sunnuntai 20. lokakuuta 2013

videomateriaalia

Viikonloppu alkaa olla loppusuoralla ja tämänvuotinenkin Horse Show tuli lauantain osalta koluttua läpi vaikkei minun sinne alunperin pitänyt lähteä ollenkaan. Olen kahtena edellisellä kerralla ollut vain lauantain iltanäytöksessä, joten oli kivaa vaihtelua olla aikaisemmassa näytöksessä. Se osoittautuikin paljon kivemmaksi!
En koskaan osta hevostapahtumista mitään, mutta tällä kerralla tarttui mukaan uusi fleeceloimi Teemulle sekä ne pitkään halutut punaiset pintelit. Nyt otin itseäni niskasta kiinni ja raahasin ne kassalle, onneksi! Olisi kojuista löytynyt vielä vaikka mitä ihanaa, hyviä alennuksia kun oli niin paljon, mutta osasin hillitä itseni hyvin (;
























Tämän postauksen ideana ei kuitenkaan ollut HIHS, vaan tulin lisäämään perjantaina luvatut videot maastosta sekä Putesta ja Teemusta. KATSOKAA VIDEOT HD-LAATUISENA!


Videosta halusimme yhteistuumin tehdä sinertävän/utuisen kauniilla musiikilla, ja kiva idea mulla olikin mielessä ennen editoimista. Editointiohjelmani ei kuitenkaan jaksanut pyörittää hyvin isoja videotiedostoja, joten olin todella haasteellista saada edes näinkin yksinkertainen pätkä aikaan. Siksi olenkin vähän pettynyt lopputulokseen, mutta ihan kelvollinen siitä tuli. Meillä oli todella hauskaa maastossa ja voi että miten lujaa mentiin!
Tähän alas halusin laittaa yhden raakaversion Teemun ja Loren laukkaskabasta, jossa ratsastajilla vedet valuivat silmistä ja tuuli humisi korvissa! Vauhtia oli todella paljon etenkin alkuvaiheessa kun Teemu lähti kiihdyttämään Loren kiinni. Hetken aikaa Teemu päihittikin Loren, mutta ei loppujenlopuksi pärjännyt kestävyydessä kenttähevosen kanssa, ja oli pakko ruveta jarruttelemaan mäissä ja myös sen takia, että saisin Teemun kiinnikkin joskus, sillä kun on niin vauhti päällä! Toivottavasti saatte edes vähän fiilistä tuosta vauhdista :)



Ja tässä vielä pari klippiä Putesta sekä Teemun hypyistä. Teemua ei tullut perjantaina kuvattua juurikaan, sillä keskityimme enemmän kunnolla treenaamaan ja kuvaaminen unohtui. Mutta parilla lauseella kertoen kyseisestä tunnista; Teemu oli todella mukava ja kuuliainen, vaikka se kävikin taas aivan ylikierroksilla. Se innostuu ihan pienistäkin esteistä hirveästi ja itse olen aina kädet hellänä tunnin jälkeen! Se liikkui kuitenkin hyvin selästä läpi eikä ollut lainkaan jäykkä tai väsynyt torstain maastosta.






perjantai 18. lokakuuta 2013

päiväni kuvina

Pitkästä aikaa ajattelin tehdä teille päiväni kuvina -postauksen, joka on aina yhtä kiva tehdä ja josta te pidätte kovasti :) En ole muistanut näitä tehdä, vaikkei ole kovinkaan vaikeaa ottaa tilanteista kuvia, muutenkin kun kannan oikeastaan aina kameraa mukana. Torstaille mahtui paljon kivaa heppatekemistä, kävimme aamupäivällä 2,5 tunnin maastolenkillä kavereiden kanssa ja sen jälkeen vielä sain Aadan mukaan kuvailemaan Putella ratsastusta.
Maastolenkillä meillä oli mukana kypäräkamera GoPro, joten saimme paljon vauhdikasta materiaalia. Tästä kuitenkin materiaalia tulossa seuraavassa postauksessa, joka tulee viikonlopun aikana ;)

