lauantai 26. marraskuuta 2011

Savijärven estetunti

Nyt kun mulla on intoa ja aikaa kirjoittaa, päätin jo tänään jakaa teille uuden postauksen :) Nimittäin olin tänään 25.pv estetunnilla Sipoossa Savijärven Kartanolla. Halusin päästä pitkästä aikaa ihan oikealle estetunnille muillakin hevosilla kuin joko Viksulla tai Bohemialla. Tunti olikin kaikinpuolin ihan kiva ja kyllä sain sieltä muutamia vinkkejä omaan perusratsastukseen. Opettajan toimi SM-tason kilparatsastaja joten ainakaan opetus ei ollut laadultaan ihan päin honkia (;

Hevonen jolla ratsastin, oli nimeltään Cubi. Rautias, ei kovin korkea tähtipää-tamma. Luonteeltaan suhteellisen reipas mutta käskeä sai että pysyi tarmokkaana kokoajan. Vähän kova suusta varsinkin alkutunnista mutta pehmeni mukavasti loppua kohden ja rentoutuikin muutamissa pätkissä.
Aluksi tehtiin käynnissä pitkillä sivuilla kiemurauraa joissa piti johtaa kunnolla kädellä kääntäessä hevosta. Opettaja halusi näin katsoa miten jokainen myötää ja että varmasti se käsi liikkuu kunnolla sivulle. Esteratsastuksessa kun on tärkeää kädellä johtaminen että hevonen tietää tarpeeksi ajoissa minne jatkaa esteen jälkeen.
Tämän tehtävän jälkeen tultiin ravipuomeja keskihalkaisijalla. Cubi oli aika innokas ja sain tulla muutaman kerran ja pidättää kunnolla että tempo oli tarpeeksi rauhallinen. Pikkuhiljaa puomit laitettiin ristikoiksi ja tultiin eka ristikko-askel-ristikko. Cubi hoiti homman oikein hienosti. Seuraavaksi esteitä hieman nostettiin (n.50-60cm) ja tultiin sama uudelleen. Jälleen Cubi hyppäsi oikein nätisti ilman mitään ongelmia :)
Alettiin sitten tulemaan pientä rataa (jonka näette videolla). Cubi oli aluksi vähän hidas pohkeelle ja rikkoi muutaman kerran raviin, muuten hypyt olivat aika hyviä ja ponnekkaita. Keskihalkaisijan toinen pystyistä oli laitettu okseriksi, ja senkin Cubi ylitti oikein hienosti. Huomasi, että mitä korkeammaksi esteitä nostettiin, sitä innokkaammaksi ja reippaammaksi tamma tuli.
Sitten.... rataa hieman pidennettiin, eli tultiin sama homma suunnilleen toiseen kertaan uusiksi. Nyt pääty-ympyrällä piti kääntääkin esteen jälkeen vasemmalle, ja jotain tapahtui.. Cubi stoppasi yhtäkkiä ilman mitään varoitusmerkkiä esteelle ja minähän liu'uin komeasti kaulan yli maahan. Maneesi repesi nauruun ja Cubi laukkaili tyytyväisenä ympäri maneesia! Kapusin uudelleen tarmokkaasti selkään ja eikun uusi yritys.. Mutta Cubi teki sen taas. Tällä kertaa se ei kuitenkaan laskenut päätään ihan alas ja jäin roikkumaan sen kaulalle kuin apina! Lopulta pääsin takaisin selkään ja yritin uudelleen. Tällä kertaa Cubi oli kiltti ja hyppäsi hienosti koko lopputunnin. Hieman se epäröi okserille (tai no ratsastajahan se hevoseen vaikutti...) mutta muuten käyttäytyi hyvin :)


Tunnista jäi kiva fiilis, tunnelma oli hyvä, opetus oli hyvä ja hevonenkin ihan mukava. Ei ihan sitä tyyppiä millasista tykkään, mutta osaavahan se oli ja hyppäsi kivasti :)
Ratsastin tätä estetuntia ennen Bohemialla, ja kas kas hyppäsin myös sen kanssa! Menin ilman satulaa ja hypättiin pieniä esteitä, sillä ponillahan oli muutaman kuukauden hyppytauko ja nyt täytyy varovasti alotella taas hyppäilemään.

