Peräänannon merkitys
Nykypäivänä ratsastus koetaan jo enemmänkin suorituksena kuin kivana ja huolettomana harrastuksena. Ratsastuskouluissa kokeneemmat katsovat nuorempien ja aloittelijoiden ratsastusta nenänvartta pitkin ja löytävät paljon huomautettavaa niin ratsastusasennosta kuin apujenkäytöstä sekä oikeastaan ihan mistä tahansa. Sana peräänanto leviää tallilla ja sitä kuulee yhä nuorempien ja nuorempien ratsastajien suusta. "Saitsä Pollen tänään peräänantoon?" Tätä spekuloidaan tyttöjen kesken pitkään, ja jos joku ei ole syystä tai toisesta, tai ihan vain kokemattomuudestaan, saanut poniaan peräänantoon, on se nolo juttu ja ratsastaja on todella huono.
"Mun on pakko saada tää poni peräänantoon tai mua haukutaan" , on ajatus, mikä varmasti pyörii tai on pyörinyt monien tuntilaisten mielessä. Ratsastus muuttuu suorittamiseksi eikä kehuja tule kavereilta mikäli se ponin kaula ei kaartunutkaan.
Peräänantohan tarkoittaa hevosen liikkumista rentona, joka lähtee koko kropasta. Liike on tasaista ja eteenpäinpyrkivää, niska on hevosen korkeimpana kohtana. Takajalat astuvat pitkälle rungon alle ja suu vaahtoaa valkoisena. Ohjastuntuma on pehmeä ja kevyt ja hevosen on turvallista tukeutua kuolaimeen.
Tältä suurinpiirtein näyttää peräänannossa kulkeva hevonen.
Se, ettei hevonen kulje heti oikein, ei ole vakava asia. Peräänantoon ei hevosta saada 'tosta noin vaan', se tulee ajan kanssa ja kun hevosen kanssa yhteistyö sujuu. Aloittelijoiden ja kokemattomien ei tarvitse keskittyä kyseiseen asiaan tai stressata siitä, on okei että poni kulkee pää ylhäällä eikä ravaa selkäänsä käyttäen. Ennenkaikkea keskitytään siihen, että poni kuuntelee terävästi ratsastajan apuja ja tekee sen, mitä siltä käsketään. Kun perusasiat ovat kunnossa ja ratsastaja osaa itse käskeä hevosta töihin, voidaan pikkuhiljaa keskittyä hakemaan hevosta oikeanlaiseen työskentelymuotoon. Peräänanto on asia, jonka kanssa ei kannata eikä täydy kiirehtiä.
Muodon ja peräänannon ero
Etenkin nuorempia hevosihmisiä kiinnostaa, mikä ero on peräänannolla ja muodolla. Mistä tietää että hevonen oikeasti on peräänannossa ja työskentelee oikein?
Kuten ylempänä kuvailin peräänannossa liikkuvaa hevosta, se on rento ja tasainen ja selässä on helppo istua. Kokeneemmat osaavat tuntea selkään, että hevonen ravaa käyttäen takajalkojaan hyvin rungon alla ja liike on voimakkaampi ja askel pidempi.
Muodossa hevonen on kirjaimellisesti pyöreässä muodossa kaulastaan, mutta siihen koko asia jääkin. Hevonen tällä tavoin saattaa luistaa kunnollisesta liikkumisesta ja huijata ratsastajaa pyöristämällä kaulaansa. Monet etenkin nuoremmat ratsastajat saattavat olla aivan innoissaan, jos hevonen kulkee kaula kaarella ja ajattelevat että jes, tämä on nyt peräänannossa, mutta todellisuudessa se ei ole yhtään sen ihmeellisempi juttu kun jos hevonen pitää päätään ylhäällä. Se ei kaulan pyöreydestä huolimatta ravaa koko kropastaan eikä työstä itseään millään tavalla.
On myös hevosia, jotka pakoilevat kuolaintuntumaa juurikin pyöristämällä kaulaansa ja turpa osoittaa ryntäitä kohti. Tämä on erittäin paha liikkumistapa joka treenaa hevosta väärin. Tuntuman pakoilemiseen on aina jokin syy, oli se sitten hevosen omakeksimä keino luistaa työnteosta tai sitä on joskus satutettu niin, että kipu on tuntunut suussa.
Lisätty ravi (kuva googlesta) |
On erilaisia keinoja, joilla hevosta voi työstää peräänantoon, ja kuten ihmisetkin, jokainen hevonen on erilainen liikutettava ja se on saatettu opettaa eri tavalla työskentelemään kun toiset. Pääpiirteittäin kaikki lähtee ratsastajasta itsestään, täytyy omata suhteellisen hyvän tasapainon sekä tasaiset ja pehmeät avut. Kun hevonen kokee ratsastajan kaveriksi ja mukavaksi selässä, on sen paljon helpompi rentoutua ja liikkua tyytyväisenä. Yhteinen sävel löytyy ja ratsastus on harmonista.
Olen ratsastanut monilla erilaisilla ja erityyppisillä hevosilla, niin siroilla kuin kookkailla, massiivisilla, suurilla, pienillä, lyhytkaulaisilla ja pitkäkaulaisilla. On hevosia jotka pyrkivät itse eteen ja joita saa jarrutella, ovat herkkiä suusta ja reagoivat pienenpieneen apuun, sekä on niitä, jotka saa kunnolla käskeä eteen ja avut joutuvat olla suuria jotta ne vaikuttavat hevoseen.
Aloitan itse ratsastamalla ensin hevosen hyvin eteen, se on peräänannon perusta, sillä et voi lähteä työstämään hitaasti ja laiskasti liikkuvaa hevosta. Pikkuhiljaa houkutellaan hevonen ohjastuntumalle puolipidätteillä sekä taivutuksilla. Kun hevonen vastaa pidätteeseen myötäämällä niskasta, samanaikaisesti myös ratsastajan täytyy rentouttaa käsi jotta hevonen saa tilaa liikkua. Taivuttamalla hevosen läpi molempiin suuntiin yhtä hyvin, sen saa paremmin suoraksi alleen. Vain puoliksi ratsastettu hevonen helposti lähtee ryntäämään lapa edellä varsinkin volteilla, eikä hevonen ole tällöin täysin hallinnassa. Siksi molempiin suuntiin ratsastaminen on hyvin tärkeää.
