sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

istunta uuteen uskoon!

Viikko on vierähtänyt huomaamattaan ja viikkoon on taas mahtunut paljon hevostelua (kuten tavallista)! Kerrottavaa olisi ollut tässä jo aikaisemmin, mutta materiaalia ei minkäänlaista ennen lauantaita, joten ajattelin että kirjoitanpas vasta tänään, kun on enemmän näytettävääkin.

Aloitetaan ihan viime viikonlopusta eli sunnuntaista, jolloin sain käydä liikuttamassa Teemun. Ratsastin Teemun myös lauantaina, mutta siitä löytyykin pätkä messuvideosta, joten eipä lauantailta tarvitse mitään kertoa, kävimme tyttöjen kanssa siis käyntimaastossa ja otin pari laukkapätkää vielä tiellä. Teemusta voisinkin nyt kertoa lyhyesti, millainen se on maastossa, kun on tullut tutustuttua ruunaan paljon paremmin.
Teemuhan oli alkuun Aadan tallille muutettuaan hyvin rauhallinen hevonen, ei hötkyillyt turhia eikä pelännyt mitään. Sitä sanottiinkin laivaksi, joka vaan matkustaa hitaasti eteenpäin välittämättä mistään sen suuremmista. Pikkuhiljaa pidemmän aikaa tallilla oltuaan sen luonne rupesi muuttumaan ihan erilaiseksi, siitä tuli säpäkkä, säikky ja hirvittävän energinen. Luulemme tämän johtuneen kuitenkin tallin ilmapiirin vaihdosta, hevoset elävät Aadalla erittäin hyvissä oloissa ja hevosille löytyy paljon kavereita, joten luulen Teemunkin piristyneen ja muuttuneen sen takia elämäniloiseksi riiviöksi. Maastossa ennen Teemu kulki rauhallisesti vaikka jonon perässä eikä kyttäillyt sen suurempia, nykyään joudumme olemaan vetohevosena Teemun kävellessä niin hurjaa vauhtia korvat pystyssä! Aivan ja kaikkea täytyy kyttäillä ja välillä pyrähdellä, mutta koskaan se ei mitään tee tai lähde käsistä.


Sunnuntaina Teemulla oli vasen takajalka turvonnut, joten kävin juoksuttamassa sen ensin maneesissa. Kipeä jalka ei ollut kyllä yhtään, sillä maiskauttaessani Teemu rykäisi kiitopukkilaukkaan ympyrällä ja laukkasi varmaan sata kierrosta ennenkun sain sen pysähtymään. Niin, tässä se mun "rauhallinen" ratsu on.. :D Pyytäessäni uudelleen eteen, tällä kertaa ihan raviin, oli taas vuorossa laukkapyrähdys pukkien saattelemana. Aina kun olin saamassa Teemua rauhoittumaan, niin ei, herrahan otti uutta kipinää jostain pienestä kolahduksesta mikä saattoi ulkoa kuulua ja johan juostiin taas pää viidentenä jalkana.
Juoksutuksen jälkeen päätin vielä rauhoittaa Teemun ja ratsastaa eteen alas kaikissa askellajeissa suhteellisen rennosti sen verran, että sain sen läpi edestä. Nykyään kun ratsastan ilman gramaaneja, töitä saa tehdä kaksinverroin enemmän, koska Teemu osaa olla ja onkin niin hirvittävän vaikea edestä. Kehitystä on kuitenkin tapahtunut erittäin paljon ja saan Teemun ihan hyvin läpi ja peräänantoon eikä gramaaneitta ratsastus ole enää mahdoton ajatus.