9:15 herätys
9:20 aamutoimet; kasvojen ja hampaiden pesu
9:30 aamupala; ruisleipää, vadelmamyslikerrosjogurttia ja appelsiinimehua
9:50 hieman ehostusta meikkivoiteen ja ripsivärin avulla
10.00 aikataulussa ja valmiina tallille!
10:10 tien päällä tuulilasin raaputuksen ja auton moottorin lämmityksen jälkeen. Kylmä aamu!
10:30 hain Teemun tarhasta, jossa se seisoskeli kauimmaisessa nurkassa eikä millään suostunut tulemaan vaikka huutelin, senkin laiska!
10:50 hevoset ovat kuntoonlaitettavana/laitettu ja kypäräkamera asennettu ensimmäisen kantajan, Roosan, kypärään. (Pahoittelut Roosa, tää oli vaan niin söpö kuva että pakko julkaista, mitäs pelleilit.. ;))
11:05 hevoset ja ratsastajat lähtövalmiina!
Maastossa noin 11:10 - 13.30
15:00 saavuimme tallille Puten ja Viksun luokse. Siivosimme karsinat ja laitoimme hevoset kuntoon.
15:20 selässä ollaan! Viksu alkoi ontumaan keskiviikkona maastossa, joten sen kanssa täytyy vain kävellä. Kävelytyksen hoiti Adan pikkusisko Vilma.
Puten kanssa treenailimme ravilisäyksiä lävistäjällä, avotaivutuksia ympyrällä sekä raviväistöjä uraa kohden. Putte oli koko tunnin vähän hidas ja epäaktiivinen ja sitä sai kokoajan kannustaa eteenpäin. Energisyyttä olisi saanut olla siis enemmän, mutta poni parani paljon loppua kohden. Se teki kovin yritteliäästi avot ja väistöt, mutta lennokkuus ja voima jää jonkin verran uupumaan. Tosi hyviä askelia se kyllä väläytti ja oli kaikenkaikkiaan mukava, kuuma kyllä tuli sekä itselle että ponille!












Videomateriaalia sekä maastosta että Putesta on tulossa seuraavassa postauksessa. Tänään perjantaina ratsastin myös Teemun ja hyppäsimme vähän ristikoita. Tästä myös pari videopätkää tulossa ensipostaukseen. Yritän saada videot viikonlopun aikana, mutta voi olla mahdollista etten ennätä tekemään, sillä huominen kuluu HIHS'ssä ja illalla syntymäpäivillä. Pitäkää kiva viikonloppu!

sunnuntai 13. lokakuuta 2013

syysväsymystä [kuulumiset]

Tällä hetkellä on bloggaaminen jotenkin kovin vaikeaa, tuntuu ettei mitään tekstiä saa aikaiseksi, mutta kuvia voisin lisäillä vaikka kuinka paljon! Aikaa ei myöskään ole tässä ollut tietokoneella istumiseen noin tuntia kauempaa, jotenkin tämä syksy on ollut kiireisempää ja tekemisentäyteistä, mutta en valita :) On myös ollut ihanaa nauttia todella kauniista ja värikkäästä syksystä, harvemmin on näin lämmintä ja kaunista syksyä ollut. Ulkona voisi olla kokoajan ja hevostenkin kanssa olisi mielellään enemmän maastossa kuin maneesin sisällä treenaamassa!

Tällä viikolla olen käynyt neljä kertaa ratsastamassa. Mukaan on mahtunut Viksun ja Teemun lisäksi pieni poninpallero Putte, jonka kävin ratsastamassa maanantaina (; On se vaan niin ihana tapaus, voisin ratsastaa sillä vaikka kuinka kauan yhdellä kerralla, niin yritteliäs ja yhteistyönhaluinen se on!


Puten kanssa menin koulua noin tunnin verran sisältäen perusteellisen alkuverryttelyn pidemmässä muodossa. Putte oli heti todella reipas ja kivan kevyt, tosin yritti tunkea jatkuvasti sisäpohjetta vasten. Se myös helposti kulkee banaaninmuotoisena eli liikkuu takaosa hieman sisällä, joten siihen saa keskittyä paljon että pysyy suorana. Muutoin kaikki rullasikin todella kivasti ja sain ponista irti kivaa liikettä. Lopuksi otin videolle parit raviväistöt, sillä selkään tuntuu aina hieman erilaiselle miltä se näyttää maastakäsin. Jälkeenpäin katsottuna oikealle väistäessä takaosa jäi vähän jälkeen mutta aktiivisuutta löytyi,  vasemmalle poni väisti paremmin mutta vauhti hyytyi nopeasti. Näitä pitääkin treenailla jatkossa, aina silloin tällöin kun Puten liikutan :)