Hyvin vertynyt ja taivuteltu hevonen yleensä kevenee ja herkistyy itse ja peräänanto rupee tulemaan itsestään. Kokoajan on kuitenkin huolehdittava, että hevonen ravaa omalla moottorillaan eikä jää laiskottelemaan. On monia asioita, joihin täytyy kiinnittää samanaikaisesti huomiota, ja se on edelleen itsellenikin hyvin vaikeaa. Täytyy muistaa pitää katse edessä ja seurata ympäristöä, täytyy muistaa nojata hieman taakse, pitää kantapäät alhaalla, nyrkit suorassa ja pysyä rentona mutta jämptinä. Hevosen täytyy reagoida apuihin ja olla kokoajan aktiivinen. Ei kuullosta helpolta, eikä se sitä olekaan. Siksi peräänanto ei voikaan tapahtua heti samalla sekunnilla. On kuitenkin mahtava tunne, kun saavuttaa yhteisen sävelen ja huomaa, kun hevonen työskentelee oikein. Oma ratsastus helpottuu ja paranee huomattavasti kun selässä ei pompi eikä kädet joudu kannattelemaan hevosta, eikä kokoajan täydy antaa pohjetta saadakseen hevosta pysymään liikkeessä.
On monia huonoja tapoja ratsastaa hevonen niinsanotusti väkisin muotoon. Tästä en sen enempää mainitse, sillä mielestäni asiassa ei ole mitään kerrottavaa, väärinratsastus on aina väärinratsastus eikä sitä haluta opettaa kenellekään. Näihin huonoihin ratsastustapoihin lukeutuu mm. rollkur, josta monet varmasti jo tietävät. Siinä hevonen juuri aikaisemminmainitusti pakoilee kuolaintuntumaa, tai se on vedetty apuohjilla virkkuukoukun muotoon.
Rollkur. Hevonen on luotilinjan takana, turpa kohti ryntäitä. (kuva googlesta) |
Hevonen on luotilinjalla ja työskentelee oikein. (kuva googlesta) |
Tästä päästäänkin asiaan nimeltä apuohjat, jotka oikeinkäytettynä auttavat etenkin nuoria hevosia hakeutumaan peräänantoon ja saamaan oikeanlaista muotoa. Tämä on hevospiireissä hyvin kiistelty aihe, apuohjilla on kannattajia mutta myös vastustajia. Toisten mielestä apuohjat ovat aivan väärä tapa kouluttaa hevosta ja ne pitäisi hävittää kokonaan, joidenkin mielestä ne ovat hyvä keino auttaa ratsastajaa mikäli hevonen on esimerkiksi haastava tai heittelee päätään. Lisäksi apuohjia saatetaan käyttää juoksuttaessa hevosta. Vaikkei ratsastaja olisikaan selässä, hevosen halutaan silti työskentelevän koko kropasta ja liikkuvan pyöreässä muodossa.
Oma mielipiteeni apuohjiin on myönteinen ja mulle on okei, että niitä käytetään. Ne ovat oikein käytettynä hyvä apu niin ratsastajalle kuin hevosellekin, eivätkä satuta tai auta hevosta liikkumaan väärin. Itsellä ei ole kovinkaan paljoa kokemusta mistään apuohjista, sillä en ole ratsastettavilla hevosillani niitä tarvinnut missään tilanteessa. Nyt kuitenkin uudella ratsulla Teemulla, kuten monet ovat jo varmaan havainneet, käytetään apuohjia nimeltä gramaanit. Syy, minkä takia niitä kyseisellä hevosella käytetään, on omistajan ja meidän välinen asia, mutta siihenkin on järkevä tarkoitus eikä asia välttämättä kuulu ulkopuolisille. Lyhyesti sanottuna ne kuitenkin auttavat sekä hevosta että ratsastajaa.
Toivottavasti asiasta kiinnostuneet jaksoivat lukea tämän analyysin ja saivat avarrettua asiaa edes vähäsen :) En kertonut jokaisesta asiasta täysin tarkasti vaan pääpiirteittäin, että asia selkiytyy ja sen pääpointti tuli selville. Voi olla, että tästä jotkut saattavat saada jotain kipinää ja osa kirjoittamastani saattaa vaikuttaa toisen mielestä väärältä. Tässä olen kuitenkin maininnut asioita, jotka löytyvät ihan hevostietokirjoista, googlettamalla ja ovat asioita joita on opetettu niin ratsastuskouluissa, teoriassa ja käytännössä ja valvovan silmän alla. Jos joku löysi jotain virheitä, voitte niistä mainita ja korjata, en itsekään ole todellakaan vielä niin hyvä ratsastaja että kaikkea tietäisin joten epäkohtia saattaakin tekstistä löytyä. Ratsastus on laji, joka on ikuista oppimista eikä koskaan kukaan ole täysin valmis ja täydellinen!
Kommentoikaa myös, oliko hieman erilainen postaus hyvä juttu ja haluatteko kenties joskus lukea uudelleen tämäntyylisiä pohdintoja blogissani :)
hevonen = ystävä <3 |
Tää oli kiva ja mielenkiintoinen postaus! Pisti kyllä ajattelemaan :)
VastaaPoistajoo oli tää mun mielestä tosi kiva postaus, lisää tän tapasii vaa :)
VastaaPoistaOli tosi kiva postaus:) Mutta olen kyllä reilusti erimieltä tuosta: "Muodossa hevonen on kirjaimellisesti pyöreässä muodossa kaulastaan, mutta siihen koko asia jääkin. Hevonen tällä tavoin saattaa luistaa kunnollisesta liikkumisesta ja huijata ratsastajaa pyöristämällä kaulaansa. Monet etenkin nuoremmat ratsastajat saattavat olla aivan innoissaan, jos hevonen kulkee kaula kaarella ja ajattelevat että jes, tämä on nyt peräänannossa, mutta todellisuudessa se ei ole yhtään sen ihmeellisempi juttu kun jos hevonen pitää päätään ylhäällä. Se ei kaulan pyöreydestä huolimatta ravaa koko kropastaan eikä työstä itseään millään tavalla."