komistus <3
Maanantaina olinkin sitten ihan ratsastuspilatestunnilla, jossa korjattiin istuntani uuteen uskoon. Aira Toivola (josta monet ovat varmaan jo kuulleetkin muissa blogeissa) tuli tallille pitämään siis istuntatuntia johon minäkin vihdoin ja viimein päätin osallistua ja täytyy sanoa, että hukkaan ei mennyt! Alkuun Aira katsoi entistä istuntaani ja korjasi sen tämän jälkeen aivan erilaiseksi. Uudessa asennossa tuntui, että nojaisin hirveästi eteenpäin ja olisin aivan kyyryssä,vaikka todellisuudessa jännitin vain vatsalihaksiani ja istuin täysin suorassa lantion päällä. Kaikista eniten olin ihmeissäni kuitenkin siitä, miten paljon uusi istunta vaikutti hevoseen. Teemu ryhdistäytyi allani 100% ja otti takajalkoja paremmin alleen. Ihan kuin taikatemppu! Tätä sitten hioimme ravissa ja laukassa että istuntani pysyisi uudessa asennossa.
Oli ihana päästä viimein istuntatunnille, jollaiselle olen halunnut jo pitkään. En ole yhtään pitänyt omasta istunnastani, sillä tuntuu että varsinkin Teemun selässä hölskyn kuin perunasäkki jalat heiluen milloin mihinkin ja käsien olevan miten sattuu. Videoita ja kuvia katsoessani ei se kuitenkaan näytä todellakaan niin pahalta miltä itsestäni tuntuu. Nyt kuitenkin sain paljon vinkkejä, kuinka jalat pysyvät kurissa ja istunta muutenkin kasassa. Tätä vaan harjoittelemaan, niin eiköhän hyvä tule pikkuhiljaa (;

Tiistaina kävin ratsastamassa Viksun, jonka jalka on taas tervehtynyt joten pääsin kunnolla työskentelemään. Vähän kuitenkin varoin enkä vaatinut niin aktiivista liikettä ettei vaan mitään sattuisi uudelleen, kenttäkin kun on ollut nyt aika sohjoa joistain kohdista. Viksu oli mukava ja liikkui hyvin, mutta kyllä huomasi että varoo selvästi kentän pohjaa eikä uskaltanut rentoutua ja pyöristyä niinkuin normaalisti. Myös vesilätäköt inhottivat sitä hirveästi ja aina pää nousi ylös ravatessa märistä kohdista, iu, senkin prinsessa! ;)
Keskiviikkona ratsastelin aika samalla tavalla kuin tiistainakin, muutamia ympyröitä, siirtymisiä, väistöjä ja temponvaihteluja. Viksu oli jälleen kiva. Odotan vaan niin paljon että kenttä sulaa niin pääsen Viksunkin kanssa reenaamaan kunnolla!

kunnollisia treenejä odotellessa! (viksu syksy 2012)
Perjantaina oli taas vuorossa Teemun liikutus, oli taas maastolenkin vuoro jonne lähdin Aadan ja Viljan kanssa. Tarkoituksena oli ottaa muutakin kuin käyntiä, mutta muutamia ongelmia ilmeni että menimmekin sitten maneesiin ottamaan ravia ja laukkaa. Teemu oli aika hyvä ja sain sen hyvin läpi.

