lauantai 26. marraskuuta 2011

Savijärven estetunti

Nyt kun mulla on intoa ja aikaa kirjoittaa, päätin jo tänään jakaa teille uuden postauksen :) Nimittäin olin tänään 25.pv estetunnilla Sipoossa Savijärven Kartanolla. Halusin päästä pitkästä aikaa ihan oikealle estetunnille muillakin hevosilla kuin joko Viksulla tai Bohemialla. Tunti olikin kaikinpuolin ihan kiva ja kyllä sain sieltä muutamia vinkkejä omaan perusratsastukseen. Opettajan toimi SM-tason kilparatsastaja joten ainakaan opetus ei ollut laadultaan ihan päin honkia (;

Hevonen jolla ratsastin, oli nimeltään Cubi. Rautias, ei kovin korkea tähtipää-tamma. Luonteeltaan suhteellisen reipas mutta käskeä sai että pysyi tarmokkaana kokoajan. Vähän kova suusta varsinkin alkutunnista mutta pehmeni mukavasti loppua kohden ja rentoutuikin muutamissa pätkissä.
Aluksi tehtiin käynnissä pitkillä sivuilla kiemurauraa joissa piti johtaa kunnolla kädellä kääntäessä hevosta. Opettaja halusi näin katsoa miten jokainen myötää ja että varmasti se käsi liikkuu kunnolla sivulle. Esteratsastuksessa kun on tärkeää kädellä johtaminen että hevonen tietää tarpeeksi ajoissa minne jatkaa esteen jälkeen.
Tämän tehtävän jälkeen tultiin ravipuomeja keskihalkaisijalla. Cubi oli aika innokas ja sain tulla muutaman kerran ja pidättää kunnolla että tempo oli tarpeeksi rauhallinen. Pikkuhiljaa puomit laitettiin ristikoiksi ja tultiin eka ristikko-askel-ristikko. Cubi hoiti homman oikein hienosti. Seuraavaksi esteitä hieman nostettiin (n.50-60cm) ja tultiin sama uudelleen. Jälleen Cubi hyppäsi oikein nätisti ilman mitään ongelmia :)
Alettiin sitten tulemaan pientä rataa (jonka näette videolla). Cubi oli aluksi vähän hidas pohkeelle ja rikkoi muutaman kerran raviin, muuten hypyt olivat aika hyviä ja ponnekkaita. Keskihalkaisijan toinen pystyistä oli laitettu okseriksi, ja senkin Cubi ylitti oikein hienosti. Huomasi, että mitä korkeammaksi esteitä nostettiin, sitä innokkaammaksi ja reippaammaksi tamma tuli.
Sitten.... rataa hieman pidennettiin, eli tultiin sama homma suunnilleen toiseen kertaan uusiksi. Nyt pääty-ympyrällä piti kääntääkin esteen jälkeen vasemmalle, ja jotain tapahtui.. Cubi stoppasi yhtäkkiä ilman mitään varoitusmerkkiä esteelle ja minähän liu'uin komeasti kaulan yli maahan. Maneesi repesi nauruun ja Cubi laukkaili tyytyväisenä ympäri maneesia! Kapusin uudelleen tarmokkaasti selkään ja eikun uusi yritys.. Mutta Cubi teki sen taas. Tällä kertaa se ei kuitenkaan laskenut päätään ihan alas ja jäin roikkumaan sen kaulalle kuin apina! Lopulta pääsin takaisin selkään ja yritin uudelleen. Tällä kertaa Cubi oli kiltti ja hyppäsi hienosti koko lopputunnin. Hieman se epäröi okserille (tai no ratsastajahan se hevoseen vaikutti...) mutta muuten käyttäytyi hyvin :)


Tunnista jäi kiva fiilis, tunnelma oli hyvä, opetus oli hyvä ja hevonenkin ihan mukava. Ei ihan sitä tyyppiä millasista tykkään, mutta osaavahan se oli ja hyppäsi kivasti :)
Ratsastin tätä estetuntia ennen Bohemialla, ja kas kas hyppäsin myös sen kanssa! Menin ilman satulaa ja hypättiin pieniä esteitä, sillä ponillahan oli muutaman kuukauden hyppytauko ja nyt täytyy varovasti alotella taas hyppäilemään.