VastaaPoistaSe, että hevonen alkaa pehmentyä kädelle ja joustaa yhtään niskasta (ja vaikka muodon myötä) on parempi kuin se, että heovnen juoksee niska jäykkänä ihan kokonaan ryntäille. Tietysti muoto ei ole kuin suurimmaksi ulkonäkö seikka, mutta on se hevoselle ehdottomasti parempi tila työskennellä kuin päätaivaassa. Jos on tarpeeksi taitoa niin ratsastajan ja hevosen osalta tavoitella peräänantoa niin tietysti ei muoto merkkaa mitään, mutta ilman mahdollisuutta siihen parhaaseen niin toki muoto on edistystä. Esim. ratsastuskoululaiselle hyvä muotokin voi olla jo tarpeeksi iso tavoite ja on hevosellekkin parempi kulkea muodossa kuin korvat ratsastajan suussa. Tietysti jotkut fuskaa painamalla kädelle ja työntämällä turpaa ryntäisiin, mutta hyvän muodon ja sen kun hevonen tosiaankin vain laiskottelee, huomaa heti. Toisaalta olen samaa mieltä tuosta kaikesta, mutta kommentoit että muoto ei ole mitään esim. pikkuratsastajallekkaan niin kyllä se on. Tottakai muotokin vaatii hevoselta myötäämistä niskasta, vaikka se onkin vielä erittäin kaukana siitä miltä peräänannon kuuluu näyttää ja tuntua.
Muuten erittäin asiallinen ja kiva postaus, saa jatkossakin kirjoittaa tälläisiä pohdintoja:)
Kyllä, olen samaa mieltä kanssasi asiasta, että se on hyvä juttu jos poni pyöristää kaulaansa hieman, se on parempi kun mitään. Tuossa pointtina kuitenkin oli juurikin tämä enemmänkin ohjalle painaminen ja että poni laiskottelee pyöristämällä kaulansa välttääkseen ohjastuntumaa tai laahustaa itseään eteenpäin. Mikäli poni on muutoin hyvin avulla ja liikkuu reippaasti pyöristäen kaulaansa, se on jo ihan eri juttu ja paljon parempi liikkumistapa kun että poni kulkee niska jännittyneenä pää kohti taivasta. Tekstin tosiaan saattaa ymmärtää monella tapaa mutta tämä siis ideana :)
Poistakiva postaus! mutta toi bohemian peräänantokuva ei kyllä ole mikään maailman parhain, koska ohja löysänä = ei tuntumaa = hevonen ei mene "pohkeesta kohti ohjaa", ja suukin aika pahasti auki.
VastaaPoistaMun mielestä taas toi Bohen p-anto kuva on loistava esimerkki, hevonen tukeutuu ulko-ohjaan jolloin sisältä voi huoletta päästää ilman että poni karkaa avuilta. Toki ratsastustyylejä on monia, joku kuppikunta taas haluaisi hevosen molempien ohjien tuelle.. Se ei kuitenkaan tainnut olla nyt pointtina tässä.
PoistaTossahan ei näy ulko-ohjaa, eli se on varmasti tuntumalla. Toki sillon kun myödätään sisäohjasta, hevonen yleensä seuraa kuolaintuntumaa ja hakeutuu matalempaan muotoon, mutta kuva on kuitenkin vaan järkyttävän pieni hetki eikä sen perusteella voi sanoa mitään. (:
PoistaKyllä kyseisessä kuvassa Bohemia todella on peräänannossa. Ratsastaja myötää sisäkädellä mutta samanaikaisesti pitää ulko-ohjaa tuntumalla, jottei kuolaintuntuma katoa vaan hevonen tukeutuu kuolaimeen.
PoistaSuu ei ole ponilla auki, vaan Bohemialla on tapa rentouttaa ja leikkiä ylähuulella, ja kuvanottohetkellä se on sattunut juuri rentoutumaan ja saattaa siksi näyttää että avaa suutaan.
tää oli tosi hyvä postaus ! (:
VastaaPoistahyvä postaus :)
VastaaPoistaTälläsia ehdottomasti lisää! :)
VastaaPoistaEräällä yksityistallilla monet kokeneemmat sahaavat hevosen muotoon / peräänantoon.
VastaaPoistaTodella harmittava juttu :(
Poistano huhhuh pitää olla kyllä aika taitava että saa sahaamalla hevosen peräänantoon:D ei taida olla ihan oikea peräänanto
PoistaKokeneemmat ratsastajat, he ihan selvästi sahaavat käsillään hevosen niskan muotoa kohti. Tietenkin ratsastavat pohkeilla apuna, mutta minun mielestäni tuo sahaus menee ihan yli.
PoistaSahaaminen ei tarkoita sitä että hevonen kiskottaisi muotoon vaan sitä että ratsastaja vetää hulluna ohjasta saadakseen hevonen "rauhoittumaan" tai pysähtymään kirjoittakaa YouTubeen "effects off the bit" nii näätte mitä sahaaminen oikeasti tarkoittaa..
PoistaMeidänkin tallilla eräs tyyppi sahaa hevosen muotoon. Sama tyyppi arvostelee toisten ratsastusta yms.