Bohemia oli todella hieno heti alusta saakka; niin kevyt ja eteenpäin kulkeva. Alkuverkka sujui todella hyvin ja alettiin sen jälkeen tulemaan kahta kavalettia. Vauhtia ponista löytyi ja jarrut tuntuivat olevan välillä kadoksissa, mutta ainakin poni hyppäsi! Vaihdettiin tehtävä sitten kavaletti-askel-kavaletti -tehtäväksi ja tultiin muutaman kerran vain tätä eri temmoissa. Hienosti Bohemia kuunteli ja kokosi kun vain tarpeeksi pyysi.
Lopuksi tultiin moneen otteeseen pientä rataa. Bohemia oikein syttyi rataa mentäessä ja muutamat loikat menivät ihan penkin alle sillä pidätteet tuntuivat menevän kuuroille korville ja Bohemia hyppäsi ihan ennenaikojaan! Siksi jäin harmillisesti turhan monta kertaa hypyssä jälkeen. Jouduin sit tulemaan ihan pienessä ja hillityssä laukassa, ja sain kyllä pidättää ihan kunnolla ettei poni lennä raketin lailla altani. Loppua kohden hypyt paranivat kun tammakin malttoi kuunnella pidätteitä. Laitettiin viimeiseksi tehtäväksi kavaletit esteiden eteen ihan pieniksi jottei poni pääse rynnistämään jalkojensa kanssa miten sattuu. Bohemia tuntui tajuavan idean hyvin eikä enää ryntäillyt miten sattuu vaan kuunteli hienosti :)
Ravailin sitten pitkin ohjin ja vein ponin talliin.

Niin ja klipattiin Bohemia uudelleen ja tehtiin söpö kuvio ponin pyöreän pepun päälle, mitäs tykkäätte ;) (Videon lopussa myös estepätkiä)

torstai 24. marraskuuta 2011

haastepostaus + päivittelyä

Huonon omatunnon kolkuttelemana kirjoitan tämän postauksen. Multa ei ole taas viikkoon tullut minkäänlaista elonmerkkiä, mutta nyt on ollut taas sen verran kiireinen viikko etten iltasinkaan oo ehtinyt hirveästi koneelle ja toisekseni esimerkiksi viime sunnuntaina en käynyt ollenkaan ratsastamassa Bohemialla. Oltiin nimittäin katsomassa koko päivä Keravalla estekisoja ja kannustamassa Kaktua ja Futuraa. Onnea vielä heille sijoituksista :) Nyt sitten pääsen vihdoin kirjottamaan taas postauksen ja kertomaan kuvien ja videoiden saattelemana Viksusta ja Bohemiasta :)
Muutamat ihmiset kyselivät multa Jokelan kouluammuskelusta, joka tapahtui neljä vuotta sitten. Mua pyydettiin kirjottamaan postaus jossa kertoisin omista tuntemuksistani joita mulla oli tuona hirveenä päivänä. Valitettavasti en halua kommentoida asiaa tai puida sitä varsinkaan täällä blogissani joka on tarkoitettu pääosin vaan hevosasioille. Ja kuten varmaan ymmärrätte en halua muistella asiaa enää millään tavalla. Tapahtuma on menneen talven lumia ja olen päässyt siitä jo hyvin yli enkä halua nostaa mitään enää uudestaan pinnalle.

Sain jälleen haastepostauksen Millalta, kiitos hänelle siitä. Se heti tähän alkuun ja sen jälkeen kuulumisia :)

1. Aukaise neljäs tiedostokansio, jossa säilytät kuviasi.
2. Aukaise kansion neljäs kuva ja julkaise se blogissasi.
3. "Selitä" kuva.
4. Haasta kolme muuta bloggaajaa.


Voi eei, hahaha! Vuonna 2010 otettu kuva kaverin kanssa koulun liikuntasalin vessassa. Meillä oli eerittäin tylsää ja kun kamera sattui olemaan mukana (ei oma kamera), niin päätettiin ottaa tyhmiä kuvia ;)  Aika perus päivä, sanoisinko...