Bohemia oli todella hieno heti alusta saakka; niin kevyt ja eteenpäin kulkeva. Alkuverkka sujui todella hyvin ja alettiin sen jälkeen tulemaan kahta kavalettia. Vauhtia ponista löytyi ja jarrut tuntuivat olevan välillä kadoksissa, mutta ainakin poni hyppäsi! Vaihdettiin tehtävä sitten kavaletti-askel-kavaletti -tehtäväksi ja tultiin muutaman kerran vain tätä eri temmoissa. Hienosti Bohemia kuunteli ja kokosi kun vain tarpeeksi pyysi.
Lopuksi tultiin moneen otteeseen pientä rataa. Bohemia oikein syttyi rataa mentäessä ja muutamat loikat menivät ihan penkin alle sillä pidätteet tuntuivat menevän kuuroille korville ja Bohemia hyppäsi ihan ennenaikojaan! Siksi jäin harmillisesti turhan monta kertaa hypyssä jälkeen. Jouduin sit tulemaan ihan pienessä ja hillityssä laukassa, ja sain kyllä pidättää ihan kunnolla ettei poni lennä raketin lailla altani. Loppua kohden hypyt paranivat kun tammakin malttoi kuunnella pidätteitä. Laitettiin viimeiseksi tehtäväksi kavaletit esteiden eteen ihan pieniksi jottei poni pääse rynnistämään jalkojensa kanssa miten sattuu. Bohemia tuntui tajuavan idean hyvin eikä enää ryntäillyt miten sattuu vaan kuunteli hienosti :)
Ravailin sitten pitkin ohjin ja vein ponin talliin.

Niin ja klipattiin Bohemia uudelleen ja tehtiin söpö kuvio ponin pyöreän pepun päälle, mitäs tykkäätte ;) (Videon lopussa myös estepätkiä)

26 kommenttia:

 1. Ihana toi bohémien klippaus (: Miten nauroin tolle "melkein pulla" xD Meet kyl tosi hyvin bohemialla ja näit on tosi kiva seurata (:

  VastaaPoista
 2. voi hitsi nyt mullaki tuli kauhee hinku päästä ratsastuskoulun tunnille :D

  VastaaPoista
 3. näit sun videoi on aina NIIN kiva kattoo ja tää blogi on kiva :) Sun ansiosta oon ruvennu taas hyppäämään omanki ponin kans enemmä ilmasatulaa :)

  VastaaPoista
 4. Rita: Haha, et oo ainoo kuka sille nauroi :D Kiitos:)

  Sonja: Voi eeei ;D

  Emppu: Voi kiitos, kiva että tykkäät ja ihana kuulla että oon innostanut ilman satulaa hyppäämään :)

  VastaaPoista
 5. aivan ihana tää sun blogi, ihan pakko sanoo :)

  ♥ leave-world.blogspot.com

  VastaaPoista
 6. aaaaa rakastan tätä blogia niiiiiiiin yli paljon !!:) tää on vaa kaikista paras :))))) osaaat kirjottaa niiin kivasti et jaksaaa lukee ja muuteki nii mielenkiintosii kaikki ja hyviä kuvia ja video pätkiä taustakin on niiin upee en oikeeesti osaa ees kertoo kui hieno tää on ja ihmettelen kyl oikeeesti et mite joku osaa tehä jotai näin hienoo puhumattakaan sun videoista sua vois vaan kehuu ja kehuu en oo koskaa löytäny mitää pahaa sanomista näistä siun tekemistä jutuista:)) lisää vain ! paljon muuten maksaa siellä yksi ratsastuskoulun tunti ?:)

  VastaaPoista
 7. Ihana klippaus :)Kuinka usein meet muute ilman satulaa? :D Aika usei videois ainaki, mut vähänkö menee hyvin!

  VastaaPoista
 8. Derya: Voi kiitos!

  Anonyymi1: Oi että, kiitos todella paljon ihanista kommenteista :) Yksi tunti maksaa noin 30€, estetunti oli 45€, ei mitään halpaa hommaa..

  Anonyymi2: Saattaa vaikuttaa että meen tosi usein ilman satulaa, todellisuudessa en edes mene kovin usein, mutta varmaan "normaalia" useammin kuitenkin :D Ilman satulaa ratsastus kehittää kivasti tasapainoa ja oon huomannut että esim. Viksu liikkuu paljon paremmin ilman satulaa, käyttää silloin selkäänsä paremmin.

  VastaaPoista
 9. Ai pitiks Kaisu teille tuntia vai kuka ? (:

  VastaaPoista
 10. Annni: Ei, se oli joku Anna Bardy :)

  VastaaPoista
 11. SM-tason kilparatsastaja?