PoistaTosi hyvä teksti. Kirjoiti hyvin ja selkeästi ja havainnollistavat kuvat vielä antoivat viimeisen silauksen sille, että luettu teksti on ymmärretty. Kiitos Emmi! Sain jotenkin hirveästi treenausmotivaatioita tästä. :)
VastaaPoistaHyvä jos postaus miellytti ja mahtava kuulla että sait jopa treenimotivaatiota itsellesi ! :)
PoistaTää oli tosi mielenkiintoinen postaus (:
VastaaPoistaOma hevoseni on juuri palautumassa sairaslomalta (liikuntaa lisätään asteittain) ja juteltiin parin tutun kautta noista gramaanien käytöstä. Hevonen on iso ja jäykkä pv, joka on melko haastava ratsastaa. Tultiin siis siihen tulokseen, että kerran-pari viikossa otetaan liikuntaan mukaan gramaanit, jolloin hevonen tulisi ratsastettua edes joskus oikeinpäin.
Olen ennenkin ratsastanut gramaaneilla, mutta yhä vähän mietityttää, minkä sormien välissä gramaaneja pidetään ? Olen tähänasti pitänyt nimettömän ja keskisormen välissä. :D
Uskon että valintanne käyttää gramaaneja muutaman kerran viikossa on kannattavaa ja auttaa etenkin itseäsi jos hevonen on juurikin vahva ja jäykkä kuten mainitsit :)
PoistaMyös itse pidän gramaaneja nimettömän ja keskisormen välissä, sillä pystyn sillätavoin liikuttelemaan sekä oikeaa ohjaa että apuohjaa ja löysäämään apuohjaa tarvittaessa pitäen kuitenkin itse ohjan tuntumalla.
tää oli tosi kiva postaus ja sain motivaatiota oman heposen kanssa :) oltiin vähän ajauduttu umpikujaan, koska oma kiinnostus lopahti sitä myötä kun tuli takapakkia ja nyt sain intoa alkaa taas työstää. jännä miten ihan perus teksti normaali asiosta vaikuttaa jonkun toisen kirjottamana näin paljon :o. kiitos tästä! ;)
VastaaPoistaJes, kiva kuulla! Hyviä treenihetkiä :)
PoistaKiva välillä tämmönenki postaus ja näitä lisää (: Tee myös sellainen päivä hevosen näkökulmasta postaus uudestaan!
VastaaPoistaTosi selkeää teksitiä ja ihan todella mielen kiintoinen aihe!
VastaaPoistaJa se on mahtava tunne kun tuntee että hevonen menee edes 3 askelta peränannossa!
mulle tuli tämmöne tosi tyhmä kysymys, että mitä tarkoittaa kun hevonen käyttää selkää tai jotain sen tapaista?
VastaaPoistaHmm, mitenhän tämän osaisin selkeästi selittää..!
PoistaKun hevonen ei kulje peräänannossa, vaan kaula ja niska jännittyneenä, myös koko hevonen on lihaksistaan jännittynyt, juurikin tämä selkä. Ravi on lyhyempää ja pompottavampaa, jolloin selässä on vaikeampaa istua tasaisesti. Kun hevonen liikkuu peräänannossa, se rentouttaa niskan, kaulan ja selkälihakset, askel tuntuu ja näyttää pidemmältä ja liikkeestä tulee tasaisempi.
kun hevonen käytttää selkää, se nostaa selän ylös, ja alkaa käyttämään selkälihaksia :)
PoistaTodella mukava postaus, itse olin myös vähän miettinyt peräänantoa jne. Nyt sain jonkinlaisen selityksen siihen :)
VastaaPoistaEntisellä ystävälläni oli tapana huutaa minulle kentän laidalta, jos hänen silmäänsä poni meni peräänannossa ja taputtaa ponia. Itse en edes keskittynyt koko asiaan, koska keskityin ratsastukseen ja siihen, että vähän koulutettu poni olisi tyytyväinen allani. Toinen ystäväni välittää vain siitä, että ratsu menee kaula kaarella koska hän ei ymmärrä että hevonen voi helposti huijata ratsastajaa menemällä kaula kaarella. Ystäväni mielestä ratsu menee oikein, kun kaula on kaarella ja pää alhaalla.
VastaaPoistaKuten tekstissäkin mainitsin, se on tuttu juttu etenkin näillä nuoremmilla ja kokemattomimmilla, että helposti luulee ponin kulkevan peräänannossa jos se taittaa niskaansa pyöreäksi. Itsekin luulin pienempänä niin kunnes karu totuus valkeni ja sain tietää ettei poni olekaan liikkunut peräänannossa!
PoistaHyvä kuulla jos ratsusi liikkuu peräänannossa vaikkei kovin koulutettu ole :)
todella selkeästi selitetty asia. minun mielestäni apuohjat ok hevosella. kunhan niitä ei laita todella kireällä,jolloin ne vaikuttaisivat hevosen normaaliin työskentelyyn :) itse käytän piuhoja vuokrahevosellani. niistä on suuri apu ollut. ja todellla hienosti menet bohemialla tuossa yhessä kuvassa!
VastaaPoistaeikö hevonen voi mennä peräänannossa jos sen suu ei vaahtoa? mitä suun vaahtoominen edes tarkoittaa, tai siis mietn se liittyy peräänantoon?
VastaaPoistaKyllä hevonen voi kulkea peräänannossa vaikkei suu vaahtoakaan. Suun vaahtoaminen on kuitenkin hyvä merkki siitä, että hevonen on rento ja niinsanotusti maistelee kuolainta suussaan. Tällöin se keskittyy työntekoon ja on kevyt ratsastettava, kuten peräänannossa liikkuvan hevosen kuuluisikin olla :)
PoistaKun suu vaahtoaa, sanotaan myös usein, että hevosen suu toimii hyvin. :)
PoistaJa loppujenlopuksi hevosen suun vaahtoaminen ei liity mitenkään peräänantoon :) monet hevoset vaahdottaa suuta aina kuolaimet suuhun saadessaan.