Tiistaina kävin tallilla aika myöhään ratsastamassa Viksulla. Energiani olivat jossain karkuteillä, joten en jaksanut tehdä muuta kuin käydä askellajit läpi ilman satulaa. Viksu oli onnekseni oikein mukava ja herkkä, liikkui alusta asti kevyesti ja lennokkaasti. Huomaa, miten tämänhetkinen rautakuuri vaikuttaa Viksuun positiivisesti, sillä on hirveästi energiaa! Laukatkin pyörivät kolmitahtisina ja Viksu hakeutui heti pyöreäksi molemmissa suunnissa eikä sitä tarvinnut tukea niin paljon kuin normaalisti. Toivotaan että tämä ei ollut vain sattumaa, vaan laukka todella olisi parantunut.

Perjantaina olikin vuorossa Teemu, jonka kanssa olin ajatellut mennä rennosti ilman satulaa. Tiistainen väsymykseni ei ollut vieläkään poistunut ja energiavarastoni olivat taas ihan nollassa. Ihmettelen mistä tämä johtuu, koska syön tällä hetkellä lisävitamiineja sekä olen rautakuurilla alhaisen hemoglobiinin vuoksi. Ehkä se on vaan se syysväsymys joka iskee joka vuosi, huoh!
Innostuin kuitenkin selkään päästyäni treenaamaan aika kunnolla. Ratsastin perusteellisesti askellajit läpi ensiksi pidemmässä muodossa, jonka jälkeen kokosin aina pätkittäin Teemua niin ravissa kuin laukassa. Aluksi, kuten aina, Teemu oli hyvin vaikea edestä ja mutkitteli normaaliin tapaan. Se siis alkaa helposti itse tekemään avotaivutuksen tyyppistä liikettä ja vääntää itsensä ihan mutkalle, jollei pidä kunnolla tuntumaan joka puolelta. Taivuttelin sitä paljon ympyröillä vaihdellen paljon suuntaa, ja pikkuhiljaa se alkoi rentoutumaan ja pyöristymään edestä.



Pitkän alkuverryttelyn ja pienen käyntitauon jälkeen aloin ottamaan pikkuhiljaa lyhyempää ohjasotetta ja saamaan takaosaa paremmin alle. Helppoa se ei ollut, välillä tuli todella hienoja pätkiä kun Teemu jaksoi keskittyä ja rentoutua, välillä se nosti pään ylös ja jännitti itsensä (silloin ravissa on ihan hirveää istua!). Täytyi vain itse muistaa irrotella pienesti ja leikkiä kuolaimella, niin Teemu keskittyi paremmin.
Kokoamiset laukassa sujuivat aika kivasti ja Teemu jaksoi hienosti ylläpitää kootumpaa laukkaa. En hirveästi halunnut kuitenkaan treenata kokoamisia ilman valvovaa silmää, koska tarvitsen niissä itse harjoitusta.
Loppujenlopuksi Teemusta muovautui todella kiva ja se oli todella kevyt edestä. On aina niin ihana tunne saada niin vaikea ja vahva hevonen kevyeksi ja kuuntelemaan jokaista pidätettä!


Tein vielä Putesta ja Teemusta koosteen Aviciin uuteen ihanaan biisiin :) Videolla Teemun selässä istuntani näyttää omaan silmään tosi huonolta, osasyynä siihen on tennareilla ratsastus, silloin en saa jalalle hyvää tukea jota Teemun selässä kyllä tarvitsee. Toivottavasti nyt syysloman aikana tulisi paljon heppailua ja jos tunnillekkin pääsisi  oppimaan lisää..!

perjantai 4. lokakuuta 2013

kenttähevosen satulassa

Tällä viikolla toteutui viimein se, josta olemme jo muutama vuosi taaksepäin Roosan kanssa puhuneet, että pääsisin kunnolla ratsastamaan hänen hienolla kenttäruuna Coloradolla (tutummin Lore). Lore on itselleni hyvin tuttu ruuna jonka selässä olen usein päässyt käymään, mutta vain käynnin merkeissä mikäli Roosa on tarvinnut hoitoapua. Keskiviikkona ja torstaina pääsin kuitenkin ihan kunnolla ratsastelemaan Lorella ja täytyy kyllä nostaa todellakin hattua Roosalle, kuinka hän on jaksanut tehdä paljon töitä noin vaativan hevosen kanssa!