HaastanHeidi , Roosa sekä Sonja
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Viime perjantaina Bohemialla oli raspaus, joten menin sen kanssa ilman satulaa kevyesti. Töitä tehtiin pääosin käynnissä sillä ponilla ei saanut kun ravata korkeintaan. Siispä ajateltiin keskittyä nyt ihan käyntityöskentelyyn ja väistöihin + takaosakäännöksiin. Aada piti meille pientä tunninpoikasta ja kuvaili siinä samalla. Bohemia oli erittäin hyvä ratsastaa, alussa taas oma tahmea itsensä mut aika nopeasti vertyi ja kuunteli hyvin pohjetta ja muita apuja. Alotettiin aluksi takaosakäännöksillä, ja heti alussa jo Bohemia teki ne hienosti vaikkei tehtävä ole sille mikään helpoin. Bohemia on hyvä kusettamaan tollasissa asioissa ja muutaman kerran se pyörikin ihan kokonaan eikä pysynyt paikoillaan. Suurimmaksi osaksi oli kuitenkin tosi hieno ja siirryttiin tekemään väistöjä keskihalkaisijalta uriin päin. Vähän takapää jäi matkasta välillä, mutta kun muistutti vähän raipalla niin poni teki hienot väistöt :)
Lopuksi vielä ravailtiin pääty-ympyrällä. Bohemia oli hyvin herkkä ja kevyt edestä ja liikkuikin aika hyvin itse eteen.  Tunnista ja tosi kiva fiilis! Huomenna sitten pääsen pitkästä aikaa hyppäämään Bohemian kanssa ihan kunnolla, saa nähdä mitä tuleman pitää ;)
Bohemia ryhdikkäänä kesällä :)
Viime lauantaina kävin ratsastelemassa Viksun. Menin sillä ilman satulaa kun en ole vähään aikaan ilman mennyt. Viksu oli taas aivan mahtava ja varmaan paras ikinä. Tuntuu että vanha herra vaan paranee ja paranee joka kerralla ratsastettavuudeltaan! Jo heti alussa alkoi suu toimia ja kaula pyöristyä. Ravailin aluksi eteen alas ja taivuttelin sitä ympyröillä. Pikkuhiljaa aloin ottamaan vähän tuntumaa suuhun sekä takajalkoja rungon alle ja rytmiä raviin. Viksu pysyi kokoajan avuilla eikä pää tainnut nousta koko tunnin aikana yhtään!
Teimme ihan perusratsastusta eli paljon ympyröitä ja suunnanmuutoksia sekä muutamia pysähdyksiä ja siirtymisiä. Vähän myös väistettiin uraa pitkin. Tällä kertaa herra ei kuumunut missään vaiheessa joten työskentely oli varsin mukavaa :)
Laukoissa Viksu oli ihan perushyvä, ei huono muttei mikään paraskaan. Vähän oli nelitahtisuutta siellä täällä mutta kivasti sain sen kuitenkin myös pyöristymään edestä. Laukan jälkeinen ravi oli todella hieno ja tahdikas. Selässä oli helppo istua ja hevonen oli kevyt kädelle. Ihana tunne valtasi mut ja oli ihan lähellä ettei taas tullut ilonkyyneleitä! Varmaan koskaan Viksu ei ole liikkunut niin rehellisesti peräänannossa kuin nyt. Herra ansaitsi paljon taputuksia ja kehuja :)