Poistatää oli hyvä ja mielenkiintoinen postaus! :)
VastaaPoistaSuun vaahtoamisesta tuli mieleen meidän poni, joka ei kyllä todellakaan mene yleensä peräänannossa vaan pyöristää vain niskaansa.. Silti sen suu alkaa vaahdota kun kuolaimet ovat suussa. :D Eli joko sekin on todella yksilöllistä tai meidän poni on aina rento. Selitit asiat mistä kerroit tosi hyvin ja uskon ettei kovin monelle jäänyt epäselväksi mitä yritit kertoa. (:
VastaaPoistaPonin ei välttämättä tarvitsekaan liikkua peräänannossa saadakseen suuhun vaahtoa, se kuitenkin tarkoittaa että ponin suu toimii oikein ja maistelee kuolainta suussaan, mikä keventää yleensä ohjasotetta :)
PoistaTää oli tosi mielenkiintonen postaus! Mä en ite oo ihan kaikkea ehtyny vuoden ratsastus kokemuksella ymmärtää, mut tää valas asiaa taas aika paljon. Ja sit mun toinen osia, joka ei liity postaukseen. Ootko poistanu sun yt tilin, kun en taho löytää sitä.:)
VastaaPoistaHaastoin sut (:
VastaaPoistahttp://sonja-ja-kauramopot.blogspot.fi/2013/01/2-haaste.html
Tää oli todella hyvä postaus, koska nykypäivinä monella tallilla on tullut tärkeämmäks se meneekö hevonen/poni muodossa kun se että ratsastus oli hauskaa ja tunnista jäi hyvä mieli. Oli tosi hyvä et otit asian puheeks koska näin on asia:)! muutenkin sun blogia on tosi kiva lukea ja teet kivoja postauksia:))!
VastaaPoistaTosi hyvin kirjoitettu ja meilenkiintoinen ! Yleensä tälläistä ei jaksa hevoiskirjoista edes lukea, kun se on kirjoitettu niin tylsästi, mutta tämän luin mielenkiinnolla alusta loppuun !
VastaaPoistaErinomainen postaus! Mielenkiintosta tekstiä, kyllä tämmösiä vois tulla useamminkin, jaksaa lukea alusta loppuun saakka! (:
VastaaPoistaBohemia näyttää kyllä tossa p-anto kuvassa aukovan suutaan? :D en kyl tiedä tulkitsinko väärin, mutta eihän perjaattees tollanen "irvistely" ole ihan okei.
VastaaPoistaHyvä teksti kieltämättä, mutta mielestäni muoto on se muoto missä hevonen menee, oli se sitten syvä muoto vai pitkä muoto, katsooko se yläkautta silmiin vai onko pää ryntäissä. Minulle on aina opetettu, että muoto kuvaa vain kaulan asentoa. Peräänannossa hevosen muoto vaihtelee pitkästä lyhyeen ja jopa kuolaimen taakse. Mielestäni "voi mennä peräänannossa ja muodossa".
Mulle kerrottujen oppejen mukaisesti muoto ei ole sama asia kuin kaula kaarella ja takaosa tallissa, eikä se ole mikään vastakohta peräänannolle tai mitään..
Jos luit yhtään edellisiä kommentteja, mainitsin eräälle toiselle anonyymille saman asian: "Suu ei ole ponilla auki, vaan Bohemialla on tapa rentouttaa ja leikkiä ylähuulella, ja kuvanottohetkellä se on sattunut juuri rentoutumaan ja saattaa siksi näyttää että avaa suutaan." :)
PoistaEn täysin ymmärtänyt tekstisi pointtia, mutta siis muodolla meinaan juuri nimenomaan tota, että muoto kuvaa vain kaulan asentoa, ja ei muodolla eikä peräänannolla olekaan tekemistä toistensa kanssa, monet saattavat kuitenkin luulla niin :)
Aa no tekstistäsi en taas itse saanut samaa kuvaa :D ei näitä kommentteja jaksa plärätä läpi kun niitä on niin paljon...
Poistaratsastatko sä, ada vai jutta tuossa kuvassa missä bohe menee peräänannossa? :) kunha kyselen :))
VastaaPoistaAada ratsastaa
Poistatosi kiva postaus! :) sai kyllä paljon tietoo tästä ja muutenkin oli mielenkiintonen! :)
VastaaPoistaSulle on haaste mun blogissa, tee jos kiinnostaa/jaksat :)
VastaaPoistahttp://erika-only-live-once.blogspot.fi/2013/01/haaste.html
Hyvä teksti! Mulle tuli muutamia kysymyksiä mieleen:
VastaaPoista1) Kuinka kauan sulle oli ollu Viksu vuokralla ennen kuin sait toisen vuokrahepan?
2) Onko sulla kavereita Viksun tallilla vai ootko enemmänkin kahestaan Viksun kanssa?
3) Kumpi teistä teki aloitteen? (henkka vai sinä?)
4) Mitä teit sen kanssa vapaa-ajalla? (silloin vielä kun seurustelitte)
5) Minkä ikäsiä teidän koirat oli kun aloitte antamaan niille vain kerran päivässä ruokaa?
6) Oon just hankkinut vuokrahevosen itselleni ja musta tuntuu siltä etten yhtään osaa vielä ratsastaa sitä, oliko sulla samanlaista kun alotit vuokraamisen Bohemian/Viksun kanssa? :)
1. 5 vuotta
Poista2. Enemmän tallilla pyörii aikuisia ja käyn itse siihen aikaan ettei siellä koskaan ole ketään muita, joten yksin pääasiassa käyn
3. Emme ole enää Henkan kanssa yhdessä, ja tavallaan molemmat.
4. Ihan kaikkea mitä kavereidenkin kanssa, juteltiin, katottiin telkkaria, käytiin kaupungilla, pidettiin hauskaa ja mitä ikinä tulikaan mieleen.
