohja ei onneksi ollut liukas vaikka satoikin ajoittain kovaa, joten siellä pääsi menemään oikein hyvin. Kävelin pitkään ja otin sitten kevyellä tuntumalla ravia pitkiä pätkiä pellon reunaa pitkin. Teemu oli aivan into piukeana ja voi sitä pomppimisen määrää! En aluksi meinannut saada Teemua ravaamaan ollenkaan, se nosti heti miniminilaukan ja vaikka kuinka yritti pidättää niin ei, hän päätti laukata vaikka paikallaan. Hetken aikaa taistelin että sain sen rauhoittumaan ja ravaamaan. Ravien jälkeen tein ravi-laukka-siirtymisiä, jotta saisin kuuman hevosen avuille ja kuuntelemaan pidätteitä.
Kävelin pitkään ja lopuksi Vilja tuli ottamaan vähän materiaalia, joten annoin yhden laukkapätkän Teemun päästellä minkä jaloistaan pääsee. Ja kyllähän se pääsi, niin lujaa että oikein kasvoihin sattui kun vesisade piiskasi! Hauskaa oli eikä sade loppujen lopuksi haitannut yhtään :)





LAUANTAI: käyntimaasto




Kuten huomaatte, en Viksulla käynyt koko viikkoon. Yksinkertaisesti niin kiirus ollut kun uusi työkin painanut päälle, joten Viksu on omistajan mukaan lomaillut ja nauttinut koko viikon :)
Viikkoon on tapahtunut muutakin, tiistaina olin kannustamassa Laakson ratsastusstadionilla kaveriani estekilpailuissa ja muutenkin katselemassa menoa ja meininkiä, voi että miten suloisia poniratsukoita siellä olikaan! Puhumattakaan siitä, kuinka lujaa osa meni, huh.. Kuvia otin joistain ratsukoista, niitä voitte kysellä kommenttiboksissa jos joku lukijoista oli kilpailemassa :)
Tänään lauantaina ja huomenna sunnuntaina kannustetaan Roosaa Keravan kenttäkilpailuissa, jännittävää..! 

Toivottavasti muillakin on ollut mukava viikko takanapäin, hyvää viikonloppua kaikille!

45 kommenttia:

  1. hyvältä näyttää ainakin mn silmäään :) !! muutenki oli kiva postaus (:

    VastaaPoista
  2. Olette Teemun kanssa kyllä upeita ! :) Ja tällainen postaus oli erittäin kiva, juuri sopivasti kerrottu jokaisesta päivästä ja plussana vielä kivat kuvat ja video. ;)

    VastaaPoista
  3. Hienoja kuvia taasen! Nyt heräsi pieni epätietoisuus, mieleeni tuli, jotta luin tälläistä lehdestä mielipidepalstalta:

    "gramaaneilla saisi mennä vain erittäin harvoin. Gramaanit pakottavat hevosen kulkemaan sielä alhaalla, kun sillä ei ole muuta vaihtoehtoa ja hevonen ei siltikään välttämättä käytä selkäänsä toivotulla tavalla."

    Onko tuo ihan puskista verettyä? Itte en ole yhtään perehtynyt apuohjiin enkä niiden käyttöön, kun en ole hevoseni kanssa sellaisia käyttäny (joskus vuosia sitten taisin kokeilla martingaalia esteillä, mutta en ole sellaisia aikoihin kyllä tarvinnu). En nyt kysynyt mitenkään pahalla, vaan jotta tietäisin mitä tuo gramaani teköö hevoselle. Googletin, mutta sieltä tuli monia eri mielipiteitä gramaaneista ja muista apuohjista, en sitte tienny mitä uskoa.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gramaaneista voi olla hyvin montaa eri mieltä, osa ei pidä niiden käytöstä lainkaan ja pitävät sitä juurikin peräänantoon pakottavana välineenä, mutta oikein käytettynä se ei satuta millään tavalla hevosta ja on ratsastajalle helpottava apu mikäli hevonen on vaikea/vahva/ei kuuntele/heittelee päätään tms :)
      Teemu on vaikea, vaativa ja vahva hevonen, joten silloin tällöin käytän sen kanssa gramaaneja helpottamaan työskentelyä.