Tänään, torstaina, vihdoin otin kameran mukaan tallille ja sain itseni pakotettua laittamaan kameran kentän laidalle kuvaamaan meidän menoamme että saatte taas nähdä vähän pätkiä Viksusta :) Kenttä oli aika märkä sillä koko päivän oli satanut vettä, hyi. Saisi ne ensilumet jo tulla ja pakkaset ettei kurassa tarvii tallustaa :( Saappaatkin oli aivan ruskean väriset tunnin jälkeen puhumattakaan Viksun jaloista ja mahanalusesta!
Mutta palataanpas ratsastukseen.. Heti alussa alkukäyntien jälkeen tehdessäni pysähdyksiä Viksu tuntui vastustavan ohjastuntumaa täysin. Se nosti pään korkeuksiin ja rupesi peruuttamaan tai tekemään omaa koreografiaa. Kuitenkin kun tein paljon toistoja niin jäi nämäkin temppuilut pois ja Viksu alkoi kulkea taas mukavan pehmeästi. Omistajan mukaan se oli eilen ollut hieman epäpuhdas, joten ravailin alkuun ihan pitkin ohjin ja pikkuhiljaa aloin pyytämään vähän pyöreyttä edestä ja takapäätä alle. Vähän oli jäykkyyttä havattavissa mutta tunnin edetessä sekin tuntui häviävän.
Laukat olivat superhyvät, alkuun ajattelin ettei niistä tule varmaan mitään ja Viksu taas kuumuu ja on kova kädelle mutta päinvastoin se oli pehmeä ja laukka pyöri aivan kolmitahtisena! Vasen suunta oli todella hyvä, mutta vaihtaessa oikeaan laukkaan Viksu kuumui ja laukasta ei tullut hirveästi mitään, sillä herra halusi mennä vain hirmuista vauhtia ja ratsastaja pelkäsi henkensä edestä että kohta me maataan tuolla vesilätäkössä. Onneksi mitään sellaista ei kuitenkaan käynyt ja sain kun sainkin Viksun rauhotettua ja rentoutettua. Laukan jälkeen Viksu olikin sitten kokoajan touhottamassa ja annoin sen ravata omaa vauhtia pitkin ohjin.


Huh hei, tulipas paljon tekstiä mutta toivottavasti jaksatte lukea! Seuraava postaus tulossa luultavasti sunnuntaina :)

sunnuntai 13. marraskuuta 2011

länkkärimeininkiä!

Huhhei, vihdoinkin aikaa kirjoittaa jälleen blogiin! Mulla on ollut tämä viikonloppu poikkeuksellisen kiireinen, ja en ole kerennyt juurikaan käymään koneella sillä kokoajan täytynyt mennä paikasta toiseen. Välillä on ihanaa kun on vähän kiire jonnekkin, sillä usein mulla on tylsiä hetkiä jolloin ei keksi mitään tekemistä. Kun on paljon aktiviteettejä ja menoa, aika ei käy ollenkaan tylsäksi. Tykkään siitä että mulla on menoa, mutta aina sitä toivoo että saa olla edes hetken ihan rauhassa omissa oloissa ja pohtia asioita ja hemmotella itseää. Olen kuitenkin semmonen ihminen että viihdyn hyvin myös yksikseni ja osaan keksiä itselleni tekemistä ja tarvitsen aina jossain välissä omaa aikaa, niinkun jokainen ihminen. Ja nyt sitä aikaa on ja kirjotan teille blogiin taas kuulumisia (;


Tänään olikin hieman erilaisempi päivä tallilla sillä päästiin Bohemian kanssa ihka oikealle lännentunnille! Kyllä! Ja voin sanoa että oli aivan mahtavaa ja suosittelen lämpimästi kaikkia kokeilemaan mikäli teillä on siihen mahdollisuus :) Lännentunti on kivaa vaihtelua niin hevoselle kuin ratsastajalle, mutta lisäksi se edesauttaa ihan perusratsastusta ja saa hevosen kuuntelemaan ratsastajaa nopeammin ja herkemmin. Saimme käyttöömme hienon, ison lännensatulankin joka sopi Bohemian selkään kuin rasvattu.
Alussa sain testailla kaikissa askellajeissa satulaa ja tutustua siihen. Istuminen oli suhteellisen helppoa, aivan kuin olisi tuolissa istunut. Jos Bohemia meni kovempaa, istuminen tuntui hieman epämukavalta sillä satula oli kuitenkin aika kova eikä siihen pystynyt täysillä mukautua kuten tavallisiin ratsastussatuloihin. Alkuverkan jälkeen opettaja kertoi peruasioita lännenratsastuksesta ja miten hevosen saa kääntymään pelkän ulkopohkeen ja katseen avulla. Muutaman kerran ratsastimme käynnissä kartioiden ympäri ja niitä pujotellen. Bohemia kääntyi yllättävän hyvin ihan pienillä avuilla ja hämmästyin ihan! Välillä tosin, heh, poni meni minne sattui mutta kutakuinkin totteli apujani hyvin :)