Lauantaina olimme koulutunnilla ja voi että miten hyvä fiilis jäi tunnin jälkeen! Se tunne, kun sain Teemun ratsastettua yhtä hienoksi mitä kuukausia takaperin gramaaneilla. En olisi ikinä uskonut kehittyvämme näin nopeasti tähän pisteeseen, että alunperin niin hirveän vaikea hevonen joka ei uskaltanut luottaa ja rentoutua, liikkuu kuuliaisena hyvässä peräänannossa ilman mitään apuohjia!
Aloitimme ihan ravissa ratsastamaan taivutellen paljon molempiin suuntiin volteilla ja ympyröillä. Alku tuntui taas vaikealta ja niskaa ei meinannut saada pyöreäksi, mutta tarpeeksi pitkään verkatessa Teemu alkoi liikkumaan oikein hyvin ja tuli pehmeäksi edestä. Tätä samaa teimme myös laukassa, eli keskityimme hevosen rentoutumiseen ja pehmeään liikkumiseen. Muoto sai olla aika matalana, kunhan hevonen pysyi pehmeällä tuella eikä painanut kädelle. Pikkuhiljaa rupesimme nostamaan muotoa korkeammaksi ja takajalkoja alle. Teemu oli hyvin kuuliainen, mutta sain kyllä muistuttaa usein pohkeella että ravi pysyy aktiivisena eikä lössähdä.
 Lopuksi, kun hevonen oli korkeassa muodossa lyhyemmässä ravissa, pyysimme ravia enemmän eteen aika äärirajoille, jolloin askel pitenee ja vahvistuu ja hevonen joutuu käyttämään lihaksiaan kunnolla. Teemua avitettiin maastakäsin raipalla napauttamalla vähän takajalkoihin, jotta se lähtisi rehellisesti eteen. Tätä saatiin hetken aikaa treenata, kunnes sain sen itse reagoimaan oikein pohkeeseen. Voi vitja miten hienot liikkeet siitä loppujen lopuksi irtosi! En ole varmaan ikinä saanut siitä niin isoa ja eteenpäinpyrkivää ravia, jesjesjes! Olin erittäin tyytyväinen tunnin jälkeen ja Teemu sai hurjasti rapsutuksia ja taputuksia ja annoin sen ravata eteen alas loppuravit.

Nyt sunnuntaina tätä tekstiä kirjoittaessa huomaa, että eilen tuli ratsastettua lähemmäs kaksi tuntia, selkä- ja vatsalihakset ovat aivan jumissa! Nyt ei niin omatunto kolkuta vaikka jätin salitreenin väliin ;)
Videoita en ole nyt julkaissut miltään tunneilta, sillä yritän säästää niitä tulevaan Teemuvideoon. 
Palaillaan taas !

38 kommenttia:

 1. Onko toi Teemun satulahuopa vähän iso, vai onko se vaan valunut taaksepäin? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teemulla on kuvissa estesatula ja estehuopa, joka on vähän ratsastuksen aikana päässyt valumaan taaksepäin :)

   Poista
 2. Voi että te ootte kehittyneet! ♥(: Vau, mahtavaa työtä Emmi! (: Tykkään sun blogista aivan hirveesti!(: Laadukkaita kuvia ja hyviä tekstikokonaisuuksia!

  VastaaPoista
 3. Istuntas on näissä vikoissa kuvissa paljonpaljon parempi kuin ennen! Istuntatunnista oli siis paljon apua! Hienoa työtä oot Teemun kanssa tehnyt! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että muutkin huomaavat istunnassa muutosta, kiitos! :)

   Poista
 4. teemu näytttää tosi hienolta nyt, hyvä emmi! :)

  VastaaPoista
 5. Miten voi olla noin hyvä ratsastamaan :o oot aivan hirveen hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, kiitos! Vaikka erittäin paljon on mulla puutteita vielä ratsastuksessa, mutta niinhän sitä sanotaan että ratsastuksessa ei voi koskaan olla täysin valmis :)

   Poista
 6. kyllä istunnassas huomaa heti eron! olis niin mageeta päästä itekkin Airan tunnille kokeilemaan, mitä nyt huomannut sen vaikutusta useilla. :) Teemu -videota odotellessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, ihan kuin taikaiskusta tuli hirvittävän suuri muutos :)

   Poista
 7. Löysin blogis ns. 'uudelleen' ja ai että en muistanutkaan kuinka ihana tää on! Onko Teemu Aadan heppa? Ja johtuuko se ettet hyppää Teemulla paljoa susta vai omistajasta vai kenties hevosesta itsestään? :)
  Tosi hienosti näytätte menevän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja ei, Teemu on erään naisen hevonen, jolla käyn ratsastamassa aina kun omistaja ei itse pääse. Syy hyppäämiseen johtuu oikeastaan meistä kaikista :)

   Poista
 8. Millasella objektiivilla kuvat on otettu? Tosi hyvän laatusia ja blogiis on kiva seurailla, voitko joskus tehä erikoispostauksen liittyen kuvanmuokkaukseen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat on otettu 18-105mm objektiivilla. Kiitos ideasta, voisin ehkäpä toteuttaakin tuommoisen postauksen :)