      Poista
  4. vaihakko joka päivä teemun satulahuovan? tai ku eka sil oli sininen, sitten ruskea ja sen jälkeen musta :D
    mistä oot ostanu sun farkkuratsastushousut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En vaihda, estesatulassa sillä on aina musta huopa, muutoin käytän sillä yleensä sinistä, mutta tuolloin keskiviikon tunnilla halusin laittaa Teemulle ruskean huovan ja ruskeat pintelit (;

      Poista
  5. Kiva postaus! Mutta siis kuinka monella teidän tallilaisella oikein on blogi? :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viivillä & Katrilla on yhteinen blogi (http://massejacreo.blogspot.fi), Jutalla on (http://jokapaivaonkarkkipaiva.blogspot.fi), Pinjalla on (http://aina-on-uusi-mahdollisuus.blogspot.fi) ja Roosalla (http://roosajacolorado.blogspot.fi).

      Poista
  6. Tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus! Ootte Teemun kanssa tosi hyvä pari ja sä olet todella hyvä ratsastamaan! :) Olet myös tosi kaunis ja hauska. Teemu ja Viksu on tosi sulosia ja hienoja!

    T:Pauliina

    Ps. Oot mun esikuva ratsastajana! (:

    VastaaPoista
  7. Mä näin sut tänään Keravalla maastokisoissa. (mä olin se lyhyt heppu jolla oli vaalea takki siniset housut ja harmaasininen huppari). Mä tarkistin ehkä Miljoona kertaa Että se oot sinä. =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah, nauratti kun niin pitkään semmoinen tyttölauma (jossa vissiin sinäkin olit mukana) katteli pitkään ja nauroi leveästi :D

      Poista
  8. Joo emmi olin just siinä "laumassa" :D

    VastaaPoista
  9. Kiva postaus taas :) Vitsi kun saisin omankin mammuttihevosen kulkemaan noin hyvin koottuna ja takaosa alla miten sä saat Teemun..!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin paljon se kyllä vaatii minultakin työtä, mutta yleensä hevonen palkitsee sen kovan työn!

      Poista
  10. kiva postaus! tuli vaan mieleen, että miten usein sä normaalisti ratsastat viikossa? niinku yhteensä teemulla ja viksulla :D ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu todella paljon Teemun kohdalla, normaalisti 2-3 kertaa viikossa ratsastan Teemun (ellei omistaja lähde matkoille) ja 2 kertaa viikossa ratsastan Viksulla :)

      Poista
  11. Kiva blogi! Mitenhän tää on mennyt multa ohi ihan kokonaan, jäin seurailemaan :)

    http://pirinransu.blogspot.fi

    VastaaPoista
  12. Ihana postaus Emmi :)! Olitte niin innostuneita molemmat kun tulitte laukkamaaston jälkeen talliin! ;) Pakko kysyä, onko toi Teemun selästä otettu kuva, otettu kännykällä vai kameralla? Kiinnitti vaan huomion kun niin hyvät wärit! :D Ootte niin hienoja Teemun kanssa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei siinä voi olla muuta kun innostunut kun on viilettänyt tuhatta ja sataa hevosen kanssa! (; Ja ihan on iPhonellakin otettu :)

      Poista
  13. Hei voitko linkata mulle tähän sen teidän jonkun koulujutun (?) se Fucking Perfect tai se joku..?:D Ku ennen löysin sen sielt Erikoispostauksista mut nyt ku sitä ei enään oo niin tota..:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sen pitäisi täältä löytyä :) : http://viksujaemmi.blogspot.fi/2013/05/toivepostaus-lifestylepostaus.html

      Poista
  14. hyviä kuvia ja kiva video:)