Kuten usein on, että maasta käsin katsottuna jokin hevonen saattaa näyttää paljon helpommalta ratsastettavalta mitä todellisuudessa, niin myös tässäkin tapauksessa Lore on näyttänyt helpommalta kuin se onkaan. Kun otin kunnolla ohjat käteen ja rupesin työstämään, Lore oli kuin liukas saippuanpala joka luiskahtaa alta heti jos ei keskity istuntaan 110%. Keskiviikkona Lore vielä oli normaalia vaikeampi, joten hommia sai tehdä tuplasti enemmän. 
Roosa ratsasti noin 45 minuuttia ensin ja kokeili millä tuulella Lore on. Vahvaksi ja energiseksi Roosa hevostaan kuvaili ja vähän jänskätti että osaanko löytää yhteisen sävelen Loren kanssa. Aluksi tein käynnissä vain ympyröitä ja taivutteluja sekä parit takaosakäännökset ja yritin saada Lorea istunnan alle. Ravissa ja laukassa ihan perusratsastusta ympyrällä enkä vaatinut kuin tasaista liikkumista. Lorella on tapana nyppiä päällään ohjia kädestä ja sitä se teki myös keskiviikkona, mutta rentouduttuaan kulki todella hyviä pätkiä hienossa muodossa. Laukassa sitä oli paljon helpompi työstää, sillä ravissa hölskyin kuin perunasäkki enkä saanut samanlaista tasaista tuntumaa hevoseen. Ihmettelen suuresti kuinka Roosa pystyy Loren pomppivassa ja isossa ravissa istumaan, huh!
Kun olin tyytyväinen Loreen ja sain sen pikkuhiljaa rauhoittumaan, lopettelin loppuravien kautta ja annoin Loren venyttää pidemmälle kaulalle. Hirveästi sillä olisi energiaa vielä ollut, tässä huomaa sen kenttähevosen kunnon; koskaan ei väsytä ;)




Torstaina liikuttelin Loren pellolla, sillä oli niin upea ilma ettei millään viitsinyt ratsastaa maneesissa tai kentällä, jonne ei enää juurikaan aurinko paistanut. Aluksi taas työstin Lorea käynnissä ja yritin saada sen istunnan alle. Taivuttelin reilusti molemmissa suunnissa jonka jälkeen siirryin tekemään ravissa samaa. Kovasti Lore yritti karata avuilta ja olisi halunnut mennä lujaa, joten sain todenteolla pidätellä ja tehdä paljon tehtäviä, mm. avotaivutuksia jotta se keskittyisi olennaiseen. Ohjien nyppiminen onneksi oli hyvin vähäistä ja pikkuhiljaa hevosen verryttyä ja rauhoituttua pääsin itse istumaan paremmin syvälle satulaan.
Laukka onnistuikin taas tuplasti paremmin, ja kehuin hirveästi kuinka ihana laukka Lorella on. Siellä on todella helppo istua kunhan Lore tulee puolipidätteistä läpi ja on höyhenenkevyt suusta. Hieno poika :)

Noin tunnin verran työstin Lorea ja siitä tuli kokoajan parempi ja parempi, lopussa jopa pystyin istumaan tasaisesti harjoitusravissa ilman perunasäkkifiilistä ja Lore tuntui todella hyvältä. Se ei juossut alta vaan sain ratsastettua suht. korkeassa muodossa hyvää ravia ja laukkaa. 

Roosalle vielä suuret kiitokset, että sain luvan hoitaa Loren, on se niin hieno kun se vaan haluaa :) Vielä kerran on todettava että pitäisi ihan aplodit antaa siitä, miten paljon Roosa on tehnyt töitä Loren kanssa ja ymmärrän hyvin kuinka välillä meinaa mennä ja meneekin hermot siihen, Lore kun ei todellakaan ole mistään helpoimmasta päästä ainakaan sileällä työskentelyssä! Jollain tapaa ne ovat Teemun kanssa ihan samanlaiset mutta kuitenkin hyvin erilaiset hevoset ratsastettavuudelta, joten siksi Roosakin sanoi että hyvin pääsin jyvälle, kuinka Loren nappulat toimivat. Tässäkin asiassa siis huomaa hyvin miten Teemu on mulle opettanut paljon ratsastajana :)

Tähän loppuun vielä kuvapläjäys torstain ratsastuksesta ja pari videota keskiviikolta ja torstailta.