   Poista
 9. Te olette kyllä kehittyneet ihan hirvittävästi. :) Olet kyllä niin hyvä ratsastaja, että ei mikään ihmekään, että kehitys on tapahtunut nopeasti! ;)

  Voi, on Teemu päässyt hyvälle tallille asumaan, kun on niin elämäniloiseksi tullut. :) Hauska varmaan huomata hevosessa noin suuri muutos. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosiaan hyvin erikoista, miten voi hevonen muuttua ikäänkuin ihan toiseksi hevoseksi piristyessään!

   Kiitos oikein paljon :)

   Poista
 10. Hitsit ootte kehittyny! Jotenkin ryhdikkään näköisenä liikkuu tuo teemu ja ihan oikeesti nuo sun ratsastustaidot on niin ihanat♥

  Teemu videota odotellessa ;)

  VastaaPoista
 11. Vau, Teemu näyttää ihan mielettömän upeelta ja sun istuntakin ihan tosi paljon paremmalta noissa kuvissa! :) Näyttää siltä, että sovitte tosi hyvin yhteen! Ja vitsi että ootan aina innolla sun postauksia, ehkä paras blogi ikinä ;)

  VastaaPoista
 12. Teemu on tosiaan hieno ja kulkee hienosti. Olisiko sulla vinkkiä miten ratsastan hevosta joka on laiska poni, kuin kameli ja sitä saisi yhtenään käskeä ja herkkä kun mikä suusta? Eilä liiku millään eteen :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kyseessä on ratsastuskouluponi, on vähän vaikeampaa neuvoa, sillä ratsastustunneilla kun ei voi oman pään mukaan mennä. Mutta kannattaa, jos siis mahdollista, ottaa alkuun ohjat kevyesti tuntumalle, nostaa ponin pää ylös, pyytää poni terävästi heti erittäin reippaaseen raviin ja ravata pari kierrosta niin reippaassa temmossa kun ponin vaan saat eteen. Sen täytyisi reagoida _heti_ pohkeeseesi, voit tehostaa pohjetta napauttamalla heti pohkeen annon perään raipalla joko kaulalle tai lautaselle, kumpaan poni reagoikaan paremmin.
   Saman voit tehdä laukassa, pyydät niin reipasta laukkaa eteen kun vaan saat etkä välitä ohjastuntumasta yhtään, sillä ensin on tärkeää saada liike eteen ennenkuin voit alkaa työstämään ponia. Otat itse asenteen, että nythän tämä poni tottelee, sillä jos et tee ponille selväksi olevasi pomo, ei se varmastikaan tottele sinua rehellisesti.
   Ja aina, kun poni tekee oikein, muista kehua sitä tai antaa vaikka käyntitauko, silloin poni tietää tehneensä tehtävän hyvin ja saattaa olla miellyttävämpi.

   Tämä tuli ensimmäisenä mieleen, sillä itse teen laiskoilla hevosilla juuri tätä että suht pitkällä ohjastuntumalla hevonen vaan kunnolla eteen pohkeen ja raipan avulla, eikä yhtään anna sen tehdä oman pään mukaan. Tsemppiä :)

   Poista
  2. Kiitos, että jaksoit neuvoa! Kyseessä ei ole ratsastuskouluponi vaan poni, jolla käyn usein vain ratsastelemassa. Olenkin yrittänyt tehdä noin, mutta poni ei kuuntele pohjetta ja raipasta tulee pukkeja aika helposti.. Laukkaa se ei edes nosta. Vaan jää jumittamaan älyttömän hidasta ravia tai siirtyy jääräpäisenä miniotuksena mummokäyntiin ja vaikkakuinka antaa pohjetta ja raippaa ei se liiku.. Niin, ennenkuin kuulee jonkun äänen joka pelottaa ja sitten lähtee alta juoksemaan ja pian taas lysähtää mahansa kanssa samaan laiskaan tempoon. Jännä miten poni kuitenkin syntyy uudelleen kun näkee esteitä tai jos poistutaan tallipihast maastoon. Silloin alkaa kierrokset käydä ja sitten minua viedään hurjaa kyytiä eikä tietoakaan läskistä liikkumattomasta itsepäisestä pikkuponista.. Mutta kiitos vielä vastauksesta. Ponit vain osaa tuon homman kumman hyvin! :D