    VastaaPoista
  15. Oon tossa katellu itelle järkkärin ostoa ja valinnaks vakiintui Nikon D5100. Huomasin tuolta UKK-sivulta että sulla on sama kamera, niin voisitko vähän kertoa kommenttia siitä kamerasta; onko ollut hyvä käyttää ja suosittelisitko sitä muillekin jne.? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä olen itse pitänyt, helppo ja monipuolinen käyttää ja kääntyvä näyttö on tosi kätevä :) Suosittelen muillekin, etenkin jos tykkää Nikonin kameroista. Ostin D5100:n erinomaisen videolaadun takia, sillä pystyy kuvaamaan ihan 1080p 25 framella, mikä on paras laatu. Mitään huonoja puolia en kyllä osaa sanoa!

      Poista
  16. hyvä postaus!! hyviä kuvia!!

    VastaaPoista
  17. Kiva postaus! :) tuli tässä äsken mieleen, että olis kiva lukea semmonen postaus jossa kirjottaisit mitä oot huomannu niinku semmosia ratsastusvirheitä ja sit niinku laitat kuvian esimerkin ja voit vaikka kertoo että miten korjasit asian, ym :)ja sit vaikka kuvan missä se virhe on niin parempi.

    VastaaPoista
  18. kiva poataus!
    voisitko kertoa tietämättömlle että mitkä on sarjojen ja linjojen välit? kiitti jos viitsit vastata!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hevosilla innariväli, eli ettei periaatteessa tule yhtäkään "askelta", on yleensä kolme metriä, ja yksi laukka-askel kuusi metriä. Poneilla yleensä puoli metriä vähemmän.

      Poista
  19. Miten kerroit esim. Viksun omistajalle että pidät blogia Viksusta? Lukeeko hän tätä blogia? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole varma lukeeko kukaan hevosten omistajista blogiani, mutta olen kyllä kertonut, ja ihan vain sanomalla asiasta suoraan :)

      Poista
  20. Olitko Keravalla kattoo kenttä kisoja viikkositten? Koska mun mielestä näin sut siellä! =) oliko sun joku tuttu kisaamassa?

    VastaaPoista
  21. Kiva postaus! :) Aiotko muuten esitellä niitä bannereita mitä sinulle pystyi silloin lähettää?

    VastaaPoista
  22. onks tonne tallille tullu maneesi?

    VastaaPoista
  23. Mitä teet yleensä Viksun/Teemun kanssa kun meet ihan vaan koulua itekseen ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä ihan vain ympyröillä/volteilla taivuttelua ja jumppaamista sekä väistöjä/avoja/takaosakäännöksiä, siirtymisiä ja kokoamisia :)

      Poista
  24. Muistelin, että sanoit joskus että lataat musiikit lataayoutube.com:mista

    Onko se turvallista? Voiko siitä tulla viruksia tai jotain? Googlesta ainakin sain selville, että se on ilmainen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en ole ainakaan saanut siitä mitään viruksia, ja on ilmainen ja suosittu latausohjelma.

      Poista
    2. Okei. Kitos kun vaivauduit vastaamaan :) Ja saat teemun kulkemaan tosi hienosti!

      Poista
  25. joutuuko se hyppäämäänkin noilla pakkomuoto jutuilla.. :o taisiis,kyllähän sä itekkin osaat sen ratsastaa peräänantoon..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos haluan Teemun käyttävän selkäänsä hypyissä (jotta selkälihaksia saataisiin venymään ja vetristymään), joudun käyttämään gramaaneja apuna, Teemua kun ei muuten saa hyppäämään selkää käyttäen.
      Kouluratsastuksessa saan sen kyllä peräänantoon, mutta se on täydellisen työn ja tuskan tulos, siksi silloin tällöin käytän gramaaneja jotta pääsisin tekemään sen kanssa vaikeitakin juttuja ilman, että pää aina nousee taivaisiin. Täällä blogissa ette valitettavasti pysty saamaan oikeanlaista kuvaa siitä, miten sairaan vaikea hevonen Teemu todellisuudessa on :)

      Poista