Tultiin sitten tehtävää jossa täytyi mennä käyntipuomit, tehdä pieni voltti/käännös kartion ympäri ja mennä uudelleen puomien yli. Nyt oli sitten Bohemialle niin kamala tehtävä että! Hän ei voinut millään aluksi mennä puomien yli sillä nehän olisivat voineet syödä pienen ponin! Siispä piti kierrellä ja kaarrella ja hyppiä vauhdikkaasti puomien yli ennenkuin niistä pystyi menemään nätisti ja rauhallisesti kävellen. Jonkin aikaa jankattiin mutta lopulta sain Bohemian menemään kiitettävästi tehtävän läpi.
Viimeiseksi tultiin vielä L-kirjaimen muotoista tehtävää. Puomit olivat siis aseteltu kirjaimen muotoon ja aluksi piti mennä käynnissä puomikujan läpi, sen jälkeen peruuttaa takaisin. Peruuttaminen sujui siihen asti hyvin kunnes olisi täytynyt kääntää takapäätä kulmassa ettei oltaisi menty pois kujasta. Muutaman kerran puomit kolisi ja jouduttiin alottamaan alusta, mutta lopuksi sujui erittäin hienosti!

Saatiin kehuja opettajalta, hän kehui Bohemiaa että kuinka hienosti poni suoriutui ja kuinka hyvä rakenne Bohemialla on lännenponiksi. Kaikille tuli hyvä mieli ja Bohemiakin oli täysin rento lopussa; korvat rentoina, silmät puoliummessa ja paljon haukotuksia!


Vielä torstaista jolloin kävin ratsastamassa Viksun; ruuna oli ERITTÄIN hyvä ratsastaa. Pitkään aikaan, tai varmaan koskaan Viksu ei ole liikkunut niin tarmokkaasti ja kevyesti  eteenpäin kun nyt. Heti alussa se oli jo ohjan ja pohkeen välissä hyvässä muodossa. Nyt on kyllä pakko saada joku kuvaamaan meitä, niin saadaan vanhasta herrastakin todistusmateriaalia!

Ja lopuksi muutamia kuvia vielä 4.11 mitä en ole muistanut lisätä :)



maanantai 7. marraskuuta 2011

yhteinen videopostaus vihdoin täällä!

Sainkin videon ladattua jo täksi päiväksi, joten tässä toivomanne postaus, olkaa hyvät:


Toivottavasti jaksatte katsoa pitkän videopostauksen, mutta luulisin että on edes vähän kiinnostavampi sillä mun lisäksi videolla pari muutakin (; Ei tästä sen enempää, nauttikaahan!

haastepostaus + muuta

Säännöt ovat seuraavat:

a) kiitä haasteen antajaa: kiitos Oonalle haasteesta!
b) anna haaste kahdeksalle (kahdelle) bloggaajalle: Roosa ja Colorado, Tuuli
c) ilmoita näille kahdeksalle haasteesta
d) kerro kahdeksan satunnaista asiaa itsestäsi

Asiat itsestäni ovat....

- rakastan yllätyksiä ja lahjoja, musta on ihanaa saada lahjoja vaikkei oliskaan mitään syytä ja jos saan vain esim. tekstiviestin niin oon ihan innoissani!
- tykkään todella paljon kaikista juhlista, sekä joulusta, halloweenista, juhannuksesta yms..
- tykkään hirveästi kaikesta roskaruoasta + herkuista, mut oon nyt alkanut vähän tarkkailee mitä syön koska pelkään lihovani!
- tykkään näyttelemisestä
- haluaisin erittäin paljon päästä silmien laserleikkaukseen kun täytän 18 vuotta, koska haluan päästä eroon mun huonosta näöstä. tosin leikkaukset maksaa erittäin paljon joten täytyy kattoa riittääkö raha!
- huono puoli mussa on se että mulla on aika huono itsekuri :(
- tykkään tooooodella paljon huomiosta, esimerkiksi jos Facebookissa, Youtubessa tai blogissa saan paljon tykkäyksiä ja kommentteja, se on ihan mahtavaa! ja vaikka kommentoitaisiin muutenkin kivoja asioita tai ei mitään hirveän tärkeää/järkevää se on todella kivaa!
- mun kampaajamaksut on yleensä yli satasen, heh :)
kalliit hiukseni ;)
----------------------------------------------------------------------------------------
Kerron vielä sunnuntaista, eli irtohypytettiin tallin hevosia, joihin lukeutui myös Bohemia :) Bohemiaa ei olla irtohypytetty pitkiin aikoihin ja nyt päätettiin jälleen kokeilla. Aateltiin tyttöjen kanssa et tulee varmasti ongelmia saada Bohemia menemään yksin edes puomien yli, ja ekalla kerralla hän päättikin pysähtyä puomien eteen mutta sit loppuhypyt menikin yllättävän hienosti! Loikat oli isoja ja laakeita ja Bohemia spurttaili kentällä ja välillä leikkikin hippaa meidän kanssa (; Alla kuvia irtohypytyksestä. PS. Eikö olekin poni timmissä kunnossa? ;)