   Poista
  3. Voi että kuullostaa kyllä possulta ponilta! Tekisi mieli nousta itse kyytiin ja pistää se liikkumaan x) Kuullostaa siltä, että poni on kyllästynyt kouluratsastukseen kentällä. Voit kokeilla, jos pystyt, yrittää ratsastaa maastossa koulukiemuroita jos poni siellä liikkuu paremmin. Tai auttaako, jos laitat kentälle puomeja ja pyrit niiden avulla saamaan siihen hieman intoa.

   Poista
 13. Kenen valmennuksessa olit? :) Hienoja kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aira Toivolan istuntatunnilla ja siis koulutunnilla kaverini Aada avusti.

   Poista
 14. istut tosi hyvin! ja teemu kulkee hienosti! hyvä te:)

  VastaaPoista
 15. Sama juttu meillä. Kun ostimme nykyisen hevoseni, sai sille antaa koko ajan käskyjä eteenpäin. Muutama viikko sen jälkeen, kun hevonen muutti meille monen muun hevosen seuraksi, huomasin että se on virkistynyt ihan hirveästi ja kulkee eteenpäin ilman, että annan koko ajan pohjetta tai raippaa. Eli kyllä se ilmapiiri ja kaverit tekevät ihmeitä ! ;) Ihana blogi ja sun istunta parani huomattavasti. Jatka samaan malliin Emmi ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla että myös sun heppa on piristynyt! Ja kiitos oikein paljon kehuista :)

   Poista
 16. Wau, sun istunta on kyllä muuttunut todella paljon!
  Ihan näin btw, että sitten kun Viksunkin luona kenttä sulaa ja pääsette kunnolla hommiin, olisi kiva jos saisit jonkun kuvaamaan teidän menoa! Olisi kiva saada sitten Viksustakin välillä kuvapainotteisempi ratsastuspostaus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ehdottomasti aion kysyä kuvaajaa, sillä ärsyttää itseänikin etten ole puoleen vuoteen saanut meistä mitään ratsastusmateriaalia :( :)

   Poista
 17. Sä ratsastat tosi hyvin ja söpöjä kuvia Teemusta :)

  VastaaPoista
 18. ootte kyllä kehittyneet ihan hurjasti Teemun kanssa ja istuntaskin on parantunut! :) tosi kiva postaus jälleen kerran!

  VastaaPoista
 19. Wau toi sun istunta on parantunut jo nyt ihan hirveesti ! Hassua, miten näin lyhyessä ajassa voi saada noin paljon aikaan ! Oot ratsastajanakin kehittyny ihan huimasti ja sen kyllä huomaa ! Sun blogia on tosi kiva lukea, kohtelet hevosia hellästi mutta jämäkästi ja mikä tärkeintä kohtelet niitä hevosina, et koneina. Tälläisen kuvan sinusta ainakin saa :) oley hyvä kirjoittamaan ja varsinkin kuvaamaan ! Hyvää kevättä ja kaikkea hyvää sinulle Emmi ! :)
  -Aino

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aino ihanasta kommentista ja kiva kuulla että olet saanut minusta tuollaisen hyvän kuvan :) Hyvää kevättä myös sinne!

   Poista
 20. Olet tosi hyvä ratsastaja! Ja ihanat kuvat.(: Voitko josku tehä varustepostauksen Teemun varusteista?(: Ja millo tulee kysymyspostaus?(: Hyvää kevättä Emmi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Katsotaan, teenkö joskus varustepostausta, Teemullakaan kun ei mitään erikoisia varusteita ole :/ Ja ehkä vähän keväämmällä tulee kysymyspostaus :)

   Poista