5. Kyllä meidän koirat saavat useammankin kerran ruokaa, ihan pennusta asti.
6. Se on normaalia että alkuun uuden hevosen kanssa tuntuu vaikealta ja ettei saa hevosta toimimaan niinkuin haluaisi. Tutustu rauhassa hevoseen, kyllä se pikkuhiljaa alkaa sujumaan :)
hevoseni menee pyöreästi ja tunnen selkään kuinka se työskentelee siellä mutta se nousee välillä ylös.se menee ehkä puolet keskiympyrästä pyöreänä jonka jälkeen nousee ylös onko mitään apuja mitä voisin tehdä vai onko mahdollista että hevonen ei vain ole vieläkään rehellisesti pyöreä? :)
VastaaPoistaMyös Viksu tekee niin että nostelee välillä päätään ylös vaikka kulkeekin muutoin peräänannossa ja tuntuu selkään hyvältä, mutta se johtuu vain siitä että Viksu on vanha eikä sillä ole enää lihaksia ja kuntoa niin paljon että jaksaa kannatella itseään korkeammassa ja kootummassa liikkeessä. Kyse voi siis olla sinunkin hevosella tuosta, mutta jos on nuorempi ja pystyy liikkumaan täysin koottuna, se ei ehkä ole täysin rehellisesti peräänannossa ja yrittää luistaa työnteosta.
PoistaVoit kokeilla ratsastaa vielä syvempään peräänantoon ja kun hevonen yrittää nostaa päätään, taivutat sisälle ja pyydät pohkeella enemmän eteen. Kun hevonen vastaa taivutukseen, kiitä sisäkädellä.
hevonen on jo kuitenkin 10 vuotias mutta täytyy kokeilla tuota mitä neuvoit!! :)
PoistaTosi kiva ja hyödyllinen postaus varmasti monelle, kiitos!:)
VastaaPoistaTodella mielenkiintoinen ja hyödyllinen postaus ^^
VastaaPoistaminkä tasonen ratsastaja olet?
VastaaPoistaOsaan vaihtelevasti eri tason asioita, mutta He A -tasolla olen + olen päässyt kokeilemaan passagen alkeita :)
PoistaItselläni on tämä ongelma että pelkään sitä että kaikki ketkä käyvät tunnilla kanssani alkavat haukkua minua kun minä ja ystäväni ovat ainoat jotka eivät saa menemään hevosta "muodossa".
VastaaPoistaTodella ikävä kuulla, toivotaan että he eivät olisi niin ylimielisiä että arvostelisivat teitä tuollaisen asian takia :/
PoistaÄlyttömän kiva ja motivoiva teksti! :)
VastaaPoistaHaluaisin kuitenkin tarkentaa, että on olemassa monenlaisia muotoja, vaikka kaula kaarella kulkeminen onkin niistä yleisin puheenaihe. On eteen-alas muoto, ravihevosille on omat muotonsa joissa ne kulkevat, tätä listaa voisi jatkaa paljon pitemmällekkin, mutta ymmärsit varmasti pointin? :)
Ymmärsin pointin, ja tarkoituksena tässä tekstissä olikin perehtyä enemmän tähän normaaliin kaula kaarella -asiaan, ei puhua eteen-alas muodosta tai ravihevosten liikkumisesta :)
PoistaOlen myös huomannut tuon ilmiön, etttä tärkeintä tunneillä on muoto ja peräänanto eikä niinkään siisti ratsastus ja hyvö fiilis. Usein myös nämä ihmiset eivät edes tiedä mitä peräänanto tarkoittaa. Sitä tuijotellaan juurikin hevosen kaulaa ja kun kaula hetkellisesti kaartuu, sanotaan kailille että nytpä minun ponini kulkee peräänannossa. Tosiasiassa kuitenkin poni kulkee etupainoisena takajalkojaan käyttämättä ja pyrkii kaulaa kaartamalla väistämään tuntumaa. Lisäksi monet eivät piittaa siitä miten se kaula saadaan kaartumaan vaan ohjista kiskotaan ja sahataan minkä kerkiää.:( Minultakin monet pienet tuntilaiset tulevat tunnin jälkeen kyselemään että menikös se heppa nyt sinne peräänantoon vai ei. Lisäksi monet arvostelevat toisten ratsastusta suureen ääneen kentänlaidalla ja naureskelevat kun jonkun hevonen meneekin pää pystyssä eikä kaula alas kiskottuna. Surullista minusta.
VastaaPoistaItse en saa kuin yhden ainoan ponin menemään rehellisessä peräänannossa ja kun se onnistuu niin on kyllä mahtava fiilis. Askel muuttuu rennommaksi ja selässä on mukavampi istua ja poni liikkuu juuri sinne minne haluan. Tätä tunnetta eivät kyllä nuo "muotoon" sahailijat pääse ikinä kokemaan.:)
Puhut aivan totta, tuota näkee ratsastuskouluissa nykyään todella paljon. On harmillista juuri nähdä näitä nuorempia jotka yrittävät ratsastaa hevosen pyöreäksi aivan väärin keinoin.
PoistaHieno juttu että oot päässyt kokemaan sen onnistumisen tunteen edes jollain ponilla, se on kieltämättä mahtava tunne kun hevonen kuuntelee jokaista pidätettä ja tekee sen, mitä siltä pyydät :) Kyllä luulen, että nämä sahaajatkin jossain vaiheessa kehittyvät ja ymmärtävät, mitä se oikea peräänanto tarkoittaakaan ja osaavat hevosen oikeaoppisesti ratsastaa.
Tää ei nyt mitenkään liity aiheeseen, mutta ajattelinpa vain kysäistä. Mitä teet Viksun kanssa silloin jos on -17 tai kylmempää? Kun siellä Viksun tallilla ei oo lämpöstä maneesia minne mennä, niin miten sitten liikutat sen jos on sun päivä? :-) Ja sitte vielä, että jos hevoselle tulee tilsat kun ratsastaa kentällä, niin pitääkö lopettaa ratsastus?
VastaaPoistaMikäli pakkanen ylittyy -15 asteen, ratsastan Viksun kevyesti läpi kaikissa askellajeissa, korkeintaan 40 minuuttia (sisältäen alku -ja loppukäynnit), voi olla että vähemmän mikäli on todella hyväntuntuinen. Välillä lähden taas käyntimaastoon, mikäli on aurinkoinen sää ja vaikka olisikin noin -20 astetta pakkasta. Pukeutuu vaan hyvin ja laittaa hevosellekkin loimen.