hei leikitään hippaa!


Sitten vielä sellaista, että huomenna tulossa viimein monien toivoma videopostaus jossa esiintyy niin minä, kuin lisäkseni Kaktu ja Aada ;) JA meillä on salaisuus.... mutta se selviää vasta noin kuukauden päästä..

lauantai 5. marraskuuta 2011

synttärirata!

Eilen 4.marraskuuta täytin tasan 17 vuotta, ja päätettiin Aadan kanssa että järkätään mulle jotain kivaa tekemistä tallilla ja päädyttiin "temppurataan" jonka joudun suorittamaan Bohemian kanssa ilman satulaa (; Ei siitä sen enempää, kuvasimme kaikki mun toilailut videopostauksen muodossa, toivottavasti jaksatte katsoa loppuun asti!


Kerron vielä torstaista vähäsen, eli kävin sillon Viksun ratsastamassa ja mentiin puomityöskentelyä. Viksu oli erittäin magee ratsastaa ja oli heti alussa jo "siinä".
Alussa ihan alkuverkkaa ravissa pitkin ohjin ja pikkuhiljaa aloin sitä kokoamaan ympyröillä ja volteilla. Viksu taipui hyvin ja pysyi kokoajan pyöreänä ja oli kaikenlisäksi todella mukava ja joustava kädelle. Aloin sitten tulemaan aluksi normaaleilla raviväleillä olevia neljää puomia molemmissa suunnissa. Meni todella mallikkaasti eikä Viksukaan sählännyt (vielä..) yhtään jaloilla eikä muutenkaan. Olin myös laittanut toiset neljä puomia jotka oli lyhyillä raviväleillä. Halusin saada Viksun vähän kokoomaan takaosaa paremmin. Viksu suoriutui yllättävän kivasti tästäkin tehtävästä, vähän puomit kolisi kun ei jalat meinannut nousta mut muuten ok :)

Laukassa tultiin tehtävää jossa piti tehä voltti kahden puomin väliin. Tämä tuotti yllättävästi hankaluuksia Viksulle sillä alkoi taas kuumumisen merkkejä näkyä! Avut meni kuuroille korville ja se äsken vielä rento ja letkeä herra oli kovasuinen eikä tohtinut pysyä suorassa vaan venkoili päätä miten mihinkin suuntaan! Jatkoin niin pitkään että sain sen taas pehmeäksi ja rennommaksi ja pikkuhiljaa onnistuttiinkin. Lopussa alkoi ruuna selvästi väsähtää ja toisen puomin /minikavaletin jälkeen mentiin mukkelismakkelis :( Ei enää jaksanut etujalat kantaakkaan. No, mitään ei onneksi käynyt kuten tavallista ja ravailin vielä loppuravit sen kanssa.

Tänään kävin vain hiekkakuopilla maastoilemassa. Aluksi oli tarkotus ratsastaa ihan kentällä koulua mutta iski semmonen fiilis päälle että tallille päästyä ei tiennytkään enää et mitä halusin tehä, koulua vai maastoilua. Päätin sitten kuitenkin lähteä maastoon vaikkei ilma mikään paras ollutkaan. Kiva lenkki tehtiin ja ravasin vielä hetken kentällä :)

Ja sitten vielä.... yksi toivottu videopostaus tulossa lähiaikoina... ;)