  VastaaPoista
 12. Ei ole tietääkseni muutakuin ehkä pari aluekisaa mennyt joskus...

  VastaaPoista
 13. Vinkki ;) Billnäsin ratsastuskeskuksella on todella osaavat ja näppärät hepat, ja opetuskin on oikeasti todella laadukasta (lähes kaikki opettajat kilpailee oikeasti korkealla tasolla). Eli jos haluaa hypätä enemmän kuin sen 60cm niin siellä ne hepat menee ihan mitä vaan! Suosittelen ratsastusleirejä! http://billnasratsastus.fi/
  Keravan ratsastuskoululla on myös osaavat hevoset ja ponit jotka menee mitä vaan. Opetuskin on todella hyvää!
  Kun noilla Savijärven hepoilla nyt vaan on todella alhainen koulutustaso...

  VastaaPoista
 14. ihana toi klippaus ;) btw ratsastatko koskaa turvaliivin kaa? onks niil jotenki epämiellyttävää ratsastaa sust ku ite en pysty yhtää, ku jotenki tuntuu et laukas se on vaa edes... :-)

  VastaaPoista
 15. Anonyymi1: Kyllä se on ihan useasti kilpaillut.

  Anonyymi2: Joo no en mä käy kun ihan kerran /1-2kk hyppäilemässä tuolla Savijärvellä, niin ei se nyt niin haittaa vaikkei taso ole mikään superhyvä. Ja ei kannata yleistää, siellä on myös tuntihevosina erittäin tasokkaita ratsuja.

  Anonyymi3: En ratsasta turvaliivillä, koska mun mielestä se on tosi epämukava päällä :/ Ja just tuntuu että olis vähän tiellä. Kyllähän se on turvallisuuden kannalta hyvä, mutta en oo tarvinnut :) Käytin kyllä ratsastuskoulussa aina turvaliiviä, vuokrahevosiin siirryttyä lopetin käytön.

  VastaaPoista
 16. Niin siis hän vasta opiskelee ratsastuksen ohjaajaksi että joku nyt ei ehkä ihan pidä paikkansa ;)
  Ja on toki osaaviakin heppoja Saviksella mutta ne on jo parhaat päivänsä nähnyt :( HeB:hen se valitettavasti jää nykyään se taso... Kukaan ei oikein ehdi kouluttaa niitä monia nuoria.

  VastaaPoista
 17. Anonyymi: Joo, voi se vasta opiskella ratsastuksenohjaajaksi mut sillä ei oo mitään merkitystä sen kilpauraan :D Mut turha tästä nyt on inttää, oli mikä oli.

  VastaaPoista
 18. Joojoo siis ajattelin vaan ettei tuu mitään väärinkäsityksiä :D

  VastaaPoista
 19. meinas tulla tuplapullat(;; haha

  VastaaPoista
 20. Vai ei oo Saviksella tasokkaat hevoset... Eihän tosiaan Savikseltakaan ole kuin ainakin puolet Suomen menestyneimmät MM- ja PM-valjakkohevoset. Ja tuntsarit osaa kyllä juuri sen mitä tuntsarien pitää osata, yhdelläkään huonolla hevosella siellä en oo ratsastanu :-) Kaikki opettajat hyviä, Camilla pitää myös hyviä tunteja ja opetti minut ajamaan parivaljakkoa joskus sillon vuonna nakki.

  VastaaPoista
 21. Noista Savijärven valjakkohevosista en tiedä mitään mutta uskon kyllä että osaavat hommansa :)

  VastaaPoista
 22. Sulla on aivan ihana blogi. :) Ratsastat mun mielestä tosi siististi ja hyvin, on aina kiva kattoo ku meet bohemialla! Pääsisinpä itekki tuon Adan 'tunnille', itellä on jäänyt tunneilla käyminen nyt vähäksi aikaa kun opet ei kun vaan huuda jos ei onnistu vaikka yrittää parhaansa. :/ Mutta kuitenki jatka tän blogin tekoa samaan malliin ! (=

  VastaaPoista
 23. Kiitos! Harmi että opettajat huutavat eivätkä opeta. Kannattaa puhua siitä jollekkin tai sanoa suoraan opettajallesi että muuttaa asennetta :)

  VastaaPoista
 24. Joono tarkotin Saviksen kouluttamia hevosia 10 vuoden sisällä... Kun eihän ne valjakkohevoset ole sieltäpäinkään.

  VastaaPoista