PoistaEi tarvitse lopettaa ratsastusta, mikäli olet ratsastustunnilla ja sinulla on kaveri/opettaja, voit ottaa kentänlaidalle mukaan kaviokoukun ja kun hevosella on tilsat, jotka vaikeuttavat liikkumista, voit pyytää avustajaa hakkaamaan tilsat pois :)
Edellinen ano puhui noista tilsoista, niin mulle heräs siitä kysymys, että voiko hevonen alkaa ontumaan jos sille tulee ihan kunnon tilsat, eikä viitsi tulla selästä alas kovin useesti ratsastuksen aikana? Tai ei ole kaveria mukana.. :)
PoistaHevonen ei pääasiallisesti onnu, mutta saattaa linkuttaa, "luistella", kompuroida ja olla haluton liikkumaan liian suurien tilsojen vuoksi. Pahassa tapauksessa jalka voi vääntyä tai revähtää mikäli suurien tilsojen kanssa laukataan tai ravataan tai tehdään jyrkkiä käännöksiä. Usein tilsat kuitenkin irtoavat itsestään kovemmassa vauhdissa, mutta suosittelen kuitenkin vaikka itse hyppäämään selästä mikäli tilsat eivät irtoa itsekseen. Hevosen (ja tässä tapauksessa mahdollisesti myös sinun) turvallisuus ennenkaikkea :)
PoistaTää oli tosi kiva postaus! Lisää tälläsii! :)
VastaaPoistamainostan blogii
VastaaPoistawww.saikunjaroninblogi.blogspot.com
kertoo -99 syntyneestä tytöstä ja hänen hevosestaan Ronista
Tekeekö Teemu/tekikö Bohemia sitä, että lähtee alta pois kun yrität nousta selkään? Mun heppa nimittäin tekee ja on hankaluuksia päästä selkään jos ei oo kaveria mukana.. :s Onko mitään vinkkejä? Tuolilta en koskaan pääse, ja maasta yrittämällä meinaa aina sattua haaveri kun roikun puoliksi siellä ja on tuurista kiinni, että pääsenkö selkään asti vai täytyykö yrittää monesti... :/ Mutta muuten heppa on kiltti ja ratsastaessa hyvin mukava! (:
VastaaPoistaEi kumpikaan hevosista pyöri selkään noustessa, joten en valitettavasti osaa neuvoa asiassa, kaikki hevoset ovat aina malttaneet seistä kiltisti paikallaan :/ Kokeilepa kysyä kaktujafutura.blogspot.fi - blogin pitäjältä Kaktulta, sillä hänen hevosensa joskus teki tuota samaa ja sai kiteytettyä sen pois :)
Poistahei löysin facebookista feikki profiilin, ja sillä on profiili kuvana sun ja viksun kuva.. löydät sen: niina paasonen
VastaaPoistaTämä oli todella hyvä postaus! Yksi minun kaveri (omistaa ex-ravureita, ei mikään kamalan hyvä ratsastaja (istunta joko etukenoinen tai sitten rönöttää, käsissä ei kyynärpääkulmaa, ratsastustyyli yleisesti ottaen samantyylinen kuin aloittelijalla) väittää ratsastavansa peräänantoon. "Yritin laukata suoralla, mutta ravi sekoittui laukkaan, mutta kun menin uudelleen, heppa hoksasi asian ja meni perääantoon) Voisi linkata tuon hänelle (;
VastaaPoistahei! miten sä oot tehny tän blogi näin kivan näköseks, itte en koskaa onnistu tekee näin hienoo blogii!???
VastaaPoistaUlkoasua muokkaamalla blogista saa vaikka millaisen, harjoitustahan se vaatii :)
PoistaIhan kiva teksti nille, jotka haluaa asiasta tietää, mutta ainakaan mä en tota jaksanut kokonaan lukea, varsinkin, kun jo tiesin entuudestaan noi asiat...joten, jatkossa voi kyllä ton tyylisiä tekstejä tulla, mutta ei liian usein, ja "tavallisia" postauksiaki välil:)
VastaaPoistaTämä teksti olikin tarkoitettu niille, keitä asia kiinnostaa, kuten postauksen alussa olin kirjoittanut ;)
PoistaAivan uskomattoman hyvä postaus Emmi! Teksti on hyvin selkeää ja helposti ymmärrettävää :)
VastaaPoistaItse olen ratsastanut vain kolme vuotta, ja nyt viimeiset kaksi vuotta olen ollut pois tunneilta. Kesällä on tulossa ratsastusleiri, jota ennen aion ottaa yksityistunteja luultavastikkin. En ole halunnut ottaa paineita ratsastuksesta, en ajattele suorituksena (kuten puhuitkin tämän postauksen alussa), pidän ratsastusta mukavana harrastuksena. Enkä ole edes koskaan saanut hevosta muotoon/peräänantoon, mutta enköhän senkin vielä opi :)
Tämä teksti auttoi paljonkin vielä ymmärtämään miten hevonen toimii, ja miten muotoon/peräänantoon saaminen tapahtuu, ja miten hevosen pitäisi kulkea siten ollessaan.
Olisiko liikaa pyydetty, jos kirjottaisit edes lyhyet ohjeet/neuvot pohkeenväistöstä? Menin pohkeenväistön alkeita silloin muutama vuosi sitten, ja kaikki on tyhjentynyt mielestä. (Eli jos kertoisit avut, miten hevosen tulisi kulkea jne edes muutamalla lauseella). Jos millään viitsit, voisit lähettää ne sähköpostiini osoitteeseen kialikesyou@hotmail.com :)
- Kia
Tästä oli mulle hyötyy (: ! Bohemia näyttää kyl ihan eri hevoselta tossa peräänannossa ku siin ylemmässä kuvassa :o
VastaaPoistawww.onnenfantti.blogspot.fi
ai vitsi kun on hieno postaus (: toi on kyllä tosi yleistä että muoto ja peräänanto sekotetaan keskenään ja saatetaan jopa luulla että ne ovat yksi ja sama asia :O ja asiaa koko teksti muutenkin ! (: ihanaa kun joku on jaksanut tehdä tällaisen niin saadaan ehkä vähän suorituspaineita pois ja ratsastuksesta taas mukavaa harrastamista ilman paineita vaikka tahtoisikin kisailla ym. ainakin joidenkin kohdalla :D!
