torstai 19. huhtikuuta 2012

yksi vuosi Bohemian kanssa !

Ihanaa, eilen tuli yksi pyöreä vuosi täyteen minun ja Bohemian yhteistä taivalta! Harmittavasti en päässyt tallille viettämään tätä päivää ja muistelemaan niitä alkuaikoja tämän ponin kanssa, mutta korvaan sen muistelemalla ensimmäisiä hetkiä täältä blogista käsin. Kello näyttää jo yksi yöllä, mutta näyttäköön! (huomenna omavapaapäivä ;)


Kaikki alkoi siis siitä, kun edesmenneen vuokraponini Gandin tilalle täytyi saada uusi vuokraponi. Tutuilta olin kysellyt, tietäisivätkö he ketään ponia tai hevosta, jotka kaipaavat vuokraajaa. Silloin vielä juuri kukaan ei tarvinnut hoitajia tai vuokraajia hevosilleen. Kuitenkin Aadan kanssa tuli puheeksi Bohemia-poni, joka juuri samoina aikoina tarvitsi liikuttajaa. Aluksi hieman epäröin, mutta päätin lähteä rohkeasti kokeilemaan tätä ponia. Aada kertoi, ettei poni ole kovinkaan helppo ja se vaatii ratsastajalta päättäväisyyttä, jotta toimisi niinkuin ratsastaja haluaa. Lisäksi sain kuulla muilta Bohemiaa kokeilleilta, kuinka vaikea sitä on saada toimimaan kouluratsastuksessa. Päässäni pyöri jo kaikenlaisia kauhukuvia koeratsastuksesta; entä jos en saakkaan Bohemiaa edes kävelemään? Entä jos se vain vastustelee apujani ja kulkee kamelina tehden minusta surkean ratsastajan?
Selkään päästyäni mua jännitti. Ihme ja kumma sain ponin liikkeelle! Bohemia oli todella leveä ja käynti täysin erilaista kun mihin Viksulla olin tottunut. Keräilin alkukäyntien jälkeen ohjia hieman käteen ja siirryin verkkaamaan ravissa. Heti sai näpäytellä raipalla että Bohemian sai liikkumaan ravissa. Aada kehotti aina pitkillä sivuilla pyytämään ponia ravaamaan kunnolla eteen, sillä heti täytyi näyttää että tänään ei laiskotella vaan tehdään niinkuin minä käsken. Yllättävän kivasti Bohemia totteli apujani ja fiilis itselläni oli innokas.
Laukat Bohemia nosti hyvin, mutta tässä askellajissa saikin tehdä hieman enemmän vielä töitä kun ravissa. Tamma kun tuntui kokoajan haluavan siirtyä raviin. Jälleen pitkillä sivuilla sai pyytää enemmän eteen.
En ollut tottunut näin leveäselkäiseen poniin, joten istuntani kärsi jonkin verran ja esimerkiksi jalkojen paikkaa oli vaikea vielä löytää.

Kuten aina uusilla hevosilla aluksi, myös Bohemian kanssa ravasin vähän pidemmällä ohjalla ja pyrin saamaan sitä rennoksi avuilleni. Tällä ponilla olikin ihan  oma kikka, kuinka sen sain pyöristymään. Hetkittäin poni liikkui kauniisti kaaressa, mutta suurimmaksi osaksi kulki vähän jännittyneenä ja laiskahkona.
Tunnin lopuksi olin puhki, mutta tyytyväinen. Muistan Aadan pelänneen, että tykkäsinkö Bohemiasta vai en, mutta turhaan pelkäsi, sillä tykkäsin! Bohemia oli juuri sellainen poni, millaisesta tykkään. Mitään ei anna ilmaiseksi, mutta ratsastamalla antaa kaikkensa. Halusin ehdottomasti aloittaa yhteistyöt Bohemian kanssa ja sovimme vuokrapäivän, jolloin alan käymään.

Ensimmäisen kerran hyppäsin Bohemialla 8.5, eli noin kolme viikkoa sen jälkeen kun aloin ponia vuokraamaan. Jännitys oli kova, mutta samalla olin intoa täynnä! Olin saanut kuulla ponin ikävästä estetaustasta, jonka vuoksi sen kanssa täytyisi olla todella tarkkana hypätessä. Jälleen sain hieman paineita että saankos ponia edes puominkaan yli. Otin kuitenkin päättäväisen asenteen ja halusin todenteolla saada poniin luottamusta!
Aluksi ensimmäisillä esteillä oli hankaluuksia; Bohemia kielteli jo ristikoille. Uuden ratsastajan kanssa poni oli hyvinkin epävarma, mutta yritin kannustaa parhaani mukaan ja pikkuhiljaa hypyt alkoivat sujua oikein mallikkaasti. Vaihdoimme tehtävää sarjalle, eli hyppy-askel-hyppy. Aada kertoi, että sarjaesteillä Bohemia helposti jää kyttäämään b-osaa, jonka vuoksi joko kieltää kyseiselle esteelle tai ei hyppää kumpaakaan. Yllätykseksemme Bohemia ei kieltäytynyt sarjalle kertaakaan, vaan nöyränä ylitti hienosti tämän pelottavan tehtävän!