VastaaPoistaMeidän opettajamme sanoi että tärkeintä on se että itse olet rento ja hevonen rento minkä puolesta myös hevonen menee automaattisesti muotoon. En oo varma ?
VastaaPoistaSe on totta, että ratsastajan täytyy olla rento, niin se vaikuttaa positiivisesti myös hevoseen. Vaikka ratsastaja olisikin rento, ei hevonen välttämättä mene muotoon automaattisesti. Sinun täytyy joka tapauksessa ratsastaa ja vaatia, mutta oma rentous kyllä edesauttaa parempaan tulokseen :)
PoistaWau ! Kirjotit tosi selkeesti ja tarkasti !:) taisin löytää lempiblogini !:):) tää oli tosi mielenkiintoinen postaus ja jaksoi hyvin lukea loppuun asti. Ihanaaa kun joku edes jaksoi kertoa edes hieman aiheesta! Monilta kun on kysynyt miten hevonen ratsastetaan peräänantoon, nii aina vastaus on ollut: se on vaikee selittää tai että koneet vaan tietää sen..
VastaaPoistaLiityin lukijaks :):)
Sahataanko hevonen silloin muotoon jos päätä tavallaan keikutetaan puolelta toiselle,niikuin olevinaan se ois liikkeen tarokoitus että pää menee etujalkojen puolelle kun astuu? Mitä se niinkuin tarkoittaa tai on?
VastaaPoistaKyllä, käsillä tehdään edestakaista liikettä jolloin hevosen pää liikkuu puolelta toiselle. Tällä tavoin yritetään saada hevosen kaula pyöreäksi ja hevonen peräänantoon, mutta juuri tällä tavalla oikeanlaista peräänantoa ei todellakaan saavuteta. Peräänannon on tarkoitus olla palkinto hevoselta, jolloin se uskaltaa luottaa ratsastajaan ja kulkee tyytyväisenä ja rentona.
PoistaSahattu hevonen kulkee yleensä pää ryntäissä, kaula jännittyneenä ns. virkkuukoukun muodossa.
Selitit peräänannon oikein mutta tuo muoto sanan määritelmä taisi olla oman luovuutesi tulosta.
VastaaPoistaHevonen liikkuu AINA jossain muodossa. Oli se sitten nenä pilvissä, maassa, kuolaimen alla tai peräänannossa. Nämä KAIKKI ovat muotoja. Hevonen voi liikkua korkeassa tai matalassa muodossa jne.
Se, että hevonen liikkuu kaula kaarella, mutta takajalkoja käyttämättä on siis vain yksi muoto. Eli kun puhuu muodosta niin täytyy selittää MILLAISESSA muodossa hevonen menee.
Tarkkuutta käsitteisiin niin ymmärrämme toinen toisiamme paremmin:)
Kyllä, muotoja on useita, mutta tässä nimenomaan tarkoitin sitä yleisintä käsitystä muodosta, eli juurikin sitä että hevonen kulkee vain kaula kaarella ilman kunnon työskentelyä. Tekstistä olisi tullut hurjan pitkä jos olisin yksityiskohtaisesti alkanut kertomaan kaikki hevosen kaulan ja pään asennot :)
PoistaTää on erittäin hyvä postaus! Itselleni on hirveästi tullut eri sivustoilla haukkujen tapaisia kuinka en saa hevosta peräänantoon tmv. Olen kuitenkin sen verran taitava ollut jo niin pitkään että olen päässyt vähän "vaikeampiin" tuntihevosiin, joista yksi on erittäin laiska eikä liiku melkein mihkään. Tätä siis on erittäin vaikea saada peräänantoon. Mutta esim. toinen hoitsuni kulkee erittäin hyvin peräänantoon, mikäli sen tosiaan saa jo heti alkuun liikkumaan :) Saanko kopioida osia / linkata tähän postaukseen / ottaa pieniä pätkiä omaan blogiini?
VastaaPoistaLiityin muuten lukijaksi! :)
Tervetuloa lukijaksi! Voit ottaa tekstistäni pätkiä, mutta kerro mieluiten lähteet että olet kopioinut tekstiä blogistani, tai sitten muokkaat tekstiä sen verran, että se on ikäänkuin omakirjoittamaasi :)
PoistaTosi hyvä postaus! Sain tästä paljon vinkkejä parantamaan omaa ratsastustani.. olen kuusi vuotta harrastanut ratsastusta, eikä peräänanto vieläkään oikein suju.. sain paljon vinkkejä ja nyt tajuan oikeaoppisen ja väärän peräänannon eron!:) kiitos!
VastaaPoistaHyvä postaus, vastaavia lisää! Kiitos :)
VastaaPoistaTosi hyvä postaus! Autto paljon ymmärtämään peräänantoa. Liikutusponini kulkee ihan samalla tavalla kuin Bohemia tossa ekassa kuvassa, mutta nyt olen saanut siihen vähän enemmän eloa. Kiitos!
VastaaPoistavau! kauan aikaa olen etsiskellyt blogiasi ja nyt löysin ja suoraan sen asian mitä olen halunnut tietää kauan!
VastaaPoistaJaksoin lukea koko piitkän postauksen, oli hyvin kirjotettu! :) onneks tallilla mis käyn ei oo tota haukkumista, jos heppa ei mee muodossa.. :)
VastaaPoistaOlisi yksi kysymys. Onko sinusta sahaamista jos yrittää saada hevosta kuolaimelle ja rennommaksi myötäämään jos tekee pieniä pidätteitä kummallakin ohjalla. Eli ikäänkuin kutkuttelee hevosen suupieliä. Olen nimittäin kuullut että sekin olisi sahaamista ja väärin ratsastamista hevosta muotoon.
VastaaPoista