Jälleen itselleni jäi toiveikas ja kiva fiilis estetunnista. Bohemian hyppytyyli on "mukaansatempaava", jos näin voi sanoa. Poni käyttää paljon selkää ja sellaiseen on helppo mukautua. Bohemia hyppää yleensä ilmavaralla, joka tuo jo pienempiinkin esteisiin lisäjännitystä.
Pitkään aikaan mikään poni ei ollut tuntunut näin "oikealta" heti ensialkuun :) Tästä eteenpäin jatkoimme aina noin kerran viikkoon/kahteen viikkoon estetreenejä, ja muutoin menimme koulua tai kävimme maastossa.
Joka kerta opin jotain uutta ponista ja pääsimme kehittymään yhdessä.

 


"even tought we didn't make it throught, i am always here for you"




Vielä vuosi sitten en osannut odottaa, kuinka paljon olen tästä ponista oppinut ja mitä kaikkea olen sen kanssa puuhaillut. Kolmet estekilpailut takanapäin, runsaasti onnistumisen iloja, luottamuksen voittamista, muutamia kertoja turhautumista, paljon jännittämistä ja muutamia vastoinkäymisiä. Mitään en kuitenkaan ottaisi ajoistamme pois, sillä ihana vuosi on meillä takanapäin ja toivottavasti montamonta vuotta vielä edessäpäin :) !

29 kommenttia:

  1. biisi ? ihana video!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mielelläni kerro ettei lähde leviämään.. :) Mutta kiitos.

      Poista
  2. ootte niin hieno pari kyllä ! :)

    VastaaPoista
  3. Ihana postaus <3 tuli muuten juuri mieleen, että me meínattiin vuonna -07 ostaa Bohemia, käytiin testailemassa ja tykättiin, mutta ei sitten jostain syystä ostettu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijaa! Tavallaan hyvä että ette ostaneet, muutoin tuskin olisin päässyt Bohemian vuokraajaksi ja voi että mistä olisin jäänyt paitsi! Mutta teillä olis varmasti tullut kiva ura yhdessä sitten jos olisitte ponin ostaneet :)

      Poista
  4. onnee kuluneesta vuodesta ! Ihana toi video ja tosi kiva postaus :)

    VastaaPoista
  5. Ihana toi video! <3

    VastaaPoista
  6. Ihana postaus :) videoa kävinkin jo tubessa kehumassa :))

    VastaaPoista
  7. ootte hyvä pari :) mitä bohemialle on käynyt esteillä joskus?

    VastaaPoista
  8. vau! ootte kyllä tosi hyvä pari :) paljon onnea!!

    VastaaPoista
  9. mahtava pari ja myös ihana video :--) kauas oot ollut Viksun kanssa yhdessä ? Oon odotellut että tekisit postausta ja videota siitäkin herrasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viksulla on nyt kenkä irti niin en ole päässyt sillä ratsastamaan (omistaja haluaa saada ensin kengän paikalleen). Mutta ensiviikolla käyn ratsastamassa Viksunkin :)
      Ja Viksun vuokraajana oon ollut noin 2,5 vuotta :)

      Poista
  10. ootte nii hyvä pari!! ja oon kattonu ton videon varmaan jo 100 kertaa tulee vaa tosi hyvä fiilis ku se on nii hieno!! (:

    VastaaPoista
  11. Aivan mahtava video! Pointsit ja peukut :)

    VastaaPoista
  12. haha, lentävä letti tossa 3 kuvassa :'D Ihana video, ihana pari ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, mulla aika usein hiukset lentelee ratsastuksen aikana :D Kiitos <3

      Poista
  13. Ihana video <3 Vuosi on kyllä kulunu ihan älyttömän nopeesti! Hieno Bohku <3

    VastaaPoista
  14. Ihana postaus :). Miksi sulla on tossa ekassa kuvassa valkoset housut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ne ole oikeasti valkoiset, näyttää vaan tossa valossa. Ovat oikeasti beiget :)

      Poista